Te vaak haar wassen

Haar wassen
 
Vraag: Is te vaak wassen van je haar mogelijk? Hoe weet u wanneer u uw haar té dikwijls wast?
 
Antwoord: Jawel, het té vaak wassen van haar komt eigenlijk veel meer voor dan u zou denken. De meeste mensen doen dit eigenlijk. De meeste fabrikanten van shampoo en conditioner zijn openlijk voorstander van het dagelijks of om de twee dagen gebruik van shampoo en conditioner. De reden hiervoor is duidelijk: wanneer mensen hun haar elke dag wassen, dan moeten ze elke maand of om de twee weken een grote flacon shampoo kopen. Op die manier verdient de haarverzorgingsindustrie automatisch tonnen geld.
 
De waarheid is dat hoe vaker u uw haar wast, hoe sneller het vettiger wordt. De reden hiervoor is het feit dat u de haarfollikels overstimuleert wanneer u uw haar dagelijks wast, waardoor die meer haarolie of talg zullen produceren. Shampoo ontdoet het haar ook van zijn natuurlijke olie. Wanneer dit gebeurt, produceert de follikel automatisch steeds meer talg of haarolie voor de uitgedroogde punten. Wast u uw haar dus elke dag, dan zullen de wortels de neiging hebben om vettig te worden, maar de punten zullen droog en broos worden.
 
U kunt dit proces omkeren door systematisch de frequentie van het haar wassen te reduceren. Wast u nu uw haar elke dag, doe dit dan om de twee dagen. Er zal een overgangsperiode zijn, waarbij uw haar vettig zal zijn, omdat het “geprogrammeerd” of gestimuleerd is om te veel talg te produceren om uw gewoonte van te vaak te wassen te counteren. Die periode zal niet lang duren en algauw zult u merken dat uw haar de tweede dag niet vettig wordt. Op dat moment kunt u starten met het wassen van uw haar om de drie dagen, volgens hetzelfde proces.
 
Gezond haar hoeft slechts maximum twee keer per week gewassen te worden en veel mensen wassen het eigenlijk slechts één keer per week. Reese Witherspoon wast haar haar slechts één keer per week in gelijk welke weersomstandigheden en ze heeft zowat het gezondste haar van Hollywood. Wast u nu uw haar dagelijks, dan kan dit concept misschien zwaar lijken voor u. En toch kan ik u beloven dat u aangenaam verrast zult zijn door de positieve effecten dat dit zal hebben op uw haar als u het nu té vaak wast.
 
Haar dat té vaak gewassen wordt, heeft de neiging om erg vettig te zijn bij de wortelzone, terwijl de punten droog en breekbaar zijn. Dit soort haar zal ook binnen de dag vettig worden, los van het feit of het nu dezelfde ochtend al dan niet gewassen werd. De haarstructuur zal droog, kroezig of beschadigd zijn door een buitensporig verlies aan natuurlijke oliën of talg. U moet er steeds aan denken dat de natuurlijke oliën van het haar de natuurlijke manier van het haar vormen om zich te beschermen en te vernieuwen. Geen enkele conditioner of geen enkel masker kan dit beter doen dan natuurlijke oliën.
 
Erg kort haar mag u vaker wassen dan lang haar, want de follikel verspreidt de olie makkelijk van wortel tot punt in een korte tijdsperiode. Erg lang haar mag u slechts minimaal wassen.
 
©Kapsels.net
Foto: Puhhha/Shutterstock
 
Zie ook:
 
Hoe je haar wassen
 
Het haar dagelijks wassen