Het kaal geschoren hoofd

Je hoofd kaal scheren
Foto: Shutterstock
Eén van de nieuwe "klassieke" looks bij mannenkapsels is "geen haar", of wat specifieker, de "kaal geschoren hoofd" look. De kaal geschoren hoofd look won in de tweede helft van de 70er jaren in Engeland aan populariteit met de subculturele punk beweging en werd later door diverse andere groepen overgenomen.
 
Wat van oorsprong een teken was van een "trots van de werkende menigte" in de 60er jaren werd al snel geassocieerd met andere groeperingen waar men liever niet mee vergeleken werd. Het kaal geschoren hoofd, en de persoon die het droeg, werd met minachting bekeken.
 
Tegenwoordig draagt het geschoren hoofd gelukkig dat stempel niet meer en wordt het een veel nagebootste look bij de kapsels voor mannen (net als de paardenstaartjes bij mannen in de 80er jaren). Sommige mannen kiezen voor de geschoren look om een bepaald beeld van zichzelf te creëren. Een mooi voorbeeld van een persoon met de kaal geschoren hoofd look is mode stylist Maik de Boer van het programma Looking Good. Anderen kiezen hiervoor puur uit gemak.
 
En tenslotte is er nog de groep mannen dat hiervoor kiest omdat zij aan aanzienlijk of steeds erger wordend haarverlies lijden als een manier om hun kennelijk onvermijdelijke lot te accepteren, dat veroorzaakt wordt door ziekte of door alopecia androgenetica ofwel genetisch bepaalde mannelijke kaalheid.
 
Ongeacht de reden waarvoor voor dit kapsel gekozen wordt, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken wanneer je dit kapsel overweegt.
 
De vorm van het hoofd is belangrijk
 
Als je om esthetische redenen besluit het hoofd kaal te scheren, neem dan goed de vorm van je hoofd in ogenschouw voor jij je serieus toelegt op het kaal scheren van je hoofd. Eerlijk gezegd zien sommige kaal geschoren hoofden er beter uit dan anderen.
 
Voor het mooiste resultaat dient je hoofd asymmetrisch te zijn met een lichte ronding van het achterhoofd vanaf de kruin naar het achterhoofdsbeentje. Een hoekige schedel met uitstulpingen en putten (die meestal aangetroffen worden bij de kruin en de schedelrand) zal er na het scheren niet zo mooi uitzien.
 
Je dient je er ook van bewust te zijn dat bepaalde eigenschappen, zoals uitstekende oren en littekens op het hoofd en dergelijke, meer nadruk zullen krijgen wanneer het hoofd geschoren wordt. Maar de uiteindelijke beslissing hierover ligt natuurlijk bij jou zelf, en als je persé een kaalgeschoren hoofd wilt, doe dat dan gerust.
 
Hoe scheer je het hoofd - eerste stap
 
Oké, je hebt dus het besluit genomen om je hoofd kaal te scheren en de tijd is aangebroken om het in de praktijk te gaan brengen. De eerste stap is het haar op een lengte terug te brengen waarop het scheren gemakkelijk uitgevoerd kan worden. Dit betekent een behandeling met de tondeuse. Wanneer je het hoofd zou scheren zonder het haar eerst korter te maken, dan zou het een grote troep worden en zelfs veel langer duren om het gedaan te krijgen. Wanneer je geen tondeuse hebt, kun je ook een baardtrimmer gebruiken.
 
Man die zijn eigen hoofd kaal scheert
Foto: Shutterstock
Gebruik de tondeuse door hem over de hoofdhuid te laten glijden maar doe dit tegen de groeirichting van het haar in. Afhankelijk van de lengte van het haar kan het nodig zijn om banen te maken die de helft van de breedte van het snijvlak van de tondeuse bedragen om de tondeuse niet te overbelasten.
 
Als het haar lang genoeg is, kun je het omhoog en van de hoofdhuid af houden terwijl het door de tondeuse afgesneden wordt, waardoor dit werk vergemakkelijkt wordt. Hierdoor zul je ook de afgesneden plukken haar direct in de prullenbak kunnen gooien zodat je later minder hebt op te ruimen.
 
Ons doel is de lengte van het haar terug te brengen tot ongeveer 3 tot 4 mm of minder. Wanneer je klaar bent met de tondeuse controleer dan of je het gehele hoofd hebt gekortwiekt en verwijder nog eventuele haren die abusievelijk overgeslagen zijn.
 
Stap twee
 
De tweede stap in dit proces is erg vergelijkbaar met de stappen voor het scheren van het gezicht. Eerst gaan we het haar zachter maken om het scheren straks te vergemakkelijken. Dit kun je doen door een handdoek nat te maken met water dat zo warm is dat je het net kunt verdragen. Daarna wring je het overtollige water uit de handdoek en bindt hem om je hoofd. Laat de handdoek voor ongeveer vijf minuten zo zitten zodat de warmte en het vocht je haar kunnen binnendringen.
 
Wanneer het haar zacht is, breng je een hoeveelheid scheercrème of scheergel op het haar aan en laat dit even op het haar en de hoofdhuid inwerken. De scheercrème smeert als het ware de huid en zal helpen snijwondjes en branderigheid als gevolg van het scheren te voorkomen. Nu zijn we klaar om te gaan scheren.
 
Lees verder ...