Stress en haarverlies

Vrouw met haarverlies
 
Vraag: Heeft stress een invloed op haarverlies? Mijn vriendin vertoont tekenen van haarverlies en ja, ze is gestresseerd. Hoe kan zij het haarverlies stoppen? Shampoos bieden géén oplossing! Bedankt. Een bezorgde vriendin.
 
Antwoord: Stress kan héél zeker een rol spelen bij haarverlies. Hetzelfde met voeding, algemene gezondheid, hormonaal evenwicht, enz… Als het haarverlies van je vriendin veelbetekenend genoeg is dat jij je zorgen maakt om haar, dan is de tijd rijp voor je vriendin om naar een dokter te stappen om de oorzaak van het haarverlies op te sporen.
 
Totaal haarverlies wordt “alopecia” genoemd, maar er bestaan véle vormen van alopecia en ze hebben ook véle oorzaken. Alléén een dokter kan een diagnose stellen en een behandeling aanbevelen. De symptomen die jij beschrijft klinken alsof ze het resultaat zouden kunnen zijn van alopecia areata, maar alleen een dokter kan dit met zekerheid zeggen. Er bestaan behandelingen, dus zorg ervoor dat je vriendin de stap zet.
 
En als haar probleem een medische oorzaak heeft, dan is het niet te verwonderen dat shampoos niet helpen. Die kunnen hulp bieden bij haarverlies dat veroorzaakt wordt door prikkelende middelen aan de oppervlakte of verstopte poriën en follikels, maar baten niet bij situaties van medisch haarverlies (veroorzaakt door ziekte of hormonaal onevenwicht).
 
Als ze aarzelt om naar een dokter te stappen of gewoon puur koppig is, vertel haar dan dat als ze Alopecia Areata heeft en die onbehandeld laat, de situatie dan alléén maar slechter kan worden. Hopelijk is haar probleem eenvoudiger, misschien hormonaal of het resultaat van een niet geïdentificeerd agens dat haar hoofdhuid aantast. In die gevallen kan de dokter meestal een voorschrift geven dat het probleem zal ophelderen en haar haar zal opnieuw normaal beginnen te groeien.
 
Wát ook de oorzaak zij of wát ook de behandeling moge wezen, je vriendin kan het probleem niet beginnen op te lossen vooraleer ze de oorzaak achterhaald heeft. En laat haar niet naar een kapsalon stappen om daar de “mening” van een kapper te vragen. Eén van beide volgende zaken zal gebeuren: ofwel zal het een goede kapper zijn die haar onmiddellijk naar een dokter stuurt ofwel zal het een slechte zijn die een groot gamma “tips”en remedies zal aanbieden die niet doeltreffend zullen werken en mogelijk op langere termijn nog méér schade zullen verrichten door je vriendin wég te houden van het zoeken van geschikte verzorging en advies.
 
Kappers zijn niet getraind in het geven van diagnoses en mogen ook géén medisch advies geven. We zijn geoefend in het herkennen van potentiële problemen die zouden moeten onderzocht worden door een dokter, maar we zouden nooit mogen proberen om enige behandeling voor te stellen voor een aandoening met medische oorzaak.
 
©Kapsels.net
Foto: Franz Pfluegl/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over haarverlies