Tips voor succes met de tondeuse

Haar kort scheren met de tondeuse
Foto: Istock
Haar scheren met de tondeuse is anders dan haar knippen met de schaar.
 
Het eerste belangrijke verschil is dat het haar volledig droog moet zijn bij gebruik van de tondeuse. Nat haar zal gewoon de bladen verstoppen en kan je tondeuse beschadigen en het reinigen bemoeilijken. Als je nat haar met de tondeuse scheert, loop je ook het risico dat er water binnensijpelt op onbereikbare plaatsen en dat de bladen mogelijk gaan roesten.
 
Ten tweede moet je om een goed resultaat te bekomen de tondeuse tegen de haargroeirichting houden. Dit verzekert dat de haren op gelijke lengte geschoren worden. Je zou moeten een kam gebruiken om het haar volgens het groeipatroon te houden tussen twee scheerbeurten.
 
Je zou steeds moeten vermijden dat je de tondeuse overlaadt met haar. Dit is vooral belangrijk wanneer het gaat om fijn of sluik haar. Haar met een fijne textuur zal makkelijk buigen wanneer de tondeuse weerstand ondervindt en je pogingen om de tondeuse te hanteren zullen je op die manier geen voldoening schenken.
 
Als je te maken hebt met haar dat fijner is, probeer dan slechts maximum de helft van het blad van je tondeuse te vullen met haar. Deze techniek kan je ook toepassen als je merkt dat je tondeuse verstopt raakt met haar.
 
Het haar in de hals van een man scheren met de tondeuse
Foto: Pixelshot/Canva
Als je ten slotte zenuwachtig bent en geen ervaring hebt met het gebruik van de tondeuse op een levend persoon, contacteer dan eens een school waar je schoonheidszorgen kan studeren en vraag of je op school of van één van de studenten een gebruikt oefenhoofd kunt kopen.
 
De meeste van die scholen leggen enkel de klemtoon op kniptechnieken met schaar of scheermes en eens het haar van de oefenhoofden te kort is daarvoor, zal het nog steeds voldoende lang zijn om aan de slag te gaan met je tondeuse.
 
Scholen waar men voor herenkapper studeert zullen vermoedelijk niet in aanmerking komen, gewoonweg omdat zij wel oefenen met de tondeuse en gewoonlijk het haar van het oefenhoofd tot op de hoofdhuid knippen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vragen over het knippen van haar