Hoe krijg je een goed geknipt kapsel?

Meisje net voor het knippen van haar lange haren
Foto: Anna Kraynova/Shutterstock
Je mag best een beetje kieskeurig zijn, hoewel we natuurlijk niet op momentopnamen af mogen gaan. We kunnen natuurlijk soms een uitzondering maken. Hoe ziet het haar van jouw styliste er uit?
 
Als ze jong is en magentarode van de gel stijf staande grote haarpunten op haar hoofd heeft, vijf neusringetjes en een grote tongpiercing die haar constant laat slikken en ze haast niet kan voorkomen dat ze kwijlt, dan moet je jezelf toch afvragen of je er op vertrouwt dat zij jou die conservatieve look kan geven die je zo graag wilt. Ze zou waarschijnlijk meer aansluiting vinden bij haar leeftijdsgenoten en diegenen die net als zij zelf van drama houden.
 
Iedereen wil een goed geknipt kapsel en er zijn maar weinigen die de verschrikking niet is overkomen dat het kappersbezoek niet zo uitpakte als men verwacht of gewenst had. Vooral kappers overkomt dit. Wees maar niet verbaasd. Ik werkte eens in een groot kapsalon en ik herinner mij dat ik gekapt werd door een collega. Ze stelde mij vragen en vertelde mij al kauwgom kauwend haar levensverhaal. Steeds meer bezorgd keek ik naar mijn afgeknipte haar dat onophoudelijk op de grond viel.
 
Tegen de tijd dat ze klaar was, zat er haast geen haar meer op mijn kruin. Ik vertelde haar dat ze mijn kruin te kort geknipt had. Haar gelaten antwoord: "Oh, dat groeit wel weer aan!" Dit zijn beroemde woorden die ik nimmer vergeet. Uitgesproken vanwege een achteloze fout. Het is inderdaad weer aangegroeid, maar ik heb deze collega nooit meer mijn haar laten knippen.
 
In een ander kapsalon was ik er getuige van dat kappers rookten terwijl ze werkten. De as aan hun sigaret werd met regelmaat zo groot dat het of op de grond of bovenop het haar van de klant viel of jawel, in de koffie belandde die de klanten ter verfrissing tijdens het knippen aangeboden hadden gekregen. Ik ergerde mij mateloos. De spreker was goed in haar vak, als ze tenminste niet zoveel sprak. De anderen, die rookten, waren in principe goede kappers. De etiquette in de salon waren zeker voor verbetering vatbaar.
 
Hoewel kappers soms wat aanvallende trekjes hebben, wil dit niet zeggen dat zij geen goede kapper zijn. Aan de andere kant moet het klikken met je kapster. Je moet je er vertrouwd en op je gemak voelen en je overtuigd voelen van haar vakkunde, ook als ze tijdens het kappen met je spreekt. Klikt het? Er moet een connectie zijn van gedachten, gevoelens en begrip terwijl je met elkaar van gedachten wisselt. Goede communicatie is heel belangrijk.
 
Meisje na het veranderen van haar lang haar in een kort kapsel
Foto: Anna Kraynova/Shutterstock
Het geheim van een goed kapsel begint al wanneer je om je heen kijkt als je aan het winkelen bent. Maak hier een belangrijk punt van. Observeer de kapsels van andere vrouwen tot je er een ziet die je goed bevalt. Ga dan naar de vrouw toe en vraag haar naar welke kapsalon zij gewoonlijk gaat. Ze zal je deze informatie graag geven, net als elke andere vrouw die zojuist een compliment heeft gekregen. Vergeet niet naar de naam van de vrouw te vragen, zodat je naar haar kan verwijzen als je de bewuste salon bezoekt.
 
Als je eenmaal in de kappersstoel zit, luister dan goed naar wat de styliste je vertelt over jouw haar. Luister naar haar vragen en denk goed na voor je antwoord geeft. Je hoeft geen haast te maken, neem rustig je tijd. Het is jouw haar en jouw geld. Je betaalt voor haar vakkennis en haar raadgevingen. Wanneer je haar vertelt over het model dat je wilt, hoe reageert zij hier dan op? Is het geschikt voor jou? En wederom, is er communicatie? Is er een connectie tussen jullie?
 
Het komt heel vaak voor dat klanten een stijl kiezen die ze heel mooi vinden, maar waarvoor hun haar niet van nature geschikt is. Om het desondanks toch zo te laten kappen en het model daarna zo te kunnen houden, zou elke morgen heel veel inspanning kosten. Als er goede communicatie is, dan zal de styliste je eerlijk vertellen of het model dat je wenst inderdaad geschikt voor je is. Soms past het model niet bij de vorm van je gezicht of je lichaam. In dat geval moet de styliste al een indruk hebben welke richting je uit wilt en je een model adviseren dat wel bij je past.
 
Kijken naar andere kappers kan ook zeer leerzaam zijn. Ga eens met een vriendin mee naar haar kapper en kijk een tijdje hoe de andere stylisten te werk gaan. Stelt deze hoge eisen aan haar werk terwijl ze styleert? Praat ze over al haar problemen of luistert ze in plaats daarvan aandachtig naar de klant? Vraag jezelf af of jij het leuk zou vinden om naar haar problemen te luisteren. Besteedt ze aandacht aan haar werk?
 
Lees verder ...