Haar en de ouder wordende vrouw

Kapsel voor een oudere vrouw
Foto: Depositphotos
Er is een gezegde: "De tijd wacht op niemand." Het wacht ook niet op een vrouw. Ouder worden hoort bij het leven. Met het ouder worden verandert ons lichaam. De meeste veranderingen zijn te verwachten: een langzamere stofwisseling, vermindering van huidelasticiteit, het verschijnen van rimpels en lijnen, en het krijgen van grijs haar.
 
Met het grijs worden, verschijnen er ook andere veranderingen aan het haar. Naarmate we ouder worden, verliest het haar elasticiteit en dichtheid, en de structuur en het golfpatroon kunnen veranderen. Grijs haar heeft bijna altijd een andere structuur. Het haar heeft meer vocht nodig dan in je jeugd en het blijft misschien minder lang in model dan je gewend bent.
 
Dan is er nog de kwestie van de haarstijl voor oudere vrouwen. Er was een tijd dat men vond dat een vrouw haar haar kort moest knippen als ze ouder werd. Veel oudere vrouwen van de generatie van onze moeders en oma's hebben korte gelaagde kapsels en de meesten houden van krulspeldstijlen.
 
Ik geloof dat de neiging dat oudere vrouwen korte kapsels moeten hebben, gebaseerd is op twee zaken: ten eerste is het gemakkelijk. Kort haar is gemakkelijk in model te brengen en te verzorgen. De andere reden kan zijn dat korte haarstijlen oudere vrouwen meer flatteren.
 
Er is geen enkele reden voor oudere vrouwen om beperkt te blijven tot korte haarstijlen. Het belangrijkste is dat het kapsel flatterend is en past bij het type haar. Met andere woorden, een klassieke haarstijl die bij je paste toen je 25 was, past nog steeds bij je als je 50 bent.
 
Het belangrijkste is om "modekapsels" te vermijden. Als je iemand in een modetijdschrift ziet met een bepaald kapsel en die persoon is aanzienlijk jonger dan jij, betekent dat niet meteen dat het geen goede keuze is. Neem de foto uit het tijdschrift mee naar je kapper en bespreek met hem (of haar) de elementen die je leuk vindt. Je kapper kan dan een kapsel voorstellen dat deze elementen bevat, maar beter bij je past. Op deze manier kun je je kapsel moderniseren zonder er geforceerd jong uit te zien.
 
Modeerne korte bob voor oudere vrouwen
Afbeelding: AI-illustratie
Verzorging
 
Haarverzorging is belangrijk voor iedereen, maar oudere vrouwen hebben vaker te maken met droog haar dan jongere vrouwen. Het is een goed idee voor oudere vrouwen om hun haar wekelijks een diepe, verzorgende behandeling te geven om het vochtgehalte op peil te houden. Je kunt ook shampoos en uitspoelbare conditioners gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor extra vochtbescherming, vooral als je je haar styled met hittegereedschap zoals een krultang.
 
Naarmate je ouder wordt, verliest je haar elasticiteit. Een maandelijks prote´ne-haarmasker kan je haar versterken en gemakkelijker in model laten brengen. Door een anti-kroes serum te gebruiken, kun je de haarschubben gladder maken en zo vocht- en prote´neverlies voorkomen. De meeste shampoos en conditioners hebben tegenwoordig formules die helpen de haarschubben te sluiten en zo je haar zijdezacht en glanzend te maken.
 
Hoofdhuidverzorging
 
Oudere vrouwen kunnen te maken krijgen met haarverlies en dunner wordend haar. Dit kan leiden tot een probleem waar vrouwen pas achter komen als het al te laat is: verbranding van de hoofdhuid door de zon. Oudere vrouwen met dunner wordend haar kunnen het beste op zoek gaan naar een conditioner met een zonnebrandmiddel of anders een zonnebrandmiddel op de hoofdhuid aanbrengen wanneer het haar nat is, vervolgens het haar drogen en in model brengen.
 
Lees verder ...