Oplichten en highlights

Bruin haar met highlights
Foto: Shutterstock
De wind, de branding en de zon laten haar haren glinsteren met gouden fonkelingen terwijl zij rustig over het strand wandelt. Ze is een studente die op vakantie is na een vermoeiend studiejaar. Hier is ze, samen met haar vriendinnen. En ze hebben allemaal haar dat sprankelt met verschillende kleuren blond, met lange stroken lichtrozeblond, platinablond, en rood op lichtbruin en middenbruin haar dat de indruk wekt van nature zo te zijn. Niets is minder waar, het heeft hen honderden euro's gekost.
 
Elke dag gaan miljoenen vrouwen naar de kapsalon van hun keuze voor de foliepakketjes. Dit is een deel van hun leven. Ze hebben hier een budget voor en realiseren zich dat zij vrouwen zijn met een hoge levensstandaard. Het kleuren van hun haar is geen optie, het is een bittere noodzaak in hun leven. Tijdens de twee of drie keer per jaar dat ze hun haar laten verzorgen, is hun stylist of haarkleurspecialist een vertrouwenspersoon geworden waarmee zij hun levensgeschiedenis delen.
 
Het één tot vijf niveaus lichter maken van je haar is afhankelijk van je natuurlijke haarkleur. Als jouw eigen haar donkerblond is, kan je kapster gemakkelijk een samenstelling maken die het haar een paar nuances lichter zal maken zonder dat er een een bleekmiddel wordt toegepast. Als je lichtbruin haar hebt en een sterke blondering toepast, zal er altijd een enigszins roodachtig blond naar voren komen, omdat bruin haar van nature een hoeveelheid rood bevat. Roodachtig blond kan bij sommige vrouwen erg mooi zijn en kan bij de juiste huidskleur zelfs flatterend zijn. Als je donkerbruin haar hebt en altijd al droomde van highlights, is dit iets om over na te denken. Wanneer we donkerbruin haar blond willen maken, is een roodkleuring onvermijdelijk vanwege alle kleurniveaus waar het proces doorheen moet. Het roodoranje effect kan verminderd worden door de juiste toner toe te passen.
 
Licht blonde lokken die door donkerbruin haar lopen dragen echter niet bepaald bij aan een mooi uiterlijk. Ik hoorde sommigen dit een stinkdierlook noemen en anderen vergeleken het met de Addams Family. Het contrast tussen lichtblond en donkerbruin of zwart haar is gewoon te drastisch. Maar er is hoop. Waarom geef je de lokken geen rijke gouden glans? Geen oranje, maar glinsterend goud. De indrukwekkende effecten kunnen verbazingwekkend zijn. Als je niet bang bent en toch je haar in een lichtere tint wilt, probeer dan eens een overgangskleur toe te passen, tussen het blonde en het donkere haar in, bijvoorbeeld een rijke koperkleur. Dit zou je haar op discrete wijze van drie feestelijke kleuren voorzien. Het beste moment om dit te doen, wanneer je het nog even geheim wilt houden, is tijdens je vakantie bij een kapsalon met een goede reputatie. Men zal dan waarschijnlijk denken dat je kilometers gefietst hebt in de zon, terwijl ze je prachtige lokken bewonderen. Als je rood haar hebt en wat highlights wilt, dan kun je die gemakkelijk krijgen door enkele lokken één of twee niveaus op te bleken. Licht rozerood blond verrijkt het hele hoofd van een ware roodharige en je zult met alle vertrouwen overal naartoe kunnen gaan.
 
Highlights camoufleren grijs haar en geven je het gevoel weer wat jonger te zijn. Diegenen met grijs haar die nog jong zijn, zullen zich hierdoor aantrekkelijker voelen. Of je nu lang of kort haar hebt, highlights blijven een optie. Uit statistieken blijkt dat 98% van de vrouwen het haar kleurt voor hun plezier of om grijze haren te bedekken. Ze gebruiken ook highlights of passen beide methoden toe.
 
En? Is highlighten iets voor jou? Als je zilverkleurig haar hebt en het grijze haar wilt bedekken door het te highlighten, is de kans groot dat het je ouder zal doen lijken. "Hoe kan dat dan?" vraag je je waarschijnlijk af. Als je al grijs haar hebt, zal het er gelig uitzien en lijken alsof het verkleurd is door de zon. Je zult bij niemand een andere indruk kunnen wekken dan wat je precies hebt gedaan, namelijk het oplichten van het grijze haar. Om deze reden verven veel vrouwen hun haar eerst met een aantrekkelijke lichtbruine of donkerblonde kleur en passen daarna pas de highlights toe. Je kunt je kapper natuurlijk ook vragen om naast de highlights ook wat donkerdere nuances toe te passen. Hierdoor zal het gelige en grijzige blond gecamoufleerd worden.
 
Donkerdere nuances, of lowlights zoals ze ook wel genoemd worden, kunnen variëren in tinten van chocoladebruin tot donkerblond voor contrast en zullen eerder meer kleur toevoegen dan het haar oplichten. De vuistregel is om de haarkleur lichter aan te passen naarmate de leeftijd vordert, niet donkerder. Een donkerdere kleur zal eerder een nadeel dan een voordeel zijn. Sommigen willen graag drie tinten en daarnaast nog een roodachtige tint.
 
