Poreusheid of porositeit van haar

Poreusheid of porositeit van haar
 
Vraag: Hoe wordt de porositeit van haar bepaald?
 
Antwoord: Poreusheid of porositeit van haar wordt bepaald door de hoeveelheid vocht die er kan worden opgenomen. Je kunt het al zien aan de buitenste laag van het haar (de overlappingen van de haarlagen of haarschubben). Het wordt verdeeld in laag, normaal en hoog.
 
Bij normaal gezond haar, zijn de haarschubben compact en de reactie op vocht is heel stabiel. Het vocht gaat er in maar komt er ook weer uit. Wanneer het haar weinig vocht toelaat is het weinig poreus en zal het moeilijk zijn een permanent of kleuring aan te brengen. Wanneer je het toch wilt zal het eerst verzacht moeten worden met een aparte behandeling.
 
Haar met een grote poreusheid kun je herkennen aan de openstaande haarschubben. Het absorbeert werkelijk de vloeistoffen. Te poreus haar laat vocht ook weer snel los doordat het snel droog en beschadigd kan raken. Behandelingen om de zuurgraad te herstellen worden gebruikt om de buitenste laag enigszins af te sluiten om overmatige poreusheid tegen te gaan.
 
Haarschacht met overlappende schubben onder de microscoop
Haarschacht met overlappende schubben - Foto: Getty Images Signature via Canva
Je moet echt voorzichtig te werk gaan met dit type haar, wanneer je met chemicaliŽn aan de slag gaat. Het kan schade veroorzaken. Haarkleuringen pakken veel te snel en veel te sterk door de poreusheid (en semi- permanent en demi- permanente haarkleuringen zullen veel sneller vervagen dan normaliter). Het proces om permanent te zetten, of het haar laten ontkroezen gaat ook veel sneller.
 
Om de porositeit van uw haar te bepalen, hoeft u het alleen maar te voelen - zowel nat als droog. Als het haar stroachtig en ruw aanvoelt als het droog is, of als het kleverig of een beetje rubberachtig aanvoelt als het nat is, dan heb je waarschijnlijk een probleem met te poreus haar. Of u kunt een haarporositeitstest uitvoeren.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe de porositeit van haar testen