Roken en haargroei

Sigaret die kapot geknipt wordt
 
Vraag: Is roken slecht voor het haar? Ik weet wel dat mijn haar daarvan slecht gaat ruiken, maar is het slecht in termen van beschadiging, minder haargroei of haarverlies?
 
Antwoord: Ja. Omdat roken systemische effecten heeft op het menselijk lichaam en daarbij vooral het cardiovasculaire systeem enorm be´nvloedt, kan sigarettenrook de bloedstroom en zuurstofbevoorrading van de dermale papil treffen waar de nieuwe haarcellen gevormd worden. Dergelijke vermindering van bloed-/zuurstoftoevoer kan resulteren in tragere celdeling en arme celontwikkeling.
 
Ook moet opgemerkt worden dat roken haargroei en haarverlies op allerlei manieren kan be´nvloeden: van het creŰren van een onevenwicht in de cellulaire chemie in weefselontwikkeling tot het veroorzaken van ontsteking van de follikels en fibrose van de follikelweefsels.
 
Het kan eveneens onevenwicht van enzymen veroorzaken dat kan leiden tot onderbreking van de haargroeicycli en haarverlies, zowel bij mannen als bij vrouwen.
 
En laten we de bewezen link niet vergeten tussen roken en voortijdig grijs worden.
 
Veel gezondheidsgroeperingen beginnen te focussen op de schade veroorzaakt aan het haar, zijn groeicycli en de factoren die bijdragen tot haarverlies in hun campagnes om mensen aan te moedigen om roken te vermijden en ermee te stoppen.
 
©Kapsels.net
Foto: Alfa Photostudio/Shutterstock
 
Lees ook:
 
Roken en grijs haar
 
Hoe snel groeit haar?