Veschillende kleuren haar met highlights
Haar met highlights
We lijken allemaal grijs te worden. Een kleurtje helpt ons tijdens deze "reis". Als je het geluk hebt dat je zilveren haren vermengd zijn met je bruine haar, geloof het of niet, maar dan heb je al de meest aantrekkelijke kleur voor jou, tenminste, als je haar niet ultradun is en moeilijk te stylen. In dat geval is het goed om je haar te kleuren. Een andere mogelijkheid om grijs haar te bedekken en gouden highlights te hebben zonder extra kosten, is het kopen van een goudbruine haarkleur en het hele haar hiermee behandelen. Het grijze haar zal de gouden kleur aannemen, waardoor je automatisch highlights hebt zonder de kosten van een ingrijpende behandeling, en je natuurlijke kleur zal ongeveer twee tinten lichter uitkomen met een vleugje rode glans. Het geheim is niet om er jonger uit te zien, maar om er aantrekkelijk en goed verzorgd uit te zien voor je leeftijd. Vraag je kapper of er nog andere manieren zijn om je grijze haren te bedekken en stel bijvoorbeeld voor wat ik zojuist heb genoemd.
 
Blond op blond resulteert in blond haar. Waarom zouden we dan foliepakketjes laten maken als het haar al volledig blond is? Op dat moment is alleen nog een mooie afwerking nodig. Als je echt contrast wilt, ben je nu een geschikte kandidaat voor lowlights, oftewel donkerdere tinten. Bedenk goed dat het aanbrengen van highlights en lowlights nauwkeurig werk is en overgelaten moet worden aan een professional. Dit kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Uiteindelijk bespaart het je veel geld, omdat professionals al veel schade hebben moeten herstellen door verkeerd aangebrachte highlights en lowlights door doe-het-zelvers.
 
Heb je ooit gehoord van de uitdrukking "less is more"? Dit geldt vooral als het gaat om het kleuren van haar. Subtiliteit is veel aantrekkelijker dan een hoofd vol haar dat schreeuwt: "Ik ben blond!" De magie zit in het mysterie, niet in de overduidelijkheid. Wees betoverend. Laat hun fantasie spelen met het charisma van je lokken. Wees intrigerend. Met de juiste houding, de juiste kleur en het juiste kapsel kan jouw haar iedereen om je heen beïnvloeden. Je hoeft niet te schreeuwen: "Ik ben blond!" Iedereen zal onder de indruk zijn wanneer jij de ruimte binnenkomt.
 
Er zijn tegenwoordig verschillende soorten bleekmiddelen beschikbaar die gebruikt kunnen worden voor highlights. Het poederbleekmiddel bestaat nog steeds, maar is nu verrijkt met speciale ingrediënten om uitdroging en schilfering te voorkomen. Er zijn ook oliegebaseerde bleekmiddelen, crèmebleekmiddelen of combinaties van verschillende soorten. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan olie- en crèmegebaseerde bleekmiddelen voor het maken van highlights, omdat ik altijd op zoek ben naar manieren om het haar in goede conditie te houden. Ze zijn milder voor het haar in vergelijking met poederbleekmiddelen. Lang geleden bestonden er alleen zeer krachtige en agressieve bleekmiddelen die, als je niet voorzichtig was, het haar eruit lieten zien als stro. We hadden nog niet de diep doordringende en hydraterende conditioners die we nu hebben, er waren alleen crèmespoelingen en oliebehandelingen. Iedereen wilde platinablond zijn en velen van ons haar moesten dubbele processen ondergaan om het gewenste kleurniveau te bereiken. Onze hoofdhuid kon branden alsof we ons haar als gekken aan het föhnen waren. Tegen de tijd dat ons haar het juiste bleke gele niveau had bereikt, moesten we het proces omkeren en een toner gebruiken om de gewenste kleur te bereiken.
 
Het dubbele proces was in het begin een behandeling die in één keer werd uitgevoerd en een nachtmerrie om te ondergaan. Het leuke aan zo'n lichte kleur was dat ik elke blonde tint kon kiezen die ik wilde en het eens per maand moest laten bijwerken.
 
Het zou ondenkbaar zijn dat iemand mijn donkere uitgroei zou kunnen zien, ondanks het feit dat ik niet geheimzinnig deed over het feit dat ik mijn haar blondeerde (Ja, mijn haar schreeuwde: "Ik ben blond!"). Tegenwoordig is het bijna trendy om de uitgroei van een paar maanden te laten zien, waarbij je ongeveer 5 cm van je natuurlijke haar ziet (denk aan Johnny uit de serie Flodder). Maar de stylisten kunnen de charme hiervan echter niet echt ontdekken.
 
Er zijn veel mogelijkheden als je serieus bent over het nemen van highlights in je haar. Sta open voor wat het beste bij je past en bij je levensstijl en persoonlijkheid. Je kunt direct blond zijn als je wilt, maar tegelijkertijd de persoonlijkheid hebben van een chique roodharige. Er is niets mooier dan prachtig rood haar. Kleur en kapsel zijn alles. Geef niet op en laat je niet ontmoedigen, jouw unieke kleur die helemaal voor jou is ontworpen ligt ergens op je te wachten.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het kleuren van haar