Kapseltips voor brildragers

Man en vrouw met een modieuze bril
Foto: Rock and Wasp/Shutterstock
De beste kapsels om met een bril te combineren
 
Het is deels een medisch hulpmiddel, deels een modeaccessoire. Moderne brillen hebben een functie in het modebeeld. Voor veel mensen zijn brillen nodig om dagelijks goed te kunnen functioneren, terwijl anderen die overdag liever contactlenzen dragen, ze soms als een last ervaren. Hoe dan ook, het is belangrijk voor elke brildrager om er goed uit te zien met hun bril op.
 
De hedendaagse brillen, met hun lichte glazen en prachtig ontworpen monturen, kunnen niet vergeleken worden met de monturen van zo'n twintig jaar geleden. Die waren zwaar, hadden dikke glazen en hadden vierkante, onaantrekkelijke monturen die puur functioneel waren. De nieuwe stijlen zijn ontworpen om bescheiden, aantrekkelijk en zelfs flatterend te zijn.
 
Net als elke modetrend staat ook de brilmode niet stil. In de jaren zeventig waren de monturen voor dames groot en rond. In de jaren tachtig waren ze minder hoog maar breder. In de jaren negentig ontstond de trend van kleinere monturen.
 
Nu zie je zowel grotere en bredere monturen als kleinere monturen in het modebeeld. Welk type montuur geschikt is voor iemand, hangt af van zijn of haar persoonlijke smaak en wat het beste bij zijn of haar gezichtsvorm past.
 
Dit is de reden waarom we zoveel verschillende vrouwen zien met evenveel verschillende montuurstijlen. En geloof het of niet, het dragen van een bril kan de vorm van je gezicht en de balans van je gelaatstrekken volledig veranderen. Dit maakt het des te belangrijker om een kapsel te kiezen dat in harmonie is met de stijl van je montuur.
 
Het eerste waar we aan moeten denken, is het kiezen van een kapsel dat altijd in harmonie en balans is met de gelaatstrekken. Een bril voegt hier een extra dimensie aan toe. Dit betekent echter niet per se dat er een grote verandering in je haarstijl moet plaatsvinden als gevolg hiervan. De bril die je draagt, heb je waarschijnlijk al gekozen om bij jouw trekken te passen, en vormt daarom al een integraal onderdeel van je gezicht waar je voorheen ook al rekening mee hield bij het kiezen van een haarstijl.
 
Laten we met dit in gedachten eens kijken naar de drie basiscategorieŽn voor montuurstijlen. Daarna vind je mogelijke redenen waarom voor het specifieke montuur is gekozen, en krijg je enkele richtlijnen voor haarstijlen die hier het beste bij passen.
 
Brede monturen:
 
Kapsel voor een bril met brede montuur
 
De glazen van deze stijl brillen zijn duidelijk breder dan dat ze hoog zijn, waardoor ze redelijk ver buiten de buitenste ooghoeken uitsteken en een duidelijke horizontale lijn bij de slapen vormen. Deze stijl wordt over het algemeen gekozen door mensen met brede gezichten of mensen met een gezicht dat breed is bij de slapen (ongekeerde driehoek, hartvormig en diamantvormig).
 
Bij het kiezen van een haarstijl voor dit soort monturen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de breedte van het gezicht niet wordt benadrukt. Een haarstijl met veel volume aan de zijkanten kan het gezicht nog breder laten lijken, vooral in combinatie met het effect van de bril.
 
Je kunt de illusie van een langer gezicht creŽren door de volgende combinatie in je haarstijl toe te passen: enig volume bovenop, een pony met gestructureerde lokken, zijkanten die dicht bij het hoofd zijn gestyled en iets langer haar met minder volume aan de onderkant.
 
Op deze manier breng je evenwicht aan in het overaccentueren van de breedte van het gezicht. Zelfs korte haarstijlen met sterke verticale lijnen en smalle styling aan de zijkanten dragen bij aan een gebalanceerd totaalbeeld.
 
Omdat de vorm van het montuur meestal wordt gekozen om bepaalde gezichtskenmerken aan te passen, zoals de breedte rond de slapen, zal de zojuist genoemde haarstijl nog steeds goed bij je passen als je besluit om af en toe of zelfs permanent over te stappen op contactlenzen.
 
Lees verder ...