Grijs worden (2)

Man en vrouw met mooi grijs haar
 
Vorige pagina
 
Grijze mythes
 
Net zoals vele kwesties die gerelateerd zijn aan schoonheid, bestaan er verschillende mythes en oudewijvenverhaaltjes over grijs haar en hoe we grijs worden.
 
Het feit dat een trauma of schok iemand in één nacht tijd kan grijs maken, is een populair misverstand. In werkelijkheid is het zo dat enkel een zeldzame aandoening genaamd alopecia areata hiervoor kan zorgen. Deze aandoening zorgt ervoor dat de donkerdere en dikkere haarlokken stoppen met groeien, vooraleer de grijze lokken getroffen worden. De donkere follikels verminderen dus snel en het grijze haar blijft groeien, waardoor de illusie ontstaat dat iemand plots grijs wordt.
 
Uw grootmoeder heeft u misschien al plagend gezegd toen u uw eerste grijze haartjes aanpakte “trek één grijs haartje uit en u krijgt er twee terug”. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze theorie ondersteunt. Is uittrekken dus een oplossing voor uw grijze haar, doe dit dan gerust.
 
“Mensen met donker haar worden sneller grijs dan mensen met licht haar” is nog een fabeltje. Deze theorie bevat geen grond van waarheid, maar het is wel zo dat grijze haren duidelijker opvallen tussen donkerder haar. Dus krijgt iemand met donker haar de illusie dat hij grijzer lijkt dan hij eigenlijk is.
 
Hoe grijs haar voorkomen, aanpakken of bedwingen?
 
Er bestaan heel wat producten om haarverlies te voorkomen, te genezen en te bedwingen. Gelijkaardige producten om de ontwikkeling van grijs haar te stoppen, bestaan echter bijna niet. Er bestaat wel een product dat redelijk recent is en dat beweert grijs haar te voorkomen en te doen keren. Een tablet die Melancor heet, produceert melanocyten, die iemands vermogen verhogen om melaninepigmenten in het lichaam te ontwikkelen.
 
Melanine zijn de pigmenten die kleur produceren. Door dus een verhoging van deze pigmenten in beweging te brengen, helpt Melancor om grijsheid te overwinnen. Deze antigrijs tabletten zorgen ook voor een intense actie van melanocyten. Daardoor wordt opgeslagen melanine actief en krijgen opnieuw méér haarlokken hun natuurlijke kleur.
 
Een andere behandeling heet Promel. Dit product werkt op een gelijkaardige manier door melanocyten te reactiveren en vervolgens het haar opnieuw zijn natuurlijke kleur te geven. Maar de efficiëntie van dergelijke producten blijft relatief onbekend. Veruit de meest populaire en efficiënte manier om grijze haren te camoufleren, is het verven van haar. Moeten we echt om de twee weken naar het kapsalon om onze grijze wortels heftig te verbergen? Of moeten we onze grijsheid aangrijpen als teken van verfijning, glamour en zelfs seksuele aantrekkingskracht?
 
Zelfgeobsedeerd of menselijk?
 
George Clooney
 
Jarenlang werden mannen als sexy beschouwd en vereerd omwille van hun grijze haar. En daarbij denken we onmiddellijk aan George Clooney en Steve Martin – aantrekkelijke, charmante en succesvolle mannen wiens zilveren en opmerkelijke lokken hun sexappeal aanzienlijk verhogen. Waarom is dit niet het geval bij vrouwen?
 
Omdat de maatschappij een diep ingewortelde overtuiging heeft dat vrouwen met grijs haar al ver boven hun houdbaarheidsdatum zijn. Terwijl we onmiddellijk een lange lijst van mannelijke beroemdheden met sexy grijs haar kunnen opsommen, is er moeilijk een vrouw te vinden van wie het grijze haar haar sexappeal of carrière op één of andere manier een boost gegeven heeft. Het is haast onmogelijk om een bekende vrouw op te noemen die pronkt met haar grijze lokken en geloofwaardigheid en bewonderaars daarvoor krijgt, omdat beroemde vrouwen – zelfs nog méér dan gewone mensen – elk grijs haartje bedekken met kleurstoffen en chemicaliën.
 
Is dit zelfobsessie? Of is dit gewoon een natuurlijke reactie op het ouder worden? We bevinden ons in een tijdperk waarin gracieus ouder worden geen rol speelt en het behouden van de jeugd het belangrijkste is – vooral dan voor beroemdheden.
 
In tegenstelling tot rimpels en haartjes die uit de neus steken, mag grijs haar geen afbreuk doen aan het fenomeen jeugd. Zoals Rod Stewart ooit zong, “Jeugd is een masker en het blijft niet duren” – in plaats van onze grijze lokken te verbergen om wanhopig greep te houden op onze jeugd, zouden we die moeten omhelzen en zo een einde maken aan het proberen te verbergen van onze echte identiteit.
 
©Kapsels.net
Foto's: Shutterstock & PR Photos
 
Zie ook:
 
Vragen over grijs haar
 
Doelbewust voor grijs haar kiezen