Haarsnitten voor brildragers (2)

Kapsels voor een grote bri
 
Vorige pagina
 
Grote monturen:
 
De glazen van dit type brillen bedekken het hele gebied rond de ogen, meestal vanaf de bovenkant van de koon tot boven de wenkbrauwen, hoewel dit kan variëren. Wanneer deze glazen nog eens gecombineerd worden met een robuuste montuurstijl, dan zal deze bril heel erg in je gezicht aanwezig zijn. De glazen kunnen rond of vierkant zijn, maar ze zijn altijd groot genoeg om het gehele gebied rond de ogen te bedekken.
 
Deze stijl wordt vaak gekozen door mensen met breed uit elkaar staande ogen of door mensen van wie de ogen een sterke uitstraling hebben om zo balans te geven of om de ogen niet te donker te laten overkomen.
 
Wanneer je een haarstijl kiest die bij een groot montuur past, is het belangrijk je te realiseren dat alles afhangt van de proporties. Een lange haarstijl met weinig volume of steil haar zal er toe bijdragen dat de aandacht teveel op de bril gevestigd wordt, waardoor de persoon achter de bril verdwijnt. Korte, sportieve haarstijlen zullen dit effect nog meer versterken. De beste keus is een haarstijl met een eigen karakter, een lange gelaagde stijl met extra volume aan de zijkanten zal het beeld van grote monturen tot normale proporties terugbrengen.
 
Als je op een bepaald moment ervoor kiest om over te stappen op contactlenzen, dan kan deze haarstijl eenvoudig aangepast worden door bij het stylen wat minder volume aan de zijkanten toe te voegen. Het zal dan nog steeds balans geven aan een gezicht met breed uit elkaar staande ogen en tegelijkertijd voorkomen dat nu het haar de meeste aandacht vraagt.
 
Kleine monturen:
 
Kapsels voor een kleine bril
 
Dit is momenteel de meest populaire stijl binnen de brilmode. De glazen zijn over het algemeen precies groot genoeg om alleen de ogen te bedekken en de monturen zijn vaak delicaat en bescheiden. Deze monturen staan vaak het best op kleine vrouwen met smalle of kleine gezichtjes. Verder is het een erg populaire keuze bij mensen die een bril alleen onder bepaalde omstandigheden nodig hebben (autorijden, lezen) omdat ze door hun afmetingen gemakkelijker mee te dragen zijn dan de robuustere brillen.
 
Voor het kiezen van een kapsel moet er bij dit soort monturen rekening mee gehouden worden dat de karakteristieke trekken in het gezicht niet te veel op de achtergrond raken, waardoor het gezicht nog kleiner overkomt. Bovendien kan dit resulteren in een te geleerd of stijf uiterlijk. Beter is het om eerst een stijl te kiezen die bij de vorm van het hoofd en van het gezicht past, waarbij voldoende mooie en sterke trekken benadrukt worden, en pas daarna rekening te houden met het model van dit montuur.
 
Bijvoorbeeld: een kort geknipt sportief kapsel zal een open en sprekend gezicht geven, terwijl een op kinlengte geknipte klassieke bob een raamwerk rond het gezicht zal maken waardoor de bril benadrukt wordt en het gezicht opnieuw kleiner lijkt.
 
Ook als niet-kleine vrouwen voor dit montuur kiezen, gelden nagenoeg dezelfde regels. De gezichtomlijnende bob zal nog steeds geen goede keuze zijn, hoewel in dit geval langer haar dat recht is afgeknipt en waaraan al dan niet volume is toegevoegd (afhankelijk van de breedte van het gezicht) heel mooi kan staan.
 
De overgang van een smal montuur naar contactlenzen zal waarschijnlijk niet veel effect hebben op de uitstraling die de haardracht heeft, behalve misschien dat men kan volstaan met iets minder volume als dat gewenst is.
 
Houd tenslotte in gedachten dat deze regels natuurlijk ook van toepassing zijn wanneer je een zonnebil draagt. In feite hebben vrouwen zelfs de neiging evenveel zo niet meer geld te spenderen aan de keuze van hun designer zonnebril dan aan een reguliere bril. Wanneer je beiden hebt en ze hebben elk een ander model, probeer dan manieren te bedenken hoe je jouw huidige haarstijl kunt aanpassen aan de stijl van je zonnebril zonder permanente wijzigingen aan je kapsel aan te brengen.
 
Feestjes in de buitenlucht, bezoekjes aan het strand of aan een pretpark en ga zo maar door, het zijn gegarandeerd allemaal momenten waarop je langdurig van je zonnebril gebruik zult maken en er dus een behoefte is om je kapsel zo aan te passen dat je er op zīn best uitziet.
 
©kapsels.net
 
Zie ook:
 
Hoe de juiste bril kiezen
 
Hoe kapsel en bril combineren