Veranderingen tijdens de menopauze

Kapsel voor een dame in haar menopauze
 
Voor veel vrouwen zit de menopauze niet mee. De gedachte alleen al zorgt voor nachtmerries en angstgevoelens. Het feit dat de menstruatie stopt, wordt een symbool van verlies van vrouwelijkheid. Eufemistisch wordt de menopauze de “overgang” genoemd.
 
Deze bijnaam is méér dan juist. Het is inderdaad een overgang, maar dan ook ENKEL een overgang. Met een passende houding en een aanpassing wat gezondheid en schoonheid betreft, zijn veel vrouwen in staat om zich aan deze veranderingen aan te passen met minimale drukte.
 
Eén aspect van deze veranderingen heeft te maken met haar en huid. De verminderde hormoonproductie beïnvloedt de groeicycli van het haar, evenals de manier waarop de huid zichzelf vernieuwt. Dit kan een cumulatief effect hebben met veranderingen die reeds plaatsvinden als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Vooraleer we kunnen komen tot manieren om om te gaan met deze wijzigingen, moeten we eerst naar de veranderingen zelf kijken:
 
Huidveranderingen tijdens de menopauze
 
Omwille van afname in oestrogeenniveaus (en het verouderingsproces over het algemeen), worden huid en slijmvliezen bij verschillende delen van het lichaam vaak droger met de ontwikkeling van de menopauze. Vrouwen die vroegen een vette huid hadden, kunnen nu plots een droge en jeukerige huid ontwikkelen en moeten nu misschien moisturizers en handcrèmes aanbrengen.
 
Naarmate het lichaam veroudert en het oestrogeenniveau afneemt, begint de vetlaag onder het huidoppervlak die de huid soepel en jeugdig maakt, in te krimpen door een verlies aan elasticiteit en vocht. De buitenste huidlaag is nu losser dan de diepere lagen en begint te rimpelen. De huid kan ook een ruwere textuur ontwikkelen, want het verlies aan vocht resulteert in een verharding van de hoornlaag van de epidermis (opperhuid).
 
Het inkrimpen van de vetlaag van de huid, wat de ontwikkeling van rimpels en lijntjes in de huid veroorzaakt, resulteert in een algemene dunnere huid. Het dunner worden van de huid betekent dat de huid doorzichtiger wordt, wat de teint beïnvloedt. En vooral hier is het belangrijk om uw huid tegen de zon te beschermen.
 
Verouderende huid produceert minder melanine, het pigment dat ervoor zorgt dat uw huid bruin wordt in plaats van te verbranden. Dit vermindert uw natuurlijke bescherming tegen de schadelijke UV-stralen. Dunner wordende huid onthult eveneens schadelijke effecten van blootstelling aan de zon in het verleden. Beperkte blootstelling aan de zon en het gebruik van een goede zonnecrème zijn voorzichtige en efficiënte manieren om huidveroudering te vertragen.
 
Haarveranderingen tijdens de menopauze
 
Dezelfde hormonale veranderingen die de huid beïnvloeden, hebben ook een effect op het haar en op al de aspecten van haargroei. Dit is logisch: de haarfollikels vormen namelijk een onderdeel van de anatomie van de huid. Dit zorgt er natuurlijk voor dat sommige aspecten van veranderingen tijdens de menopauze een dubbele impact hebben op het haar, aangezien de toestand van de huid ook het haar beïnvloedt.
 
Volgende pagina