Waarom kappers nooit doen wat jij wil
Het is een vaak gehoorde klacht onder vrouwen en mannen. “Waarom doen kappers nooit wat ik hen vraag?” of “Waarom knipt mijn kapper mijn haar steeds korter dan ik echt wil?” Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig, maar er zijn toch een paar basiszaken die aan de oorzaak liggen van het probleem.Eerst en vooral – en dit is géén excuus, maar veeleer een uitleg over de oorzaak van sommige problemen – zien veel kappers en kapsters haast uitsluitend klanten die hun kapsels gewoon zó willen houden. En als je naar het klantenbestand kijkt van een kapper, dan kan je vaak een “patroon” onderscheiden wat de looks van hun klanten betreft.
Zo ontstaat een gewoonte die moeilijk te veranderen is, vooral wanneer de kapper een vast klantenbestand heeft met weinig nieuwe klanten. Zelfs al zijn er op de meeste plaatsen vereisten dat kappers zich voortdurend moeten bijscholen in nieuwe technieken om hun vergunning te behouden, toch is het zo dat er erg weinig uitoefening is van die nieuwe technieken en dat de gewoontes onveranderd blijven, tenzij iemand uitdrukkelijk naar iets nieuws vraagt.
Een andere veel voorkomende oorzaak van ontevredenheid over de dienstverlening van een kapper – en misschien wel de MEEST voorkomende oorzaak – kan teruggebracht worden op een gebrekkige communicatie. Dit kan het resultaat zijn van verschillen in begripsverwoording of waarneming.
Een voorbeeld: een klant komt het kapsalon binnen en zegt, “Ik wil gewoon dat mijn haar bijgeknipt wordt om de gespleten uiteinden te verwijderen.” Haar haar is erg lang (bijna tot haar taille) en de onderste 20 à 25 cm zijn erg uitgerafeld, beschadigd en vezelig.
De kapper zegt, “Ik kan begrijpen waarom je het wil laten bijknippen. Je hebt hier langs achter heel wat beschadigde haarpunten.”
“Ik weet het. Kan je gewoon de beschadigde delen wegknippen? Ik zou echt willen dat mijn haar er opnieuw gezond en weelderig uitziet.”
Dus gaat de kapper aan de slag om de onderste 20 cm van het haar af te knippen en knipt hij zorgvuldig de overgebleven gespleten uiteinden weg uit de nieuwe “haarpunten”. Het eindresultaat is voller haar dat niet vezelig is, maar mooi glad en dat tot het midden van de rug komt. Het haar ziet er zacht en weelderig uit.
Achteraf is de klant mistevreden omdat ze niet voorzien had dat het haar zoveel korter zou geworden zijn. Ze had gedacht dat de kapper er een paar cm zou afgeknipt hebben, maar het grootste deel van de gespleten uiteinden zou weggeknipt hebben zonder enige lengte van betekenis af te knippen. De kapper is bezorgd omdat hij dacht precies gedaan te hebben wat gevraagd werd. De klant had gesproken over “de beschadigde delen wegknippen” zodat het haar er “opnieuw gezond en weelderig” zou uitzien.
Beide partijen benaderden de situatie met de beste bedoelingen, maar hun communicatie was gebrekkig omdat ze niet nauwkeurig waren in wat ze zeiden. Ik probeer het volgende aan te moedigen. Als je met je kapper spreekt over een bepaald kapsel, probeer dan een foto of iets dergelijks mee te nemen of wees zo specifiek mogelijk in je beschrijvingen. Als je wil dat je haar bijgeknipt wordt, heb het dan niet over “enkel een beetje van de punten afknippen” als je slechts 2,5 à 5 cm van je haar kwijt wil. Bekijk ook eens onze checklist voor een nieuw kapsel.
En bewijs jezelf een gunst en ga naar een schoonheidszaak om een stylingkam te kopen waar centimeters opstaan. Dit zijn veel gebruikte gereedschappen bij kappers en ze zijn nuttig om aan te tonen hoeveel haar je precies bedoelt met “een paar cm”…
Waar het op aankomt is, om eerlijk te zijn, dat je ervoor zorgt dat je wat je wil uitlegt in specifieke termen. En omgekeerd, zorg er ook voor dat je kapper of kapster uitlegt wat hij of zij van plan is te doen met je haar tot je duidelijk begrijpt wat je precies mag verwachten.
©Kapsels.net
Zie ook: Waarom kappers kort haar verkiezen