Haarkleuring en haarbreuk

Haarkleuring
Foto: Bigstock
Vraag: Ik lijk méér last te hebben van haarbreuk sinds ik mijn haar verf. Ik laat dit in een kapsalon doen en zou verwachten dat ze dat daar op een professionele manier doen zonder mijn haar te beschadigen. Waarom breekt mijn haar af?
 
Antwoord: Elke artificiële haarkleuring zal uw haar op een bepaalde manier beschadigen. Dit komt doordat chemicaliën gebruikt worden om de haarschubben (cuticula of buitenste “muur” van de haarstructuur) “geforceerd” te doen opengaan, om het haar te kunnen binnendringen. De artificiële kleurpartikels hechten zich dan vast aan de binnenste cortex van het haar, wat betekent dat uw haar uiteindelijk een andere kleur krijgt.
 
Voor minimale beschadiging moet u semipermanente haarkleuring of kleurshampoo gebruiken. Die producten bevatten geen ammonia, de grootste boosdoener bij het beschadigen van haar wanneer het geverfd wordt. Hou in gedachten dat deze semipermanente kleuringen niet zullen werken bij grijs of bijzonder weerspannig haar. Moeilijk te bewerken haar wast namelijk een artificiële kleur makkelijk uit.
 
Bovenvermelde zaken zijn enkel relevant voor haarkleuren zoals zwart, bruin, rood, koper enz… Het is zo dat hoe donkerder de kleur is die u kiest, hoe minder structurele schade er zal berokkend worden. Dit komt doordat donkere kleuren minder ammonia vergen om de natuurlijke haarkleur te verhelderen. Minder ammonia – minder schade. Het zal niet mogelijk zijn om een natuurlijk bruin te verven in een blond met een semipermanente kleuring.
 
Heb je highlights, dan is beschadiging verzekerd. Highlights worden namelijk uitgevoerd met bleekmiddel, dat het natuurlijke haarpigment uit het haar haalt en vernietigt. Hoe lichter u gaat, hoe méér pigment vernietigd wordt en hoe meer schade er dus ontstaat.
 
Professionele salons weten duidelijk hoe ze beschadiging zoveel mogelijk kunnen voorkomen en ook tot welk kleurniveau uw haar kan verhelderd of verdonkerd worden zonder het haar zodanig te beschadigen dat het er niet meer gezond uitziet. Het feit is dat geverfd haar altijd méér vochtinbrengende producten en onderhoud zal nodig hebben dan niet geverfd haar.
 
U kunt uw kapper vragen naar professionele bleekmiddelen die het haar minder beschadigen dan hun goedkopere variant. U kunt eveneens producten gebruiken met macadamia-olie als ingrediënt om uw haar sterker te maken, zodat het de chemische beschadiging beter doorstaat.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Méér over het verven van haar
 
Afgebroken haar en nieuwe groei onderscheiden