Veranderingen tijdens de menopauze

Kapsel voor een dame in haar menopauze
Foto: Absolutimages/Shutterstock
Voor veel vrouwen verloopt de menopauze niet gemakkelijk. Alleen al de gedachte eraan veroorzaakt nachtmerries en angstgevoelens. Het stoppen van de menstruatie wordt gezien als een symbool van het verlies van vrouwelijkheid. Eufemistisch wordt de menopauze "de overgang" genoemd.
 
Deze benaming is meer dan terecht. Het is inderdaad een overgang, maar wel alleen een overgang. Met de juiste instelling en aanpassingen op het gebied van gezondheid en schoonheid kunnen veel vrouwen zich aanpassen aan deze veranderingen met minimale moeilijkheden.
 
Eén aspect van deze veranderingen heeft te maken met het haar en de huid. De verminderde hormoonproductie beïnvloedt de haargroeicycli en de vernieuwing van de huid. Dit kan een cumulatief effect hebben in combinatie met veranderingen die al plaatsvinden als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Voordat we manieren kunnen bespreken om met deze veranderingen om te gaan, moeten we eerst naar de veranderingen zelf kijken.
 
Huidveranderingen tijdens de menopauze
 
Als gevolg van een afname in oestrogeenniveaus (en het verouderingsproces in het algemeen) worden de huid en slijmvliezen op verschillende delen van het lichaam vaak droger tijdens de menopauze. Vrouwen die voorheen een vette huid hadden, kunnen nu plotseling een droge en jeukende huid ontwikkelen en moeten mogelijk moisturizers en handcrèmes gebruiken.
 
Naarmate het lichaam ouder wordt en het oestrogeenniveau afneemt, begint de vetlaag onder het huidoppervlak, die de huid soepel en jeugdig maakt, te krimpen als gevolg van verlies aan elasticiteit en vocht. De buitenste huidlaag wordt nu losser dan de diepere lagen en begint te rimpelen. De huid kan ook een ruwere textuur krijgen, omdat het vochtverlies leidt tot verharding van de hoornlaag van de epidermis (opperhuid).
 
Het krimpen van de vetlaag van de huid, wat leidt tot de vorming van rimpels en fijne lijntjes, resulteert in een over het algemeen dunner wordende huid. Het dunner worden van de huid betekent dat de huid transparanter wordt, wat invloed heeft op de teint. Het is vooral belangrijk om uw huid tegen de zon te beschermen in dit opzicht.
 
Menselijke huid
Foto: Science Photo Library via Canva
Verouderende huid produceert minder melanine, het pigment dat ervoor zorgt dat uw huid bruin wordt in plaats van te verbranden. Hierdoor neemt uw natuurlijke bescherming tegen schadelijke UV-stralen af. De dunner wordende huid onthult ook de schadelijke effecten van blootstelling aan de zon in het verleden. Beperkte blootstelling aan de zon en het gebruik van een goede zonnebrandcrème zijn voorzichtige en effectieve manieren om huidveroudering te vertragen.
 
Haarveranderingen tijdens de menopauze
 
Dezelfde hormonale veranderingen die invloed hebben op de huid, hebben ook effect op het haar en alle aspecten van haargroei. Dit is logisch, omdat de haarfollikels deel uitmaken van de anatomie van de huid. Dit betekent natuurlijk dat sommige aspecten van veranderingen tijdens de menopauze een dubbele impact hebben op het haar, aangezien de conditie van de huid ook het haar beïnvloedt.
 
Lees verder ...