De fases van haargroei

De verschillende fases van haargroei
 
Vraag: Ik probeer al zeer geruime tijd mijn haar langer te laten groeien. Ik laat het regelmatig knippen om het gezond te houden en dode punten te laten verwijderen, maar het lijkt wel of ik op een punt aanbeland ben waarop het eenvoudig niet meer langer wil worden. Doe ik iets verkeerd, of moet ik het maar gewoon door laten groeien?
 
Antwoord: De maximale haarlengte waarop haar kan groeien is eigenlijk een kwestie van genetische factoren. Sommige mensen kunnen hun haar in bijna schitterende dikke lokken laten groeien die bijna de grond raken (zoals de country music ster van de 70er jaren, Crystal Gayle met haar op kuitlengte lange haar), terwijl anderen al heel blij zijn als zij er in slagen het tot over de schouders te laten groeien.
 
Ons haar gaat door drie stadia, namelijk de anagene fase, de katagene fase en de telogene fase, die ik hieronder verder zal toelichten.
 
De anagene fase, ook wel de groeifase genoemd, is het moment waarop alle nieuwe haargroei plaatsvindt. Het haar groeit in een normaal tempo, te weten ongeveer 1,25 cm per maand en ongeveer 90% van je haar zal zich altijd in deze fase bevinden. Iedere individuele haar kan gemiddeld zo´n drie tot vijf jaar in de anagene fase zijn en in sommige gevallen is deze periode zelfs tien jaar. Voor wenkbrauwen en wimpers is deze fase veel korter.
 
De katagene fase is de overgangsfase waarop het eind van de anagene fase ofwel de groeifase wordt ingeluid. Gedurende deze fase trekt het haarzakje (of de follikel) zich terug en maakt het zich los van de hypodermis (waar het zijn voedingstoffen krijgt). De haarwortel verdwijnt en het worteleinde verandert in een knotachtige vorm. Omdat deze fase maar één tot twee weken in beslag neemt, zal zich nooit meer dan 1% van het haar zich in deze fase bevinden.
 
De telogene fase staat bekend als de rustfase van het haar en is de laatste fase van de haargroei cyclus. De telogene fase duurt zolang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen. Haar dat zich in de telogene fase bevindt zal gewoonlijk in deze periode uitvallen, maar kan ook pas uitvallen nadat deze door de nieuwe haar in de anagene fase uit het haarzakje wordt geduwd. 10% van je haar zal zich in de telogene fase bevinden die gemiddeld drie tot zes maanden zal duren.
 
De cyclus van haargoei
 
Wanneer de telogene fase eindigt, breekt er weer een anagene fase van het haarzakje aan. De gehele haargroeicyclus, dus alle drie de fasen, herhalen zich gemiddeld elke vier tot vijf jaar. Dit houdt logischerwijs het volgende in: Heeft jouw haar een anagene fase van vier jaar en je laat je van je haar elke drie maanden 1,25 cm afknippen, dan zal jouw haar elk jaar 10 cm groeien, of een totale lengte van 40 cm voor de haar in de katagene fase belandt.
 
Het haar kan veel korter lijken als het een redelijke slag of sterke krul bevat. De afmeting en vorm van je gezicht en je eigen lengte zijn allemaal factoren die jouw haar korter kunnen laten lijken dan dat van andere mensen wier haar dezelfde afmetingen heeft dan dat van jou.
 
Als je al langer dan vijf jaar probeert je haar langer te krijgen dan de lengte die je nu hebt, dan kun je er van uitgaan dat jouw haar niet de genetische factoren heeft om het nog langer te laten worden. Zo niet, wees dan nog een tijdje geduldig en zie of jouw haar niet toch nog een paar centimeter langer wordt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Waaruit bestaat haar en hoe groeit het?