Een vrouw feliciteren met haar kapsel

Vrouw met een nieuw kort kapsel
Foto: Dotchock/Shutterstock
Vraag: Mag men een vrouw feliciteren met haar nieuwe kapsel? Ik ben een man en één van mijn vrouwelijke collega’s heeft een nieuwe haarsnit. Ik was van plan om haar te vertellen dat ik haar nieuwe look mooi vond, maar ik heb dit toch maar niet gedaan omdat ik niet weet of dit nu eigenlijk kan of niet.
 
Bestaat er een soort etiquette voor deze situatie? Ik weet dat vrouwen onder elkaar wel spreken over hun haar, maar ik denk dat de situatie anders is wanneer felicitaties gegeven worden in een context getrouwde man – getrouwde vrouw.

 
Antwoord: Het kan perfect om een vrouw proficiat te zeggen met haar nieuwe kapsel, vooral wanneer het kapsel totaal anders is dan het vorige. Wanneer een vrouw kiest voor een grote verandering, dan wil ze gewoonlijk de aandacht trekken en de sleur doorbreken. Een positieve reactie hierop is steeds welkom.
 
U verwijst naar een interactie onder collega’s – meer specifiek mannelijke en vrouwelijke collega’s: zorg er dan voor dat u complimenten geeft op een respectvolle en professionele manier. Vermijd commentaren die verdergaan dan gewoon een verwijzing naar het kapsel. Zeg bijvoorbeeld niet: “Waw, wat zie je er hot uit!” of “Je ziet er sexy uit!” Zeg bijvoorbeeld wel: “Een ander kapsel? Prachtig!” of “Je nieuwe kapsel is mooi.”
 
Vindt u zelfs dit laatste ongepast in uw werkomgeving, vraag dan eens aan iemand bij Human Resources hoe het bedrijf wil dat u hiermee omgaat. Ik ben er tamelijk zeker van dat het mag – zolang uw doel maar is uw vrouwelijke collega laten weten dat u haar nieuwe kapsel mooi vindt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Waarom is haar iets dat zo emotioneel is?