Oplichten en highlights

Haar met highlights
 
De wind, de branding en de zon laten haar haren glinsteren met gouden fonkelingen terwijl zij rustig over het strand wandelt. Ze is een studente die op vakantie is na een vermoeiend studiejaar. Hier is ze, samen met haar vriendinnen. En ze hebben allemaal haar dat sprankelt met verschillende kleuren blond, met lange stroken licht rozerood blond, platina blond, en rood op lichtbruin en middenbruin haar dat de indruk wekt van nature zo te zijn. Niets is minder waar, het heeft hen honderden euro´s gekost.
 
Elke dag gaan miljoenen vrouwen naar de kapsalon van hun keuze voor de foliepakketjes. Dit is een deel van hun leven. Ze hebben hier een budget voor en realiseren zich dat zij vrouwen zijn met een hoge levensstandaard. Het kleuren van hun haar is geen optie, het is een bittere noodzaak in hun leven. Tijdens de twee of drie keer per jaar laten verzorgen van hun haar, is hun stylist of haarverf specialist een vertrouwenspersoon geworden waarmee zij hun levensgeschiedenis delen.
 
Het één tot vijf niveaus lichter maken van je haar is afhankelijk van je natuurlijke haarkleur. Als jouw eigen haar donkerblond is, dan kan je kapster gemakkelijk een samenstelling maken die het haar een paar nuances lichter zal maken zonder dat een bleekmiddel wordt toegepast. Als je lichtbruin haar hebt en een sterke blondering toepast, dan zal altijd een enigszins roodachtig blond naar voren komen omdat bruin haar een hoeveelheid rood in de basis heeft. Roodachtig blond kan bij sommige vrouwen erg mooi zijn en kan bij de juiste huidkleur zelfs flatteren. Als je donkerbruin haar hebt en altijd al droomde van het hebben van highlights, dan is hier iets om over na te denken. Wanneer we donkerbruin haar blond willen maken, dan is een roodkleuring onvermijdelijk door alle kleurniveaus waar het proces doorheen moet. Het roodoranje kan teruggedrongen worden door toepassing van de juiste toner.
 
Licht blonde lokken die door donkerbruin haar lopen dragen echter niet bepaald bij aan een mooi uiterlijk. Ik hoorde sommigen dit een stinkdier look noemen en weer anderen maakten de vergelijking met de Adams Family. Het contrast tussen lichtblond en donkerbruin of zwart haar is gewoon te drastisch. Maar er is hoop. Waarom geef je de lokken geen rijke gouden glans. Geen oranje, maar glinsterend goud. De indrukwekkende effecten kunnen verbazingwekkend zijn. Als je niet bang bent en toch dit haar in een lichtere tint wilt, probeer dan eens een overgangskleur er naast toe te passen, tussen het blonde en het donkere haar in, een rijke koperkleur bijvoorbeeld. Dit zou je, op discrete wijze natuurlijk, van drie feestelijke kleuren voorzien. Het beste moment om dit te doen, wanneer je het nog even geheim wilt houden, is tijdens je vakantie bij een kapsalon met een goede reputatie. Men zal dan waarschijnlijk denken dat je kilometers gefietst hebt in de zon, terwijl ze je prachtige lokken bewonderen. Als je rood haar hebt en wat highlights wilt, dan kun je die gemakkelijk krijgen door enkele lokken één of twee niveaus op te bleken. Licht rozerood blond verrijkt het gehele hoofd van een ware roodharige en je zult met alle vertrouwen overal naar toe kunnen gaan.
 
Highlighten camoufleert grijs haar en geeft je het gevoel weer wat jonger te zijn. Diegenen met grijs haar die nog jong zijn, zullen zich hierdoor aantrekkelijker voelen. Of je nu lang of kort haar hebt, highlights zullen blijven bestaan. In de statistieken heb ik opgemerkt dat 98% van de vrouwen het haar kleurt voor hun plezier of om grijze haren te bedekken. Ook highlighten ze het haar of passen beide manieren toe.
 
En? Is highlighten iets voor jou? Als je zilverkleurig haar hebt en het grijze haar wilt bedekken door het te highlighten, dan is de kans groot dat het je ouder zal laten lijken. "Hoe kan dat dan?" zul jij je waarschijnlijk afvragen. Als je al grijs haar hebt, zal het er gelig uitzien en lijken alsof het verkleurd is door de zon. Je zult bij niemand een andere indruk kunnen wekken dan wat je precies gedaan hebt, het grijze haar plichten. Om deze reden verven veel vrouwen hun haar eerst met een aantrekkelijke lichtbruine of donkerblonde kleur en passen eerst hierna de highlights toe. Je kunt je kapper natuurlijk ook vragen om naast de highlights ook wat donkerdere nuances toe te passen. Hierdoor zal het gelige en grijzige blond gecamoufleerd worden.
 
Donkerdere nuances, of lowlights zoals ze ook wel genoemd worden, kunnen variëren in nuances van chocolade bruin tot donkerblond voor contrast en zullen eerder meer kleur afzetten dan dat dit het haar oplicht. De vuistregel is de haarkleur lichter aan te passen naarmate de leeftijd vordert, niet donkerder. Een donkerdere kleur zal eerder in het nadeel dan in het voordeel werken. Sommigen willen drie nuances en daarnaast nog een roodtint.
 
