Wat zijn lowlights?

Haar met lowlights
Afbeelding: AI-illustratie
Vraag: Wat zijn lowlights?
 
Antwoord: Lowlights zijn het tegenovergestelde van highlights en zijn misschien niet zo algemeen bekend bij het grote publiek. Lowlights is een kleurtechniek die diepte en dimensie aan het haar toevoegt door donkere tinten op sommige lokken aan te brengen om contrast te creŽren. Dit resulteert in een multidimensionale, natuurlijk ogende haarkleur.
 
Omdat lowlights donkerdere streepjes zijn, zien ze er het beste uit op lichter haar. Voor een subtiel effect moet ťťn of twee tinten donkerder worden gekozen dan de bestaande haarkleur. Voor een meer dramatisch effect moet een tint worden gekozen die aanzienlijk donkerder is.
 
Lowlights bieden verschillende voordelen:
 
• Lowlights gaan naadloos over in de reeds bestaande haarkleur en zijn een geweldige manier om subtiel kleur aan het haar toe te voegen, waardoor de algehele haarkleur er natuurlijk uitziet.
 
• Lowlights kunnen de natuurlijke haarkleur benadrukken en deze er rijker en levendiger laten uitzien. Door donkere tinten aan het haar toe te voegen, kunnen lowlights diepte en dimensie creŽren, waardoor het haar er aantrekkelijker uitziet.
 
• Lowlights kunnen ook een illusie van body en textuur in het haar creŽren. Door donkere tinten toe te voegen, creŽren lowlights schaduwen en diepte, waardoor het haar er dikker en volumineuzer uitziet.
 
• Lowlights hoeven niet vaak bijgewerkt te worden. Omdat ze donkere tinten aan het haar toevoegen, hebben lowlights de neiging langzaam te vervagen.
 
Lowlighten kan met verschillende technieken: de folietechniek, de freehand-techniek en de mutstechniek.
 
Lowlights aanbrengen met de folietechniek
Foto's: Fotopronto/Canva
De folietechniek is waarschijnlijk de meest gebruikte methode om lowlights aan te brengen. Afhankelijk van de grootte en plaatsing van de folies, kan deze methode worden gebruikt voor subtiele of meer dramatische lowlights. Folies zijn dunne blaadjes aluminium, in reepjes gesneden, die worden gebruikt om het geverfde haar in te wikkelen.
 
Om lowlights aan te brengen met deze techniek wordt het haar verdeeld in (meestal gelijke) secties. De volgende stap is het nemen van lokken van de bovenkant van een van de secties en deze scheiden van de rest van het haar. Vervolgens wordt een kleurborstel gebruikt om kleur op de lok aan te brengen. Nadat de kleur is aangebracht, wordt er een folie over de haarlok gevouwen. Tenslotte laat men de haarkleuring gedurende de vereiste tijd inwerken.
 
De freehand-techniek is een techniek om te lowlighten waarbij de kleur met de vrije hand op het haar wordt aangebracht. Deze techniek is efficiŽnt voor het creŽren van een meer natuurlijke, door de zon gebleekte look, omdat de kleur kan worden aangebracht op een manier die nabootst hoe het haar na verloop van tijd van nature lichter zou worden.
 
Om lowlights aan te brengen met de freehand-techniek wordt het haar in secties verdeeld. Vervolgens worden haarlokken uit een van de secties geselecteerd en wordt er haarverf op aangebracht met een kleurborstel. De haarkleuring wordt aangebracht met een vegende beweging en een zachte aanraking om een natuurlijk effect te creŽren. Daarna wordt een tweede, droge borstel gebruikt om de kleur in de randen van het omringende haar te mengen voor een soepele overgang tussen de lowlights en de natuurlijke haarkleur. Uiteindelijk blijft de kleuring een bepaalde tijd op het haar zitten om in te werken.
 
Kort blond haar met lowlights
Afbeelding: AI-illustratie
De mutstechniek is een eerder ouderwetse methode, maar wordt door sommige kapsalons nog steeds aangeboden. Het is een geweldige manier om subtiele lowlights te creŽren en wordt vaak gebruikt bij mensen die een meer natuurlijk effect willen.
 
De techniek bestaat uit het plaatsen van een muts over het haar. Deze muts is gemaakt van rubber of siliconen, zit strak op het hoofd en heeft overal gaatjes. Met behulp van een haakje of een lange naald worden kleine plukjes haar door de gaatjes in de muts getrokken en vervolgens wordt er haarverf op de blootliggende delen aangebracht. Na het aanbrengen van de haarkleuring laat men deze gedurende enige tijd inwerken.
 
Of je nu kiest voor de folietechniek, de freehand-techniek of de mutstechniek, het is belangrijk om je te laten adviseren door een ervaren kapper of kapster die weet welke techniek het beste is voor jouw haartype en de look die je wenst te bereiken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Wat is het verschil tussen highlights en lowlights?