Méér dan haar alleen

Klant in een kapsalon
Foto: Istock
Wat je kapper écht ziet.
 
Het is niet ongewoon voor gelijk welke professional om de wereld rond zich te zien vanuit zijn of haar specifiek perspectief. Automechanici zien een auto en denken onmiddellijk aan fabricage, model, jaar, paardenkracht, motorinhoud, aantal kleppen en talloze andere stukjes informatie. Aannemers kijken naar een gebouw en zien een aantal materialen (timmerhout, stenen, cement, nagels, gyprock enz…) en manuren. Ontwerpers kijken naar een kamer en zien ontelbare mogelijkheden.
 
Met kappers is het nét zo. Zij zijn getraind om méér te bekijken dan enkel je haar wanneer je het kapsalon binnenstapt. Dit is omdat het creëren van een flatterende look méér vereist dan enkel een evaluatie van het haar. Je moet de persoon als één geheel bekijken en van daaruit werken.
 
Een klant stapt een kapsalon binnen …
 
Iemand die nieuw is in de stad kiest een kapsalon uit en maakt een afspraak. De kapper, die al een aantal jaren ervaring heeft, ziet de persoon binnenstappen en begint onmiddellijk informatie op te slaan – lichaamsbouw, huidige haarlengte, gestalte, algemene stijl enz… Iedereen maakt een “eerste indruk”. Voor een kapper wordt die eerste indruk bepaald door die dingen waarvoor hij beoordelingstraining heeft.
 
De kapper weet wat nodig is om een kapsel of look te creëren en kan bij het zien van een nieuwe klant inschatten hoeveel tijd en inspanning die klant besteedt aan zijn of haar dagelijkse opmaak. Is het kapsel casual, chic, formeel, professioneel? Komt de klant vaak naar het kapsalon voor een onderhoudsbeurt (kleur bijwerken, permanenten, highlights enz…)? Welke producten en middeltjes gebruikt de klant vermoedelijk dagelijks? Wat is de levensstijl van de klant?
 
Wanneer de klant gaat plaatsnemen in de kappersstoel, begint de kapper met een vraaggesprek. Dit is voor beide partijen een moment om elkaar te leren kennen. De klant leert wat bij over de persoonlijkheid van de kapper en bekijkt misschien een portfolio van zijn werk. Ondertussen vraagt de kapper gewoonlijk naar de levensstijl en routine van de klant en naar zijn of haar wensen wat haar betreft.
 
Kapster
Foto: Yuri Arcurs/Canva
Maar de kapper doet méér dan alleen vragen stellen en antwoorden beluisteren; hij kijkt naar zaken zoals gezichtsvorm, algemene grootte en vorm van het hoofd, conditie, textuur, golfpatronen en groeipatronen van het haar. Hij bekijkt ook de algemene gezondheid van de hoofdhuid en huid rond de haarlijn, want elk teken van één of andere aandoening kan van invloed zijn op de toepassingen en producten die kunnen en zouden moeten gebruikt worden op de hoofdhuid van de klant. Kappers zijn ook getraind om aandoeningen te herkennen waarvoor de klant naar een dokter moet voor behandeling en die NIET kunnen behandeld worden door de kapper omwille van het risico van besmetting.
 
Alles ziet er goed uit …
 
Het eerste onderzoek van de kapper toont aan dat alles er goed uitziet. Er is geen teken van schade of letsel, de hoofdhuid is zuiver en gezond en het haar is in goede conditie. De klant heeft zijn of haar wensen uitgedrukt en kapper en klant hebben met elkaar overlegd wat nodig is om die doelstellingen te bereiken.
 
Laten we om een voorbeeld te geven zeggen dat de huidige look van de klant een snit op gelijke lengte is met een erg natuurlijke golving en haar tot net onder de schouders. De gewenste look is een verzameling spiraalkrullen.
 
Het hoofd van de klant staat in verhouding tot het lichaam en de klant heeft een gemiddelde lichaamsbouw. Bij het nadenken over hoe de kapper de gewenste look zal geven aan de klant, houdt hij rekening met de hoeveelheid volume die bekomen wordt door de toegevoegde krul in het haar en noteert hij dat het haar vermoedelijk zal moeten uitgedund worden om volume te verwijderen en het evenwicht te behouden tussen de omvang van hoofd en lichaam en de omvang van het haar.
 
Je ziet dat terwijl kapsels met “dik haar” in en uit de mode zijn, een goede kapper zich steeds bewust is van de verhoudingen van de persoon in kwestie en kapsels creëert die in evenwicht zijn met het lichaam van de persoon voor wie ze bedoeld zijn. Een kapsel dat “te klein is” kan een persoon met overgewicht zwaarder maken, een slank iemand te hoekig doen lijken en een groot persoon te slungelig doen voorkomen. Omgekeerd is het zo dat een kapsel dat onevenredig omvangrijk is, iemand met overgewicht heel veel zwaarder maakt, de slanke persoon er onevenwichtig doet uitzien en een klein iemand een veel kleinere look geeft.
 
Omdat onze klant een permanent zal nodig hebben, wordt gepraat over mogelijke aandoeningen die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden. De klant legt uit dat er een behandeling gaande is voor de schildklier en dat op de bijsluiter van de dagelijks ingenomen medicatie staat dat er een invloed is op de haargroei. Zo weet de kapper dat hij veel aandacht moet besteden aan het proces en de voortgang van de permanent. Dit bevestigt eveneens dat een shampoo vóór het permanenten met een reinigend product zal nodig zijn.
 
Lees verder ...