Bleken en kaal worden

Kort gebleekt haar
Foto's: Antonio Sanchez/Shutterstock
Vraag: Kan het bleken van mijn haar ervoor zorgen dat ik blijvend kaal word?
 
Antwoord: Nee, dit kan u niet blijvend kaal maken. Maar ik raad u ernstig aan dat u bleken overlaat aan professionelen wanneer u er zelf onervaren in bent. Het bleken van haar kan extreem destructief zijn voor de haarstructuur en té lang inwerken kan onherstelbare schade berokkenen en zorgen voor haarbreuk.
 
Ik ken mensen van wie het haar bij de wortels afgebroken was doordat ze het te veel en te lang gebleekt hadden. Zelfs haar dat enkele cm verder dan de wortels afbreekt, groeit moeilijk terug, omdat de overblijvende structuur van het haar nog steeds erg beschadigd is, alhoewel het niet volledig afbrak. Vaak zal het overblijvende deel in een later stadium toch afbreken, door verder bleken, warmtestyling enz…
 
Bent u kaal aan het worden, dan kunt u best naar andere oorzaken op zoek gaan. Haarverlies kan een gevolg zijn van gezondheidsproblemen. Wanneer u uitzoekt wat u ziek maakt, dan zal haarverlies zich vanzelf herstellen. Is de reden het haar zelf, dan kan permanent haarverlies het gevolg zijn, bijvoorbeeld alopecia. Dit is een medische term voor extreem haarverlies, ofwel op de hoofdhuid, ofwel over het hele lichaam. Vermoedt u alopecia, dan gaat u best naar een dokter.
 
Hormonenniveaus die schommelen of in onevenwicht zijn, kunnen ook haarverlies veroorzaken, maar dit is enkel tijdelijk. Zwangere dames of dames die net bevallen zijn bijvoorbeeld hebben het vaak over immens haarverlies. Dit wordt natuurlijk enkel veroorzaakt door een grote schommeling van de hormonenniveaus.
 
Bepaalde geneesmiddelen kunnen eveneens haarverlies veroorzaken, bijvoorbeeld sommige orale contraceptiva, antidepressiva en medicatie met veel vitamine A. Dit is ook weer slechts tijdelijk en zal na verloop van tijd vanzelf voorbijgaan.
 
Intense fysieke of psychologische shock of stress is een veel voorkomende oorzaak voor overmatige haaruitval en vroegtijdig grijs worden. Het verlies van een dierbare, een auto-ongeval, overdreven fysieke training enz… allemaal zaken die haarverlies en grijs haar kunnen tot gevolg hebben, soms zelfs maanden na de gebeurtenis. Meestal groeit het haar terug, maar soms blijven mensen grijs of lijden ze permanent aan dunner haar of haarverlies.
 
Extreme voedingstekorten leiden ook tot haarverlies. Als uw lichaam een vitaminetekort heeft of als u lijdt aan ondergewicht, dan kan uw haar in plukken uitvallen. Het herstel duurt een tijdje, maar meestal zal het haar terug groeien nadat uw gezondheid hersteld is.
 
Zoals u merkt, zijn er verschillende redenen waarom iemand haar verliest of grijs wordt, maar het bleken van haar valt daar niet onder. Tenzij u daaronder rekent het feit dat u uw haar net onder de hoofdhuid kan verbranden door te veel of te lang bleekmiddel te gebruiken. Dit is dan misschien wel slecht, maar niet blijvend.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Haarkleuring en haarbreuk
 
Hoe werkt het bleken van haar?