Haar bleken

Haar met bleekmiddel erop
 
Vraag: Hoe werkt het bleken van haar?
 
Antwoord: Haar bleken (ook ontkleuren genoemd) werkt op dezelfde manier als gewone kleuring; er wordt namelijk ook “ontwikkelaar” of “activator” gebruikt (gewoonlijk waterstofperoxide) om de cuticula (schubbenlaag) van het haar te verzachten en op te richten. Maar daar stopt de gelijkenis echter.
 
In plaats van kleur af te zetten in de haarschacht dringt het bleekmiddel de haarschacht binnen om de reeds aanwezige kleurmolecules uiteen te drijven. Hoe méér kleurmolecules verjaagd worden, hoe lichter het haar wordt.
 
Bleken of blonderen is vooral nuttig wanneer je van een donkerdere haarkleur naar een véél lichtere wil gaan. De mééste kleuringen kunnen vermengd worden met peroxides van een hoger volume om een grotere “lifting” van de kleur te garanderen, maar om de lichtste schakeringen van een haarkleur te bereiken, is het gewoonlijk nodig om het haar vooraf te lightenen met een bleekmiddel.
 
Het is belangrijk te weten dat het haar bleken een zéér harde methode is en desastreuze gevolgen kan hebben wanneer je niet zorgvuldig tewerk gaat. Ik heb het al gezegd, maar moet het nóg maar eens herhalen: normale kleuringen werken niet meer na 30 minuten, dus is een óverbehandeling praktisch onmogelijk.
 
Haarbleekmiddel echter zal actief blijven zolang het vochtig blijft en hoe langer het inwerkt, hoe méér het haar zal beschadigd zijn. Het is ook zo dat hoe lichter je het haar maakt in vergelijking met zijn natuurlijke kleur, hoe méér beschadiging er zal optreden, dus neem steeds extreme voorzorgen bij het gebruik van haarbleekmiddel.
 
©Kapsels.net
Foto: Schankz/Shutterstock
 
Zie ook: Nadelen van het bleken van haar