Hoe je haar lang laten groeien als man

Man met lang haar
Foto: Bigstock
Mannen vragen zich vaak af waarom het zo lang duurt eer wij vrouwen klaar zijn. Ze denken dat we net zoals hen kunnen zijn, in de betekenis van onder de douche springen, ons haar wassen, er wat gel in doen en klaar zijn voor de dag en/of de avond. En als we lang haar hebben, dan vinden ze dit leuk, maar ze plagen ons met lange haren die ze overal vinden en met de kostprijs of hoeveelheid tijd die we in het kapsalon doorbrengen of besteden aan het wassen, drogen en stylen van ons haar voor een avondje uit.
 
Laten we de rollen omkeren, want nu zijn het de mannen die zich voegen bij een trend die populair was in de jaren 60 tijdens de hippieperiode en duidelijk nog niet voorbij is. Als jij één van die mannen bent die lang haar wenst te hebben en wil lijken op één van die mannelijke beroemdheden met lang haar, dan is het tijd om te starten met een haarroutine en die is niet zo verschillend als die van je vriendin. In feite is het net als leren lopen op hakken gedurende 24 uur.
 
Je zal plots respect ontwikkelen voor wat velen onder ons op dagelijkse basis ondervinden en je zal uiteindelijk begrip krijgen voor het worstelen met lang haar en méér dan dat, voor de strijd om door veel vervelende haarfases te gaan. Je hebt je vriendin misschien al gezegd dat je zou wensen dat ze haar haar laat groeien en je begrijpt maar niet waarom ze zegt dat dit super lastig is. Wel, nu zal je eindelijk in staat zijn om dit in verband te brengen met waar wij doorheen moeten en de stress en het worstelen.
 
Haar groeit ongeveer 15 cm per jaar, afhankelijk van hoe gezond je bent en in welke omgeving je leeft. Koudere klimaten doen haar trager groeien, terwijl warmere klimaten de snelheid van haargroei lijken te doen vergroten. Hou dit dus in gedachten. Ik heb ook vernomen dat hormonen iets te maken hebben met haargroei, maar iedereen is anders.
 
Ashton Kutcher met lang haar
Ashton Kutcher - Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Ben Barnes met lang haar
Ben Barnes - Foto: s_bukley/Shutterstock
Start je met super kort haar, dan zal dit voor jou een interessant proces zijn. Aanbevolen wordt om eerst de bovenkant te laten groeien en daarna de rest om te vermijden dat je een kapsel krijgt dat lijkt op “zakelijk vooraan, party achteraan”, ook gekend onder de naam mullet. Misschien heb je dit al gehad als je een kind van de jaren 80 of 90 bent. Bereid jezelf ook voor op een vervelende periode wanneer je haar begint te groeien. Het kan in verschillende richtingen groeien, waarvan je zelfs niet dacht dat dit mogelijk was. Misschien wil je hierdoor wel stoppen met het laten groeien van je haar.
 
Maar er is een reden waarom je beslist hebt om deze sprong te wagen. Misschien heb je te veel gekeken naar Brad Pitt in “Legends of the fall” en steeds gewenst dat je er net als hem kon uitzien of misschien heb je meisjes horen praten over hoe hot de lange lokken van Chris Hemsworth in “Thor” waren en nu wil je hen hetzelfde horen zeggen over jou. Of je wil de mannenknot uitproberen à la Jared Leto, die trouwens ook voor ombre haarkleuring koos samen met die fantastische knot. Dit zijn logische beroemdheden om na te streven, maar opnieuw: je dagelijkse routine zal drastisch veranderen, vooral wanneer je een hogere job hebt waarvoor je je lokken moet temmen; meer verfijnd en minder ruw.
 
Je zal moeten beginnen met te investeren in haartools; gelukkig zijn de startersmodellen niet zo duur. Aanbevolen wordt om een grofgetande kam en borstel uit natuurlijke haren te kopen om je haar niet te beschadigen, maar wel klittenvrij te maken. Wanneer de bovenkant begint te groeien, zal je die zo gezond mogelijk en onder controle willen houden en ook zijdeachtig en zacht zodat je er met je vingers doorheen kan.
 
Lees verder ...