Dikker haar na scheren

Vrouw met een bijna kaalgeschoren hoofd
Foto: Abo Photography/Shutterstock
Vraag: Ik merkte op dat scheren je haar dikker maakt en soms ervoor zorgt dat meerdere haartjes groeien op de plaats waar er vroeger maar ééntje stond. Ik heb dun haar en ik was aan het overwegen om mijn hoofd te scheren, niet éénmalig, maar meerdere keren – om de twee dagen tot elke dag gedurende ongeveer een maand.
 
Denk je dat dit een verschil zou maken en bestaat er een crème of groente die voor een maximum aan resultaten zorgt? Ik hoorde iets over uien, maar die ruiken zo slecht.

 
Antwoord: Als je bedoeling is om gewoon héél erg bedreven te worden in het scheren van je hoofd, dan zal dit op de manier die jij voorstelt fantastisch lukken. Het zal er echter niet voor zorgen dat je haar dikker wordt of dat het aantal haartjes geproduceerd door elke individuele follikel toeneemt.
 
Wanneer het haar afgeschoren is of extreem kort geknipt is met de tondeuse, dan hebben alle haartjes eenzelfde stompe lengte. Heel vaak voelt het haar hierdoor dikker aan en ziet het er mogelijk ook dikker uit omdat de uiteinden eenzelfde niveau hebben. Deze “verandering” in textuur is louter een illusie.
 
Het haar op je hoofd (en overal elders op je lichaam) groeit volgens een genetisch patroon. Als gewoon het herhaaldelijk scheren van het hoofd iemand dikker haar of een vollere kop haar zou kunnen geven, dan zou iedereen dik haar hebben.
 
Vrouw die haar hoofd  kaal scheert
Foto: Depositphotos
De voorvallen waarbij je denkt dat meerdere haartjes plots gingen groeien daar waar er voorheen maar één haartje stond, zijn vermoedelijk te verklaren doordat ofwel naburige follikels opnieuw in hun groeifase kwamen ongeveer tegelijkertijd met jouw scheren ofwel het haar van één follikel ging splijten (gewoonlijk door het scheren). In geval van gespleten uiteinden, mag je verwachten dat ze zullen afbreken en/of zeer makkelijk beschadigd zullen raken.
 
Als je écht geïnteresseerd bent in het maximaliseren van het groeipotentieel van je haar, benader de zaken dan vanuit een praktisch standpunt. Hou je hoofdhuid zuiver en gezond. Hou het haar dat groeit zuiver en ga het goed conditionen. Zorg dat je een gepaste voeding eet die harmonieus is en proteïnerijk en met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitaminen en mineralen.
 
Er bestaan producten die zullen helpen om je haar dikker te doen lijken en aanvoelen. Je kan plaatselijke serums gebruiken die een laagje zullen leggen op de haarschacht om dikte toe te voegen, evenals shampoos en conditioners die het haar op een milde manier zullen doen zwellen om het bijkomende omvang te geven. De effecten van deze producten zijn het duidelijkst bij haar dat ten minste 2,5 à 5 cm lang is of langer.
 
Dus, scheer maar je hoofd als je van die geschoren look houdt, maar verwacht niet dat dit zal een verschil maken voor de manier waarop je haar groeit.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Het kaal geschoren hoofd