Psychologie van een haarsnit

Zenuwachtige vrouw bij de kapper
Foto: Bigstock
Vraag: Waarom zijn vrouwen zo zenuwachtig wanneer ze kiezen voor een haarsnit die hun look substantieel verandert? Ik ben geďnteresseerd in het psychologische aspect van een haarsnit.
 
Antwoord: Dit is eigenlijk een erg diepe vraag met veel facetten. Ik zal het houden bij de belangrijkste punten.
 
1. Vrouwen zijn erg gevoelig voor hun uiterlijk. Ze investeren heel wat tijd, denkwerk, energie en geld om er op een bepaalde manier uit te zien. En de manier waarop je eruitziet, heeft een invloed op haast elk aspect van je leven en ook op heel wat aspecten van je naasten, vooral je kinderen of partner.
 
2. Je haarsnit is een semipermanente verandering. Het is niet zoals een outfit die er stom uitziet en die je kan uitdoen en opnieuw achteraan je kleerkast kan gooien. Als je nieuwe kleur er stom uitziet, dan zal dit voor het eerst publiekelijk hinderlijk zijn. Veel mogelijke veranderingen kunnen in een besloten omgeving uitgeprobeerd worden, zoals nieuwe kleren of make-up, nagels of zelfs maniertjes.
 
Kapsalons kunnen een erg roofzuchtig-vrouwelijke omgeving zijn. Als je haar er als een mislukking uitziet, dan zal je een houding moeten blijven aannemen in een salon vol andere modieuze dames. Daarna zal je naar huis moeten en je familie moeten onder ogen komen. En morgen moet je dan op het werk verschijnen voor je collega’s en baas. Dit is een schrikaanjagend concept wanneer je wil kiezen voor een grote verandering, maar niet weet wat het resultaat zal zijn.
 
Je kan je trots opzijzetten en je bankrekening plunderen door terug te gaan naar je kapsalon (of een ander kapsalon) en je haar opnieuw te laten verven, maar de vernedering zal pijnlijk zijn. Het is ook zo dat het twee tot twaalf maanden kan duren om een haarsnit te laten uitgroeien. Dit is een lange periode om te moeten leven met iets waarvan je spijt hebt.
 
3. Het veranderen van je haar gaat gepaard met een semipermanent risico op extreme beschadiging, vooral wanneer het gaat om verven of chemisch straightenen of krullen. Als je je haar erg genoeg beschadigt met chemicaliën, dan zal het afbreken en dit is waarschijnlijk iets wat klanten en ook kappers het meest vrezen.
 
4. Van nature houden mensen ervan om elkaar in hokjes te plaatsen en willen ze weten wat ze kunnen verwachten van een ander. We voelen ons veilig bij het vertrouwde. Wanneer je dus kiest voor een drastische verandering, dan zullen vrienden, familieleden en collega’s geneigd zijn om zich gereserveerd op te stellen omdat ze niet zeker zijn hoe ze moeten omgaan met het feit dat je er nu als een compleet ander iemand uitziet.
 
Als de verandering er verschrikkelijk uitziet, dan zullen er zeker mensen zijn die niet rond de pot zullen draaien. Aan de andere kant, als de verandering te goed oogt, dan zal je de jaloersheid verergeren van valse vrienden of antagonistische collega’s, die op hun beurt zullen proberen te bekomen dat je je slecht voelt over je nieuwe look.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Angst voor de kapper
 
De psychologie van een pony
 
Waarom kappers te kort knippen