Blond worden

Blondine met een satijnen blouse
Foto: Shutterstock
Blond, ja, maar voor wie en welke nuance blond kiezen?
 
Iedereen kan een blondine worden, maar niet op dezelfde manier en zeker niet met dezelfde nuance van blond. Er bestaat een heel palet met blondtinten die u misschien wilt, maar vooraleer een beslissing te nemen, moet u een diagnose laten stellen door uw kapper-colorist.
 
Essentieel criterium bij uw keuze: uw fysiek! Uw natuurlijke haarkleur, uw gelaatskleur, de kleur van uw ogen, de vorm van uw gezicht … allemaal criteria die een rol spelen bij het bepalen welke blondtinten bij u passen. En naast uw fysiek zijn er ook uw persoonlijkheid, uw temperament, uw kledingstijl en tot slot uw wensen van het moment die uw keuze bepalen.
 
Het is nodig dat u de gekozen nuance van blond volledig kunt aanvaarden. Daarom moet die tint u bevallen, passen bij u en u moet zich op uw gemak voelen met die kleur. Het is noodzakelijk dat u zelf beslist om te gaan voor blond en dat u de specifieke blondtint kiest die het best bij u past uit het palet dat door uw kapper voorgesteld wordt. Enkel zo zult u zich goed voelen.
 
U zult de intensiteit en de toon van de nuance moeten kiezen. Er zijn verschillende soorten blond en volgens de seizoenen hebt u misschien zin in verschillende nuances van blond. Vaak worden de schakeringen voorgesteld in twee grote families: de koude blondtinten en de warme blondtinten. Binnen de koude soorten vindt men asblond, iriserend blond en beige blond, terwijl men bij de warme blondtinten bijvoorbeeld goudblond en Venetiaans blond aantreft.
 
Hoe blond worden?
 
Uw overgang naar blond hangt af van verschillende zaken: van uw natuurlijke haarkleur en van het feit of u al dan niet reeds geverfd haar hebt. Ook de staat van uw haren moet in overweging genomen worden. Zijn ze in goede gezondheid, dan zal de overgang naar blond sneller verlopen dan wanneer ze reeds beschadigd zijn.
 
Zijn uw haren niet geverfd, dan zal het makkelijker zijn om ze te blonderen. Wanneer uw natuurlijke haarkleur redelijk dicht bij blond aanleunt, dan zal één enkele toepassing volstaan, vooral wanneer uw haren niet beschadigd zijn. Voor mensen met (donker)bruine haren zijn er vaak twee stappen nodig om een mooi blond resultaat te hebben en om de haren niet te intens chemisch te behandelen. Een beschadigd haar zal minder glanzen en minder licht weerspiegelen. En hoe méér een haar beschadigd is, hoe doffer het is en hoe minder mooi uw blond is.
 
Hebt u geverfd haar, dan zal de overgang naar blond langer duren omdat eerst het kunstmatige pigment uit uw haar moet verwijderd worden. Om de kunstmatige kleur uit uw haar te halen, zal uw kapper kiezen voor een haarmasker en/of een balayage met natuurlijke tonen (volgens uw initiële kleuring) die hij dan zal verhelderen naarmate u verder naar het kapsalon komt om uiteindelijk de gewenste blonde tint te verkrijgen.
 
Waarom verkiest uw kapper om uw blonde kleur in stappen te bekomen? Enerzijds om niet te veel tegelijk aan uw haren te vragen, want dit zou uw haren kunnen beschadigen zodat er uiteindelijk enkel stro overblijft en anderzijds om de blonde nuance te verkrijgen die u samen gekozen hebt en die echt bij u past. De bedoeling om in 3 of 4 stappen naar blond te gaan is een voldoende haarkwaliteit te behouden om een mooie blonde tint te verkrijgen die helder en glanzend blijft. Wanneer uw haren te veel beschadigd zijn, dan weerkaatsen ze het licht niet en zijn ze dus dof.
 
Lees verder ...