Haar en de ouder wordende vrouw

Kapsel voor een oudere vrouw
 
Er is een gezegde: "Tijd wacht op niemand". Het wacht ook niet op een vrouw. Ouder worden hoort bij het leven. Met het ouder worden, verandert ons lichaam. De meeste veranderingen zijn te verwachten: langzamer wordende stofwisseling, vermindering van huidelasticiteit, het verschijnen van rimpels en lijnen en het ontwikkelen van grijs haar.
 
Met de grijze haren verschijnen ook andere veranderingen aan het haar. Naarmate we ouder worden verliest het haar wat elasticiteit en dichtheid en de structuur en het golfpatroon kunnen veranderen. Grijs haar heeft bijna altijd een andere structuur. Het haar heeft meer vocht nodig dan in je jeugd, en het blijft misschien minder lang in model dan je gewend bent.
 
Dan is er nog de kwestie haarstijl voor oudere vrouwen. Er was een tijd dat men vond, dat als een vrouw ouder werd, haar haar kort moest zijn. Veel oudere vrouwen van onze moeders en oma's generatie, hebben korte gelaagde haarstijlen en de meeste houden van krulspeldstijlen.
 
Ik geloof dat de neiging dat oude vrouwen korte kapsels moeten hebben, op twee zaken is gebaseerd: EÚn, het is gemakkelijk. Kort is gemakkelijk in model te brengen en te verzorgen. De andere reden kan zijn dat korte haarstijlen oudere vrouwen meer flatteren.
 
Er is geen enkele reden voor oudere vrouwen om beperkt te blijven tot korte haarstijlen. Het belangrijkste is dat het model flatterend is, en passend bij het type haar. Met andere woorden, een klassieke haarstijl die bij je paste toen je 25 was, past nog steeds bij je op je 50e.
 
Het belangrijkste is om "modekapsels" te vermijden. Als je iemand in een modeblad ziet met een kapsel en de persoon die het kapsel draagt is aanzienlijk jonger dan jij bent, dan hoeft dat niet meteen een verkeerde keuze te zijn. Neem de foto uit het blad mee naar je haarstilist en bespreek met hem (of haar) de elementen die je er leuk van vindt. Je haarstilist kan dan een kapsel aanbieden dat deze elementen bevat, maar meer bij je past. Op deze manier kun je je kapsel moderniseren, zonder er verkrampt jong uit te zien.
 
Verzorging
 
Verzorging van het haar is belangrijk voor iedereen, maar oudere vrouwen hebben vaker met droog haar te maken, dan jongere. Voor oudere vrouwen is het een goed idee om wekelijks een diepe, verzorgende behandeling aan het haar te geven, zodat het vochtgehalte goed op peil blijft. Je kunt ook shampoos en uitspoelbare conditioners gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor extra vochtbescherming, zeker als je je haar in model brengt met iets heets zoals een haarkrultang.
 
Je haar verliest aan elasticiteit naarmate je ouder wordt. Een maandelijks proteine haarmasker kan je haar versterken en je kan het makkelijker in model brengen en houden. Door een anti-kroes serum te gebruiken, kun je de schublaag van het haar gladder maken, en op die manier vocht en prote´ne verlies voorkomen. De meeste shampoos en cremespoelingen hebben tegenwoordig "zacht en glad" formules, die helpen de schublaag te sluiten en zo het haar zijdeachtig en glanzend te maken.
 
Hoofdhuid verzorging
 
Oudere vrouwen krijgen te maken met haardichtheid verlies. Dit kan tot een probleem leiden waar vrouwen pas achter komen als het al te laat is - zonnebrand op de hoofdhuid. Oudere vrouwen met dunner wordend haar kunnen het beste zoeken naar een conditioner met een sun-blok, of anders een zonnebrandmiddel op de hoofdhuid smeren als het haar nat is, daarna het haar drogen en in model brengen.
 
Sommige vrouwen krijgen naarmate ze ouder worden en in de menopauze terechtkomen, of aan andere hormonale veranderingen onderhevig zijn, volwassen acne en rode vlekken op de hoofdhuid. Het gebruik van een bloedvat vernauwend middel, of een anti-acne behandelingscreme die salicylzuur bevat, zal de rode vlekken verminderen en nieuwe helpen voorkomen, door de por´en van de hoofdhuid schoon te houden. Soms kan een acne reinigingslotion gebruikt worden op de hoofdhuid, voor het gebruik van de shampoo, maar spoel alles goed uit.
 
Volgende pagina