Hoe uw haar kapot maken

Meisje dat haar eigen kapot haar afknipte
Foto: Depositphotos
Er bestaan veel manieren om goed haar te ruïneren. Niemand heeft ooit de bedoeling om dit te doen, maar beschadiging gebeurt nu eenmaal. Die kan veroorzaakt worden door verkeerde verzorging, slechte beslissingen, overbehandeling, zware styling of een mengeling van dit alles. Het resultaat is steeds verwoestend. Het goede nieuws is dat het grootste deel hiervan kan voorkomen worden.
 
Beschadigd haar heeft volgende tekenen: het is gewoonlijk zonder glans en dof, vaak droog, broos, kan gespleten punten hebben en breekt makkelijk. Eigenlijk lijkt en voelt het levenloos en zoals stro met een rafelige textuur en ongelijke punten. Het heeft ook de neiging om méér te klitten dan gezond haar. Klitten en knopen verhogen ook het risico op haarbreuk.
 
We kunnen enkel vermijden wat we weten, dus hier vindt u enkele zekere manieren om uw haar kapot te maken. Vermijd deze risico’s, dan zal uw haar veerkrachtig, glanzend en gezond blijven.
 
Chemicaliën
 
Té veel, té lang of té vaak is de mantra voor een gegarandeerde vernieling van uw haar door chemicaliën. De aanbevolen inwerktijd voor een product overschrijden, doet het niet beter of intenser werken. Het zal uw haar enkel uitdrogen en beschadigen. Haarbeschadiging werkt cumulatief. Harde behandelingen die té vaak herhaald worden, zullen uw haar aantasten.
 
Kleuringen en permanenten zien er prachtig uit wanneer ze juist uitgevoerd worden. Maar wanneer u fan bent van chemische veranderingen in het golfpatroon of de kleur van uw haar, ga dan met de grootste voorzichtigheid tewerk. Het gevaarniveau is hier erg hoog, aangezien schade kan voorkomen op vele vlakken, vooral wanneer deze behandelingen thuis en zonder passende voorbereiding van het haar en nazorg uitgevoerd worden.
 
Bleken is vijand nummer één wanneer het gaat om chemische behandelingen. Het ontdoet het haar niet enkel van pigmenten, maar zowat van alles wat het elastisch, glanzend en gezond houdt. Eens uw haar volledig gebleekt is, moet u de kleur onderhouden door de donkere wortels opnieuw te bleken, eens ze uitgroeien. Er bestaat geen positief resultaat hiervoor. Probeer als alternatief misschien highlights; die bleken niet elk apart haar, maar enkel een deel van uw haar en de uitgroei is niet zo snel zichtbaar, zodat de tijd tussen twee behandelingen in, groter kan zijn.
 
Waarom beschadigen chemische behandelingen het haar in dergelijke mate? In eenvoudige woorden kunnen we stellen dat de chemicaliën in kleuringen diep in het haar dringen en zijn structuur veranderen door kleurmoleculen en proteïnen te verwijderen. Heel vaak blijft de beschermende schubbenlaag (cuticula) van het haar overeind staan, wat het haar poreus en vatbaar maakt om uit te drogen en af te breken. Permanenten en kleuringen wijzigen ook de zuurtegraad, de PH-waarde van het haar. De beschadiging kan vaak niet opgelost of hersteld worden en het haar knippen is misschien uiteindelijk de enige oplossing.
 
Schaar van de kapper
Foto: Cottonbro Studio/Pexels
Warmtestyling
 
Schuldige nummer twee in de gevarenzone voor haar zijn de tools voor warmtestyling. Krultangen, stijltangen, föhns of warmterollers houden allen het gevaar in dat ze het haar te veel gaan opwarmen en het daardoor uitdrogen en zelfs verbranden. Gebruik ze met mate en begin met de laagste stand, waarbij u stap voor stap omhoog gaat om de laagste temperatuur te vinden die werkt voor uw haar.
 
Voorzichtig met de snitten
 
U denkt misschien dat haarsnitten veilig zijn. Gewoonlijk zijn ze dat, maar kijk uit voor overdreven creatieve kappers die hun verbeelding en ideeën belangrijker vinden dan de gezondheid van uw haar of uw echte noden. Veel kniptechnieken, vooral voor het textureren, kunnen makkelijk overdreven worden.
 
Slicen in scheermessnitten, haar uitdunnen of extreme laagjes kunnen ook langetermijneffecten hebben die moeilijk ongedaan kunnen gemaakt worden. In combinatie met chemische processen zal de beschadiging zelfs sneller optreden. Waarom kan overdreven knippen en textureren het haar beschadigen? Als het haar té dun is bij de punten, is het vatbaarder voor beschadiging door wrijving of door hitte, aangezien de temperatuur van de stylingtools niet zoveel verdeeld is.
 
Lees verder ...
 
Door Susan | | ©Kapsels.net