Eerste indrukken

Brunette met een leuk uiterlijk
Foto: Dreamstime
Wat zegt je uiterlijk over je persoonlijkheid?
 
Onderzoek heeft aangetoond dat we al binnen enkele seconden na een eerste ontmoeting in staat zijn een indruk te hebben van iemands persoonlijkheid en karakter. Dit terwijl een groot aantal factoren, variŰrend van make-up tot kledingkeuzes, bijdragen aan de indruk die we vormen.
 
De haarstijl kwam naar voren als een van de belangrijkste factoren bij het vormen van deze indruk. In werkelijkheid hebben mensen echter zeer complexe persoonlijkheden die niet zomaar kunnen worden samengevat aan de hand van hun haarstijl.
 
Daarom is het belangrijk om de verschillende aspecten van je uiterlijk, inclusief je haarstijl, kledingkeuze en make-up, goed te overwegen, zodat je je ware persoonlijkheid volledig tot uiting brengt. Dit is met name relevant in situaties waarin het belangrijk is om een goede indruk achter te laten, zoals bij een sollicitatiegesprek of een afspraakje.
 
Dus, wat zegt je haarstijl en kleding eigenlijk over jou? Welk beeld wil je overbrengen? Een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Yale heeft aangetoond dat je hier rekening mee moet houden bij het kiezen van je haarstijl.
 
Uit experimenten bleek dat vrouwen met sexy haarstijlen als minder intelligent werden beschouwd, terwijl vrouwen met kort haar juist werden gezien als direct en zelfverzekerd. Deze stereotiepe meningen werden be´nvloed door andere factoren, zoals haarlengte en haarkleur. Vrouwen met lang blond haar werden als aantrekkelijker en welvarender gezien, terwijl vrouwen met donkerder en middellang haar juist werden beschouwd als verstandiger en met een groter gevoel voor humor.
 
Vrouwen zijn niet de enigen die te maken hebben met deze stereotype beeldvorming. Mannen met kort haar dat langer is aan de voorkant werden omschreven als aantrekkelijker en zelfverzekerder, maar werden ook als zelfingenomen gezien. Mannen met middellang haar en een scheiding werden beschouwd als intelligenter en betrouwbaarder, maar werden ook verondersteld bekrompener te zijn. Mannen met echt lang haar werden gezien als minder intelligent, maar tegelijkertijd als goedaardiger.
 
Modieuze korte bob
Foto: Pixelshot/Canva
De zojuist gegeven omschrijvingen over persoonlijkheid en karakter laten zien hoeveel invloed een haarstijl kan hebben bij het maken van een indruk. Om het creŰren van een stereotiep beeld op basis van je haarstijl te vermijden, is het van essentieel belang om ook aan andere factoren te denken. Een kleding- en accessoirekeuze die tegenwicht biedt aan dit soort negatieve reacties, is een uitstekende manier om een nauwkeurig beeld van je karakter te geven. Bovendien zullen ze je helpen om je ware persoonlijkheid tot uiting te brengen.
 
Laten we eens kijken naar de volgende persoonlijkheidsomschrijvingen. Deze omschrijvingen zijn gebaseerd op haarstijl, kleding en algemene fysieke verschijning. In welke categorie past jouw huidige uiterlijk het beste? Komt het beeld dat je momenteel uitdraagt overeen met hoe je werkelijk wilt worden gezien? Indien niet, probeer dan andere elementen aan je uiterlijk toe te voegen, zodat je die persoonlijke eigenschappen benadrukt die je graag wilt laten opvallen.
 
1. Onschuldige/na´eve en romantische stijlen
 
Vrouwen die worden omschreven als onschuldig of na´ef, komen vaak erg meisjesachtig en jong over. Ze hebben meestal een fijne botstructuur, delicate trekken en grote ogen. Als jouw uiterlijk in deze categorie valt, zie je er op je best uit met lang haar, wat je een zachte en vrouwelijke uitstraling geeft.
 
Vanwege je soms sierlijke verschijning is het erg belangrijk om geen haarstijl en kleding te kiezen die te "schattig" zijn. Dergelijke keuzes kunnen je erg kinderlijk doen lijken, wat ervoor kan zorgen dat mensen je beoordelen als onvolwassen en onverantwoordelijk. Probeer dit echter niet te compenseren door stoere kleding te dragen. Dit zal je delicate uiterlijk geen goed doen.
 
Lees verder ...