Haaruitval na bevalling

Vrouw met haaruitval
Foto: Doucefleur/Shutterstock
Vraag: Hallo, 7 maanden geleden ben ik bevallen en sindsdien valt mijn haar uit in bundeltjes. Ik ging naar de dokter voor bloedtesten, maar die toonden niets verkeerds aan.
 
Binnenkort moet ik naar een trouwfeest en het is dringend nodig dat ik iets met mijn haar aanvang. Zal het voor mij veilig zijn om het te laten verven? Het is écht nodig en het is al een jaar geleden dat ik het nog eens liet kleuren.

 
Antwoord: Haarverlies na een bevalling (postpartum haarverlies) is helemaal niet ongewoon.
 
Mijn speurwerk in verband met dit onderwerp bracht aan het licht dat de hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap voorkomen soms een wijziging in de groeifases van sommige haarfollikels kunnen veroorzaken. Als resultaat daarvan zullen verschillende haarfollikels op hetzelfde moment de verliesfase bereiken (gewoonlijk een tijdje na de bevalling).
 
Dit betekent dat een aantal vrouwen een plots – vaak drastisch – uitdunnen van het haar doormaken een aantal maanden na hun bevalling.
 
Aangezien je naar de dokter geweest bent en weet dat er géén hormonaal probleem is, zou het voor jou veilig moeten zijn om je haar te laten verven. Zorg er echter voor dat je kapper wéét dat je een tijdje geleden bevallen bent en te maken hebt met haarverlies. Het kan dat hij een verhelderende shampoo moet gebruiken om je haar voor de bereiden op de kleurbehandeling.
 
De kapper zal eveneens moeten een test doen op een haarlok om de behandelingstijd te bepalen en hij zal vooral een huidtest op een onopvallende plek moeten uitvoeren om er zéker van te zijn dat je niet overgevoelig bent geworden aan de chemicaliën in de kleurmengeling. Het laatste wat je wil is dat je na de behandeling plots chemische verbranding of een hardnekkige uitslag vaststelt op heel je hoofdhuid door de gebruikte chemicaliën.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Behandeling tegen haaruitval