Keirofobie of angst voor de kapper

Meisje dat bang is voor de kapper
Foto: Shutterstock
Terwijl sommige mensen er naar uitzien om hun kapper voor een knipbeurt, behandeling of styling te bezoeken, zijn er ook andere mensen die tegen deze bezoeken met angst en beven opzien. Voor sommigen is het bezoeken van de kapsalon een onderneming die onrust en angst kan oproepen, en soms zelfs zo erg dat enkele mensen het haar knippen liefst maar vermijden. De angst voor het haar knippen, onder deskundigen beter bekend als keirofobie, kan het zelfvertrouwen, het zelfbeeld en het uiterlijk ernstig beÔnvloeden.
 
Waarom zijn sommige mensen toch bang voor een eenvoudige knipbeurt? We hebben allemaal wel eens kleine kinderen zien huilen als zij voor de eerste keer geknipt worden. Is een keirofobie niets anders dan een volwassen versie van deze angst? Het antwoord op deze vraag blijkt echter niet zo eenvoudig.
 
Waaruit bestaat angst voor de kapper?
 
Een kapper-fobie is slechts een vorm van de vele fobieŽn die er bestaan. Andere fobieŽn zouden te maken kunnen hebben met angst voor naalden, tandartsen en vliegen. Volgens het Nationaal Instituut voor de Geestelijke Volksgezondheid in de Verenigde Staten lijden meer dan 6,3 miljoen Amerikaanse volwassenen aan een of andere fobie. In Europa uitgevoerd onderzoek geeft aan dat elk jaar 12% van alle Europeanen aan een of andere fobie zou lijden. In Nederland lag dit cijfer op 12,4%.Vrouwen blijken twee keer zo ontvankelijk voor het lijden aan een angststoornis dan mannen.
 
Ook al zullen veel mensen toegeven in bepaalde gevallen aan dit soort angsten te lijden, dan hoeft dit nog niet persť een fobie te zijn. Met een fobie gaat meer dan alleen angst gepaard. Een angst mag pas een fobie genoemd worden als de angst voor een object of situatie buitengewoon is en dergelijke vormen aanneemt dat het ernstige onrust veroorzaakt en vermijding van het object of situatie tot gevolg heeft, waardoor het de kwaliteit van het leven van de persoon in kwestie negatief beÔnvloedt.
 
Bij het vaststellen, of het stellen van de diagnose van een fobie verwijzen artsen en psychologen in Nederland naar de Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen, waarin de symptomen en de diagnostische criteria voor alle stoornissen die binnen de Geestelijke Gezondheidszorg vallen zijn opgetekend door de Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijn Ontwikkeling in de Geestelijke Gezondheidszorg. Om bij een patiŽnt een fobie vast te kunnen stellen, kijkt de arts of psycholoog of er sprake is van:
 
• Intense en voortdurende angst voor een object of een situatie
 
• Ernstige onderbreking van het normale functioneren, zoals thuis, op het werk, op school, of in sociale contacten als een direct gevolg van de angst of het vermijden van het object of de situatie die deze angst oproept.
 
• Het ondervinden van directe angst wanneer de persoon in kwestie met het object of de situatie geconfronteerd wordt. Deze angst zou in enkele gevallen kunnen escaleren tot een paniek aanval.
 
Man die bang is van de kapster
Foto: Elnur/Canva
Wat veroorzaakt een kappers-fobie?
 
Maar waarom zijn dergelijke angsten zo hardnekkig, zelfs als men weet dat het negatieve gevolgen heeft? Een mannelijke lijder aan kapper fobie rapporteerde schaamte te voelen en zich belachelijk te voelen door vreemdelingen die hem regelmatig voor een vrouw aanzagen vanwege zijn lange haar. Uiteindelijke leerde hij zich goed te voelen over zijn lange haar, maar was niet in staat om zijn angst voor het haren knippen te overwinnen.
 
In sommige gevallen is een fobie voor de kapper terug te voeren naar een eerdere slechte ervaring. Iemand met een kappers-fobie zou bijvoorbeeld intense angst gevoeld kunnen hebben tijdens de eerste knipbeurt in de kindertijd. Vanwege deze mogelijkheid is het van het grootste belang dat ouders alles in het werk stellen om de knipbeurt voor kinderen een prettige ervaring te maken.
 
Lees verder ...