Verschil tussen grijs en wit haar

Man en vrouw met gijs haar
 
Vraag: Wat is het verschil tussen grijs haar en wit haar?
 
Antwoord: Volgens wetenschappers bestaat grijs haar eigenlijk niet. Haar heeft ofwel een bepaalde kleur (zwart, bruin, rood of blond) of het is wit. “Grijs” is een mengeling van gekleurd haar en wit haar, perfect omschreven met de term “zout en peper”. Dus wordt haar progressief grijzer naarmate het witte haar toeneemt. Haar kan ook wit zijn bij de basis/wortel wanneer er uitgroei is en nog steeds gekleurd zijn halfweg of op het einde.
 
Wit haar is het product van afwezigheid van melanine in het haar. Melanine is de pigmentatie in het haar die het haar zijn specifieke kleur geeft. Melanine kan onderverdeeld worden in eumelanine en pheomelanine. Pheomelanine is verantwoordelijk voor rode en blonde schakeringen, terwijl eumelanine verantwoordelijk is voor donkerdere tinten zoals zwart en bruin. Mensen met erg weinig pheomelanine zullen gewoonlijk blond haar hebben. Het haar van blonde mensen heeft de neiging om sneller grijs en wit te worden dan het haar van zij die van nature donker haar hebben. Dit komt doordat mensen met donker haar meer melanine (eumelanine) hebben in hun haar, waardoor het zijn kleur behoudt.
 
Wetenschappers waren altijd al onder de indruk van het feit dat wit haar geen enkele vorm van melanine bevat, doordat de melanocyten niet in staat zijn om melanine/kleurpigmentatie te produceren en dit wordt veroorzaakt door veroudering of extreme shock/trauma. Maar nu is ontdekt dat er wel sommige melanocyten aanwezig zijn in de papil van wit haar, maar de melanine kan niet overgebracht worden naar de haarschachten. De reden hiervoor is nog niet ontdekt.
 
Denk eens aan het voordeel dat u zou hebben als u zou weten waarom de melanine niet overgebracht kan worden naar de haarschacht wanneer iemand veroudert. Als u een manier zou vinden om dit te corrigeren, dan zou u de perfecte oplossing hebben voor mensen die hun hele leven willen hun natuurlijke haarkleur behouden, zonder ooit grijs te worden of hun haar te hoeven verven.
 
Kortom dus, grijs haar is echt gewoon een mengeling van wit haar en haar dat nog steeds kleur/melanine bevat. Naarmate u ouder wordt, zal het aantal witte haren toenemen en het aantal gekleurde/gepigmenteerde haren afnemen, waardoor het haar geleidelijk een grijze look krijgt. Wanneer er totaal geen gekleurd/gepigmenteerd haar meer over is, zult u volledig wit haar hebben.
 
Het is interessant om te weten dat er in het salon geen kleurproducten bestaan om uw haar grijs of wit te verven. De kapper zal eerst al het pigment/al de melanine uit de haarstructuur wegnemen met bleekmiddel, om de haarschacht wit te maken. Daarna kan hij het haar verven in een grijze of zilverachtig witte kleur door artificiële pigmentatie (salonkleur) te vermengen en dit op de witte haarschacht aan te brengen.
 
©Kapsels.net
Foto: T-Design/Shutterstock
 
Lees ook:
 
Grijs worden
 
Hoe komt het dat haar grijs wordt?
 
Wat is de biologische reden voor verlies van pigmentatie?