Haar en genen

Het haar van een moeder en haar dochters
Foto: Bigstock
Vraag: Zal mijn haar eruitzien zoals dat van mijn moeder wanneer ik ouder word? Ik bedoel niet het kapsel, wel de haarstructuur, dikte en dergelijke zaken.
 
Antwoord: Lang was er het denkbeeld dat genetica gebaseerd was op geslacht. Met andere woorden: heeft uw ma weinig haar of draagt ze het kaalheidsgen, dan zou u ook kaal worden naarmate u ouder wordt. Sommige jongens beginnen hun haar reeds te verliezen op 17-jarige leeftijd. Dit is ook hetgeen velen onder ons geleerd hebben in de biologielessen.
 
Ik heb lang mijn bedenkingen gehad wat betreft de accuraatheid hiervan en nu blijkt dat tegenwoordig ook wetenschappers deze theorie weerleggen. Uw genen komen voort uit een extreem ingewikkelde combinatie van genen gerfd van uw moeder en vader, die informatie bevatten van uw grootouders, hun ouders enz
 
De structuur van uw haar hangt ook niet af van n enkel gen. Wetenschappers zeggen dat het uiterlijk van uw haar minstens van 10 tot 20 verschillende genen afhankelijk is, maar het kan nog veel mr zijn! Ze beseffen voortdurend dat menselijke genen veel complexer zijn dat we ons echt kunnen voorstellen.
 
Dus erft u kenmerken van zowel uw moeder als uw vader. Er is geen echt bewijs dat het voorkomen van uw haar gebaseerd is op geslacht; of dat het haar van een dochter er uiteindelijk zal uitzien zoals dat van de moeder. Omgevingsfactoren spelen hierbij ook een enorme rol. U hebt geen controle over uw genen, maar wl over sommige omgevingsinvloeden.
 
Een voorbeeld: als uw ma last had van haaruitval op jonge leeftijd, bekijkt u misschien best eens of ze op een plaats leefde met erg hard water. T veel zout of andere mineralen in het water kunnen het haar beschadigen. Probeer ook te weten te komen of ze gezond at of onder stress stond of een schok te verwerken kreeg (zoals de dood van een geliefde). Al deze situaties kunnen ernstig haarverlies veroorzaken.
 
Over deze zaken hebt u meer controle. U kunt stressfactoren verminderen door gezonde activiteiten in te lassen die de stress verlagen zoals lopen, meditatie of therapie. U kunt kiezen voor een evenwichtige en gezonde voeding en uw haar verzorgen met de juiste producten enz Niets is definitief. Er is geen onbetwistbaar bewijs om de mythe kracht bij te zetten dat uw haar er net zo zal uitzien als het haar van uw moeder.
 
©kapsels.net
 
Lees ook:
 
Erfelijke haarkleur
 
Erfelijkheid van kaalheid
 
Tweelingen en haarkleuren