Hoe komt het dat haar grijs wordt?

Visualisatie van het verouderingsproces - Hoe een jonge vrouw eruit ziet als ze oud wordt
Foto: A's Images/Canva
Vaak vraagt men mij naar de oorzaken en behandelingen voor grijs haar. Het ware aan de zaak is dat er verschillende factoren zijn die een invloed hebben op het tempo waaraan haar grijs wordt. De belangrijkste oorzaak is gewoon genetische aanleg. Elk persoon veroudert volgens de genetische code van zijn of haar DNA. Soms betekent dit dat iemand al 80 is en nog zijn of haar jeugdige haarkleur heeft, terwijl iemand anders reeds op de leeftijd van 25 jaar helemaal grijs is. Natuurlijk zijn dit extreme voorbeelden en de meesten onder ons vallen ergens tussenin.
 
Er zijn voor de wetenschap nog heel wat ongekende zaken in verband met oorzaken van grijs haar. Factoren zoals stress, arme voeding/ondervoeding, medische aandoeningen, drugs en bijwerkingen kunnen vaak een rol spelen bij hoe vlug en in welke mate iemand grijs wordt. In sommige gevallen kan het haar opnieuw naar zijn normale toestand terugkeren wanneer de aandoening behandeld wordt en de oorzaak weg is. In de meeste gevallen echter is grijs haar gewoon een onderdeel van de natuurlijke progressie van iemands lichaam.
 
De mechanismen van grijzend haar
 
We weten allemaal dat onze lichamen samengesteld zijn uit miljoenen en MILJOENEN cellen die de organen en systemen vormen en talloze functies vervullen om ons in leven te houden en ons doen groeien van kind tot volwassene. Deze cellen leven, verouderen, reproduceren en sterven in een cyclus, waarbij ze voortdurend zichzelf hernieuwen volgens hun genetisch ontwerp en de functie die ze moeten vervullen in het lichaam.
 
In de huid hebben sommige cellen als functie het creŽren van pigment. Deze cellen heten melanocyten en ze produceren melanine. Het soort en de hoeveelheid melanine die ze produceren zijn wat ons lichaam zijn kleur bezorgt en wat bepaalt hoe gevoelig we zijn voor UV-stralen van de zon. Er zijn eveneens melanocyten in de cellen die de haarfollikels maken en hun functie is ons haar te doen groeien.
 
Basisprincipes van haarkleur en textuur
 
De melanine geproduceerd door deze melanocyten bepaalt de kleur van ons haar. Er zijn twee types melanine in het haar: de rode/blonde pheomelanine en de bruine/zwarte eumelanine. Het zijn de hoeveelheden en het evenwicht tussen deze twee soorten melanine die elke natuurlijke tint van haarkleur die voorkomt in de wereld creŽren.
 
Naarmate we verouderen beginnen de cellen in ons lichaam natuurlijk af te breken. Sommige wetenschappers hebben deze afbraak verklaard door het fenomeen te vergelijken met de resultaten die je verkrijgt wanneer je een duplicaat van een document maakt op een kopieermachine en dan weer een duplicaat van de kopie maakt en zo verder dit proces herhaalt met elk volgend duplicaat. Tenslotte begint de kopie te verminderen van kwaliteit en minder en minder scherp te zijn. Celvernieuwing is vergelijkbaar hiermee in de zin dat de cellen afbreken na zoveel vernieuwingen en stoppen met functioneren of minder goed functioneren.
 
Wanneer dit gebeurt met de melanocyten in de haarfollikel, begint het haar dat uit de follikel groeit zijn pigment te verliezen en wordt het lichter. Als de melanocyten allemaal samen stoppen met functioneren, dan wordt het haar volledig grijs. Er moet genoteerd worden dat de haarfollikels en zelfs de cellen in de follikels elk afzonderlijk werken. Dit verklaart waarom grijze haren typisch gevonden worden in individuele lokken. Zelfs wanneer grijze haren lijken een groepje te vormen, dan nog kunnen ze van elkaar gescheiden worden door honderden andere follikels.
 
Vrouw met grijs haar
Foto: Depositphotos
Er is een theorie dat sommige van de factoren die gelinkt werden aan grijs haar gaan werken om de melanocyten in de follikel te onderdrukken of te beÔnvloeden en zo zorgen dat ze minder goed gaan werken, waardoor het aantal grijze haren van iemand vermeerdert. In sommige gevallen kan het dat deze factoren celbeschadiging en afsterven veroorzaken (zoals het geval is met ondervoeding en chemotherapie bij kankerpatiŽnten).
 
In sommige gevallen kan het dat de melanocyten opnieuw normaal melanine gaan produceren wanneer je factoren die de melanineproductie van de melanocyten kunnen beÔnvloeden, gaat verwijderen (of nieuwe factoren introduceert om celgroei en regeneratie te versterken). Onderzoek hiernaar is echter steeds oppervlakkig en vluchtig geweest en om echte medische behandelingen te vinden voor grijs haar zullen we vermoedelijk nog vele jaren moeten wachten tot er studies vervolledigd zijn.
 
Maar je hebt nu toch een idee van de basisregels van grijzend haar. Hopelijk zijn zo wat mysteries opgelost. En terwijl het de zaken niet aangenamer maakt, helpt dit toch om de grondoorzaken van grijs haar te begrijpen en de processen die ertoe leiden dat je haar grijs wordt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Grijs worden