Haarverlies bij de ouder wordende vrouw

Rijpere vrouw met lang haar
Foto: Inna Reznik/Shutterstock
Eens een vrouw de kaap van 40 voorbij is, ontdekt ze vaak dat haar lichaam veranderingen ondergaat, waarvan sommige zich geleidelijk ontwikkeld hebben en lijken te shockeren wanneer ze ten slotte ontdekt worden. Dit is vooral waar voor het haar.
 
Ik heb het dan over normale wijzigingen die in verband staan met het verouderingsproces en in vele gevallen de menopauze. Voor veel vrouwen is het zo dat het weten wat er staat te gebeuren, de stress van het ervaren van veranderingen kan verlichten. Bovendien bestaan er manieren om deze wijzigingen te bestrijden en zo is er eveneens minder stress bij het verouderen.
 
Laten we eens enkele van de veel voorkomende problemen bekijken en het hebben over mogelijke oorzaken en oplossingen voor elk van hen:
 
Verlies van dichtheid
 
Bij het ouder worden is één van de meer angstaanjagende veranderingen die vrouwen beginnen op te merken het uitdunnen van het haar. Haarverlies is voor de meeste vrouwen een meer traumatisch vooruitzicht dan het grijs worden. De meeste vrouwen zullen echter een beetje haarverlies ondervinden naarmate zij ouder worden. In de meeste gevallen zal het verlies klein zijn, maar sommige vrouwen zullen ontdekken dat ze in staat zijn om hun hoofdhuid doorheen hun haar te zien, vooral dan bij de omtrekzones.
 
Een algemene oorzaak van haarverlies is een trage schildklierfunctie, iets wat gewoonlijk voorvalt bij vrouwen in de menopauze. De veranderingen in hormoonniveaus van vrouwen tijdens de menopauze kunnen echter ook wat haarverlies veroorzaken, net als de emotionele en fysieke stress die veel vrouwen ondervinden bij het ouder worden. Bovendien daalt het groeitempo van het haar naarmate we verouderen en dit betekent dat haartjes trager vervangen worden wanneer ze afgescheiden worden.
 
Als u van mening bent dat uw haarverlies echter atypisch is, dan zou u best eens met uw dokter spreken daarover. Hij of zij zal in staat zijn om te bepalen of uw probleem het resultaat is van uw schildklierfunctie of of u misschien baat zou hebben bij een hormoontherapie. U kunt ook opteren voor homeopathische behandelingen met behulp van sojaproducten. Er werd namelijk aangetoond dat deze producten helpen met de hormoonniveaus bij vrouwen in de menopauze zonder het gebruik van soms riskante synthetische hormonen.
 
Het haar van een vrouw tijdens de menopauze
Afbeeldingen via Canva
Is uw haar verder beduidend dunner dan in het verleden wanneer u uw ideale look bepaalde, spreek dan eens met uw kapper om een nieuwe look te vinden die beter bij u past, nu de dichtheid van uw haar veranderd is. Voor de meeste vrouwen met dunner haar is een korter, gelaagd kapsel veel meer flatterend en makkelijk te stylen. Probeer ook eens wat technieken onder de knie te krijgen om volheid aan uw haar te geven. Het toevoegen van krul en producten die de haarwortel liften kunnen een wereld van verschil maken.
 
Hou ook in gedachten dat het verlies van dichtheid van uw haar betekent dat warmtestyling harder zal zijn. De strook haar van een goede cm die u rond de krultang draait heeft minder lokken haar dan voorheen en daardoor ook minder haar om de hitte over te verdelen. De haren die overblijven zullen nu de hitte moeten dragen en die kunnen makkelijk beschadigd raken als u niet overschakelt op mindere warmte. Het verlies van dichtheid beïnvloedt alles: van föhnen (gebruik minder warmte en een grofgetande kam om het haar zachtjes te richten) tot krultangen, stijltangen en warmterollers (voor al deze zaken moet u een lagere warmtestand kiezen om oververhitting van het haar te voorkomen).
 
Verlies van conditie/ Veranderingen in textuur
 
Vanaf een zekere leeftijd merken veel vrouwen dat hun haar droger wordt en dat de textuur ruwer en brozer lijkt dan voorheen. Dit komt gedeeltelijk doordat de productie door het lichaam van talg, een natuurlijk gecreëerd smeermiddel van huid en haar, afneemt. Het haar kan poreuzer worden en verliest zijn elasticiteit als resultaat daarvan. Er wordt geschat dat de talgproductie met 10 % afneemt voor elk decennium dat we leven.
 
Dit probleem behandelen is tamelijk eenvoudig. Kijk eerst eens naar de binnenkant door uw eetgewoontes te evalueren. Kies voor een gezonde voeding, rijk aan antioxidanten en probeer te focussen op calciumrijke voeding en voeding die vitamine A,E en C bevat alsook Omega-3 vetzuren. Zorg er eveneens voor dat u minstens 2 liter water per dag drinkt.
 
Dit, samen met het gebruik van een milde shampoo en vochtinbrengende conditioner, zal ervoor zorgen dat u uw haar beter onder controle krijgt en dat het vanbinnen en vanbuiten gezond is.
 
Omdat de conditie van uw haar verandert naarmate u veroudert en indien u steeds uw haar kleurde EN koos voor een permanent, is het geen slecht idee om te overwegen om één van die behandelingen achterwege te laten. Deze chemische processen kunnen uitermate hard worden voor het haar naarmate we ouder worden. Voor de meeste vrouwen zal de keuze zijn om de permanent op te offeren ten voordele van de kleuring. Een natuurlijke styling met een goede snit en eenvoudige, zachte kleur is veel jeugdiger dan de zwaar gestylde looks die eigen zijn aan de meeste permanentkapsels.
 
U moet eveneens zorgvuldig uw stylingproducten bekijken. Vermijd producten die alcohol bevatten en die residu achterlaten op het haar. Zachte styling is zeker te verkiezen boven de stijve, gestructureerde looks uit onze jongere jaren en alcoholvrije producten drogen het haar niet zo uit als producten met alcohol.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Méér over haarverlies
 
Kapsels voor oudere dames