De nadelen van het bleken van haar

Beschadigd haar nadat het gebleekt werd
Foto: Bigstock
Het vooruitzicht van het hebben van ijsblond haar is zowel intrigerend als gedurfd voor vele dames die op zoek zijn naar iets anders. Er is ook de mantra “blondines hebben méér plezier” en tijdens de warmere seizoenen oogt niets beter bij een gebruinde huid dan platinablonde lokken.
 
Kim en Khloé Kardashian kozen beiden voor blond met Khloé op de meest natuurlijke manier terwijl halfzusje Kylie Jenner ging voor de gebleekte blonde versie en de sociale media werden gek door het prachtige resultaat. Lady Gaga is de meest perfecte ijskoningin, terwijl voor een Oscar genomineerde Michelle Williams een platinablonde pixie heeft die u vurig doet verlangen naar dit kapsel.
 
Jennifer Lawrence, Kate Perry en Taylor Swift zijn trendsetters en toen ze de sprong naar bleken waagden, was dit krachtig, vurig en gedurfd en bewees dit dat iedereen zo licht kan gaan als men zelf wil. Gwen Stefani heeft al méér dan twee decennia blond haar als handelsmerk en ze ziet eruit als Marilyn Monroe uit het oude Hollywood. Zelfs heren zoals Jared Leto en Justin Bieber kozen voor platina, dus is blond niet het voorrecht van één enkel geslacht.
 
Er is een theorie dat dames verkiezen om blond te zijn omdat dit een kleur is die begeerlijker en aantrekkelijker is (dit is duidelijk voer voor discussie). Dit heeft geleid tot nog een andere theorie dat dames die kiezen voor blond een hoger salaris krijgen (maar het verschil in loon naargelang het geslacht is een totaal ander verhaal). Sommige vrouwen lijken het kiezen voor blond haar te zien als een uitdaging om het stigma te weerleggen dat blondines niet al te slim zijn. Kiezen voor super blond haar lijkt ook een leuke en makkelijke optie wanneer u grijs aan het worden bent, want de kleuren vermengen zich dan beter. Het is echt een leuke keuze en misschien iets wat u toch één keer in uw leven wilt uitproberen.
 
Terwijl een gokje wagen met kleur onweerstaanbaar en extreem wenselijk kan ogen, is er zoveel dat kan gebeuren wanneer u ervoor kiest om uw haar zelf te bleken en vraagt u zich misschien achteraf af of het wel de moeite was. Bleekmiddel verwijdert eigenlijk het pigment uit uw haar want het opent de schubbenlaag (cuticula) en ontdoet die van kleur, dus moet u echt weten hoe gevoelig uw (hoofd)huid is. Dit hangt af van het volumeniveau dat uw kapper gebruikt en vertrouw hierop: het kiezen voor een professionele kapper wanneer u uw haar wilt bleken, is echt essentieel.
 
Professionele kappers zullen in staat zijn om het geschikte volume te bepalen, gebaseerd op uw gevoeligheid en wanneer we spreken over volume, dan verwijst dit naar het niveau van peroxide. Niveau 40 is gangbaar, maar met een gevoelige hoofdhuid is niveau 20 ideaal. Dit betekent echter niet dat u immuun zult zijn voor de reacties van het bleken.
 
Katy Perry met gebleekt haar
Katy Perry - Foto: Tinseltown/Shutterstock
Gwen Stefani met lang gebleekt haar
Gwen Stefani - Foto: Tinseltown/Shutterstock
Bleken kan een aantal dingen doen met uw hoofdhuid wanneer het product aangebracht wordt op de wortels en dit begint met een intens brandend gevoel. U kunt onrustig worden en willen grijpen naar de toupeerkam van de kapper voor wat verlichting, net alsof u waterpokken of een muggenbeet hebt en men u zegt dat u niet mag krabben, wat het nog verleidelijker maakt om wél te krabben. Omwille van het intens brandend gevoel, kunnen er korstjes ontstaan en die mag u niet lospeuteren. Zo duurt de pijn enkel langer en wordt uw hoofdhuid nog gevoeliger en kan dit misschien leiden tot een ongewenste infectie.
 
Uw hoofdhuid kan rood worden van de chemicaliën die aangebracht werden en dit is volledig normaal, maar kan extreem onaangenaam aanvoelen. Als resultaat van dit alles kan het dat u erge jeuk krijgt zodat u Aloë Vera zult moeten gebruiken bij de wortels om voor verlichting te zorgen. Op esthetisch vlak kunt u ruw, droog en pofferig haar verwachten na het bleken omdat – zoals eerder vermeld – de haarschubben openstaan en dit veroorzaakt droog haar. Dit neveneffect zou na enkele weken moeten verdwijnen, maar op dat moment moet u misschien reeds uw wortels laten bijwerken en hebt u bij wijze van spreken het Ardennenoffensief verloren.
 
Lees verder ...