Bleken van haar en irritatie van de hoofdhuid

Haar na het bleken
 
Vraag: Vorige week liet ik mijn haar kleuren. In plaats van delen van mijn haar te highlightenen, kleurde of bleekte de kapper de helft van mijn haar. De kleur lijkt op een gele/gebleekte blonde kleur. Toen ze bezig was, voelde het branderig aan. Nu heb ik gemerkt dat ik bovenaan mijn hoofd minder haar heb dan tevoren.
 
Ik denk dat het product mijn haar verbrand heeft en dat er sommige haren zijn uitgevallen. Ik vraag me af of dit haar nu zal terugkomen of moet ik me zorgen maken en heb je énig advies wat ik zou moeten doen? Ik zou het écht appreciëren moest je mij kunnen antwoorden. Alvast dank bij voorbaat.

 
Antwoord: OK, ik ben bezorgd om wat er kan gebeurd zijn, want het klinkt alsof de kapper misschien haarbleekmiddel rechtstreeks op je hoofd gebruikt heeft, wat ongepast is.
 
Ik moet je vragen om goed terug te denken aan de behandeling en te zien of je je herinnert of de mengeling die de kapper gebruikte veranderde van kleur tijdens de behandeling of of die wit bleef toen het haar gelightened werd. Als de mengeling wit bleef, dan klinkt het alsof de kapper bleekmiddel gebruikte rechtstreeks op je haar en hoofdhuid.
 
Haarbleekmiddelen (die in poedervorm zijn en gecombineerd moeten worden met waterstofperoxideontwikkelaars) zijn enkel bestemd voor gebruik weg van de hoofdhuid. Ze zijn enkel geschikt om te gebruiken in folie of onder een kap. De haarkleurformules echter die gemengd zijn met peroxides met een grotere sterkte zijn veilig voor rechtstreeks gebruik.
 
Zelfs de sterkste peroxides zijn OK voor rechtstreekse toepassing wanneer ze gemengd zijn met haarkleur, zolang de klant niet overgevoelig is voor de chemicaliën. Telkens er sprake is van chemicaliën, is er een test vereist om er zeker van te zijn dat de klant niet zal reageren op de chemicaliën.
 
Zelfs als de kapper een haarkleurmengeling gebruikte, kan je nóg overgevoelig zijn voor de chemicaliën en een test had moeten uitgevoerd worden vóór de behandeling.
 
Ik heb nog een paar vraagjes in verband met de toepassing. Werd er eerst een test gedaan? Heb je onmiddellijk aan de kapper verteld dat je een branderig gevoel kreeg? Wat werd er gedaan om dit gevoel te verlichten? Als je nú kijkt naar je hoofdhuid en eraan voelt, voel je dan énige roodheid of schilfering van de huid? Lijkt je hoofdhuid rood en geïrriteerd of verbrand?
 
Als je één van deze symptomen opmerkt, dan kan het dat je huid chemisch verbrand is door té sterke chemicaliën, of dat je overgevoelig reageerde. Dit zou de hoofdhuid en haarfollikels kunnen beschadigen, wat resulteert in haarverlies. Als je haar in een niet ál te goede conditie was vóór de behandeling, dan kan het dat er voldoende beschadiging was om het afbreken van het haar te veroorzaken. Ik kan mij géén mening vormen zonder precies te weten welke producten er gebruikt werden en zonder de gevolgen persoonlijk gezien te hebben.
 
Persoonlijk zou ik je aanraden om naar je dokter te stappen (of naar een dermatoloog) om te weten te komen of er sprake is van chemische verbranding en of het klaarblijkelijke haarverlies daar een gevolg van is. Hij kan je tenminste een behandeling voor de hoofdhuid voorschrijven als er inderdaad sprake is van verbranding.
 
Mijn tweede advies is om terug naar het kapsalon te gaan en uit te leggen aan de kapper die je behandelde en aan de manager van het kapsalon welke gevolgen je ondervonden hebt. Vraag specifiek welke producten er gebruikt werden en indien er geen test vooraf nodig was, vraag dan waarom niet.
 
Als de kapper toegeeft dat hij een mengeling met bleekmiddel gebruikte, vraag dan waarom dit middel rechtstreeks op je hoofdhuid kwam terwijl dit eigenlijk niet mag. Je hebt élk recht om antwoorden te krijgen.
 
©Kapsels.net
Foto: UfaBizPhoto/Shutterstock
 
Zie ook: Kan mijn haar bleken ervoor zorgen dat ik kaal word?