Eerste indrukken

Brunette met een leuk uiterlijk
 
Wat zegt je uiterlijk over je persoonlijkheid?
 
Onderzoek heeft aangetoond dat we in staat zijn al binnen enkele seconden na een eerste ontmoeting een indruk te hebben van iemand┤s persoonlijkheid en karakter. En dat, terwijl een grote hoeveelheid factoren, variŰrend van make-up tot kledingkeuzes bijdragen aan de indruk die we vormen.
 
De haarstijl kwam naar voren als ÚÚn van de belangrijkste factoren in de vorming van deze indruk. In werkelijkheid hebben mensen zeer complexe persoonlijkheden die niet zomaar even via hun haarstijl kunnen worden samengevat.
 
Juist daarom is het belangrijk de verschillende aspecten van je verschijning, inclusief je haarstijl, je kledingkeuze en je make-up goed onder de loupe te nemen, zodat je je ware persoonlijkheid ten volle uitdraagt. Dit is zeker aan de orde in gevallen waarin het achterlaten van een goede indruk van vitaal belang is, zoals bij een sollicitatiegesprek of een afspraakje.
 
Dus wat zeggen je haarstijl en kleding eigenlijk over jou? Welk beeld wil je naar voren brengen? Een onderzoek, dat werd uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Yale, heeft aangetoond dat je bij je keuze van een haarstijl hiermee rekening dient te houden.
 
Gedurende experimenten kwam naar voren dat vrouwen met sexy haarstijlen als minder intelligent beschouwd werden, terwijl vrouwen met kort haar juist gezien werden als rechtstreeks en vol van zelfvertrouwen. Deze stereotype meningen werden be´nvloed door andere factoren, zoals haarlengte en haarkleur. Vrouwen met lang blond haar, zoals Nance en DaniŰlle Overgaag, werden als sexier en welvarender gezien, terwijl vrouwen met donkerder en halflang haar, zoals Aukje van Ginniken en Paulien Huizinga, juist gezien werden als verstandiger en een groter gevoel voor humor toebedeeld kregen.
 
Vrouwen zijn niet de enigen die last ondervinden van deze stereotype beeldvorming. Mannen met kort haar dat langer is aan de voorkant, werden omschreven als sexier en met meer zelfvertrouwen, maar werden tegelijkertijd ook gezien als zelfvoldaan. Mannen met halflang haar en een scheiding werden omschreven als intelligenter en betrouwbaarder, maar werden ook verondersteld meer bekrompen te zijn. Mannen met echt lang haar werden gezien als minder intelligent en tegelijkertijd goedaardiger.
 
De zojuist gegeven omschrijvingen over persoonlijkheid en karakter onthullen hoeveel invloed een haarstijl kan hebben bij het maken van een indruk. Om het opwekken van een stereotyp beeld op basis van je haarstijl te vermijden, is het van essentieel belang ook aan de andere factoren te denken. Een kleding- en accessoirekeuze die tegenwicht geeft aan dit soort negatieve reacties zijn een uitstekende manier om een nauwkeurig beeld van je karakter te geven. Ze zullen je bovendien helpen je ware persoonlijkheid uit te dragen.
 
Bekijk de volgende persoonlijkheidsomschrijvingen maar eens. De omschrijvingen zijn gebaseerd op haarstijl, kleding en algemene fysieke verschijning. In welke categorie past je huidige verschijning het best? Geef je momenteel het beeld weer dat je werkelijk wilt uitdragen? Zo niet, probeer dan andere elementen aan je uiterlijk toe te voegen, zodat je die persoonlijke eigenschappen benadrukt waarvan je wilt dat anderen die opmerken.
 
1. Onschuldige/na´eve en romantische stijlen
 
Vrouwen die als onschuldig of na´ef worden omschreven, komen vaak erg meisjesachtig en jong over. Ze hebben meestal een fijne botstructuur, fijne trekken en grote ogen. Als jouw verschijning in deze categorie valt, dan zie je er op z┤n best uit met lang haar, wat je een zachte, vrouwelijke uitstraling heeft.
 
Vanwege je soms sierlijke verschijning, is het van groot belang dat je geen haarstijl en kleding kiest die te "schattig" is. Zulke keuzes kunnen je erg kinderlijk maken, wat er toe kan leiden dat mensen je beoordelen als onvolwassen en onverantwoordelijk. Probeer dit echter niet te compenseren door te stoere kleding te gaan dragen. Dit zal je ranke uiterlijk geen goed doen.
 
Volgende pagina