We lijken overal grijs te worden. Een kleurtje helpt ons gedurende deze "reis". Als jij je in de gelukkige positie bevindt dat je zilveren haren hebt die vermengd zijn met je bruine haar, geloof het of niet, maar dan beschik jij al over de voor jou meest aantrekkelijkste kleur, tenminste, wanneer je haar niet ultrafijn is en moeilijk om mee te werken. In dat geval doe je er goed aan het haar te kleuren. Nog een mogelijkheid voor het bedekken van grijs haar en het hebben van gouden highlights zonder alle verdere kosten is het kopen van een goudbruine haarkleur en hiermee het gehele haar te behandelen. Het grijs zal de gouden kleur aannemen, waardoor je automatisch beschikt over highlights zonder de kosten van een ingrijpende behandeling en je natuurlijke kleur zal ongeveer twee niveaus hoger uitpakken met toevoeging van een beetje rode glans. Het geheim zit hem niet in het er jonger uitzien, maar er aantrekkelijk en goed verzorgd voor je leeftijd uit te zien. Vraag je kapper of er nog meer manieren zijn om je grijze haren te bedekken en stel bijvoorbeeld voor wat ik zojuist gedaan heb.
 
Blond op blond geeft blond. Waarom laten we dan foliepakketjes maken als het haar al helemaal blond is? Op dat moment heb je alleen nog maar een mooie afwerking nodig. Als je werkelijk een contrast wilt, dan ben je nu een geschikte kandidaat voor lowlights, ofwel donkerdere nuances. Bedenk goed, het aanbrengen van highlights en lowlights is gedetailleerd werk en moet overgelaten worden aan een professional. En dit werk kan heel wat saaie uurtjes duren. Het zal je uiteindelijk een heleboel geld besparen, want de professionals hebben al heel wat schade moeten herstellen van verkeerd en eigenhandig aangebrachte highlights en lowlights.
 
Heb je nog nooit gehoord van de term "minder is meer"? Dit is vooral van toepassing wanneer het gaat om het kleuren van haar. Subtiliteit is veel aantrekkelijker dan een hoofd vol haar dat schreeuwt: "Ik ben blond!" De magie zit in het mysterie, niet in de overduidelijkheid. Wees een wonder. Laat hun fantasie zich buigen over het charisma van je lokken. Wees een raadsel. Met de juiste houding, de juiste kleur en het juiste kapsel kan jouw haar iedereen om je heen beïnvloeden. Je hoeft dan niet te schreeuwen: "Ik ben blond!" Iedereen zal gecharmeerd zijn wanneer jij de ruimte binnentreedt.
 
Er zijn tegenwoordig vele soorten bleekmiddelen beschikbaar die gebruikt kunnen worden bij de highlights. Het poeder bleekmiddel bestaat nog steeds, maar is tegenwoordig verrijkt met speciale ingrediënten ter voorkoming van uitdroging en schilferen. Ook is er een bleekmiddel op oliebasis, crème bleekmiddelen of combinaties van de verschillende soorten. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de op oliebasis en crèmebasis gemaakte bleekmiddelen voor het maken van highlights omdat ik steeds op zoek ben naar manieren om het haar in goede conditie te houden. Ze zijn milder voor het haar in vergelijking met de poeder bleekmiddelen. Lang geleden bestonden uitsluitend zeer krachtige en scherpe bleekmiddelen die, wanneer men niet voorzichtig was, het haar er als stro lieten uitzien. We beschikten nog niet over de diep doordringende en vochtinbrengende conditioners zoals tegenwoordig, er waren alleen crème spoelingen en oliebehandelingen. Iedereen wilde platinablond zijn en het haar van velen van ons moest dubbele processen doorstaan om het gewenste niveau te bereiken. Ons hoofd kon branden alsof we als bezetenen ons haar aan het föhnen waren. Tegen de tijd dat ons haar het juiste bleke geel had bereikt, moesten we het proces weer omkeren en een toner toevoegen om de gewenste kleur te bereiken.
 
Het dubbele proces was in het begin een behandeling die in één keer uitgevoerd werd en een nachtmerrie om te ondergaan. Het leuke van zo´n lichte kleur was dat ik elke blonde tint kon kiezen die ik wilde en het eens per maand moest laten bijwerken.
 
Het zou ondenkbaar zijn dat iemand mijn donkere uitgroei zou kunnen zien ondanks het feit dat ik niet geheimzinnig deed over het feit dat ik mijn haar bleekte (Ja, mijn haar schreeuwde: "Ik ben blond!"). Tegenwoordig is het haast mode om de uitgroei van een paar maanden te zien, waarbij je ongeveer 5 cm van het natuurlijke haar ziet (denk aan Johnny uit de serie Flodder). De stylisten kunnen hier echter de charmes niet van ontdekken.
 
Er zijn vele wegen te bewandelen wanneer je serieus bent over het nemen van highlights in je haar. Stel je open op voor wat jou het best zal staan en het meest zal passen bij je levensstijl en persoonlijkheid. Je kunt direct blond zijn als je wilt, maar tegelijk de persoonlijkheid hebben van een chique roodharige. Er is niets mooier dan prachtig rood haar. Kleur en kapsel zijn alles. Geef het niet op of laat je niet ontmoedigen, jouw unieke kleur die helemaal voor jou is ontworpen ligt ergens op je te wachten.
 
©Kapsels.net    Foto: Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het kleuren van haar