Mythen rond haar

Meisje met een kort kopje dat haarverhalen leest
Foto: Shutterstock
Er bestaan veel verhalen rond het haar die zowel bij mannen als bij vrouwen vaak leiden tot belachelijke, gevaarlijke en onnodige verrichtingen aan hun haar en hoofdhuid.
 
Het merendeel van deze mythen zijn geheel fout, terwijl anderen een beetje op waarheid berusten. Het begrijpen van deze algemene mythen kan je helpen bij de selectie in behandelingen die vermeden moeten worden of die je gerust op jezelf kunt uitproberen.
 
Door het haar te knippen zal het haar sneller groeien
 
Een van de meest voorkomende mythen rond de haarverzorging is de halsstarrige overtuiging dat het knippen van het haar een snellere en dikkere haargroei zal veroorzaken. Kort gezegd, dit is totale onzin. Het kan lijken dat het haar door bijpunten, knippen of scheren sneller zal groeien, maar dit effect is slechts een illusie. Het inkorten van een pony, afknippen van gespleten punten en rafelige lokken zal er vaak voor zorgen dat het haar er gezonder uitziet; wat wellicht de reden zal zijn dat mensen abusievelijk geloven dat hun haar sneller groeit.
 
De snelheid waarmee het haar groeit wordt voor een groot deel bepaald door genetische factoren, maar er zijn dingen die je kunt doen om je haar zo goed mogelijk te laten groeien. Het beste is om een gezond dieet er op na te houden dat rijk is aan fruit en groenten en ervoor te zorgen dat je voldoende prote´nen eet. Goede bronnen voor prote´nen vormen eieren, vis en ander mager vlees.
 
Elke dag het haar wassen veroorzaakt droog haar
 
Veel mensen zullen niet elke dag het haar wassen omdat zij vrezen dat hun haar hierdoor droog zal worden. Zolang je een shampoo gebruikt die is afgestemd op je haartype, dan hoef jij je hier geen zorgen om te maken. Echter, wanneer je haar uitzonderlijk droog is, dan heb je ook geen reden om elke dag je haar te wassen. Je zou kunnen overwegen je haar om de dag te wassen met een milde shampoo.
 
Op de dagen dat jij je haar niet wast, zou je het haar kunnen spoelen met warm water en vervolgens een voedende conditioner kunnen toepassen. De sleutel voor succes om je haar er op zijn best te laten uitzien, is voor die producten te kiezen die zijn afgestemd op het type en de conditie van je haar.
 
Producten voor haarverzorging
Foto: DAPA Images/Canva
Producten zullen hun werking verliezen wanneer ze veelvuldig gebruikt worden
 
Nog een algemene haar mythe is het feit dat het haar een immuniteit zou kunnen opbouwen voor producten die met grote regelmaat gebruikt worden. Regelmatig worden door mensen melding gemaakt dat hun shampoo niet meer zo werkt als het in het begin deed of dat hun regelmatig gebruikte conditioner niet meer dat effect op het haar heeft als eerst. Er is geen bewijs dat haar een bepaalde immuniteit zou kunnen opbouwen voor bepaalde producten.
 
In veel gevallen zullen mensen een reactie ervaren die het gevolg is van een overmatige afzetting op het haar door het product. Om van dit probleem af te komen kun je het haar eens per week wassen met een zuiverende shampoo of het haar spoelen met appelcider of azijn om van deze productopbouw af te komen en het haar of te frissen.
 
Het borstelen van het haar veroorzaakt haarverlies
 
Veel mensen geloven onterecht dat het borstelen van het haar kan leiden tot haarverlies of het dunner worden van het haar. Zolang je gebruik maakt van een kwalitatief goede kam of borstel en met zorg het haar kamt of borstelt, dan zal er geen reden zijn waarom het regelmatig borstelen van het haar zou leiden tot haarverlies. Overmatig borstelen van het haar kan leiden tot het breken van het haar en het splijten van de punten, dus borstel het haar alleen wanneer dit nodig is en trek nooit hardhandig door klitten heen.
 
Dit zijn nog maar een paar van de mythen over haarverzorging die de ronde doen. Beoordeel bij het uitproberen nieuwe technieken en producten naar je beste kunnen en probeer nooit iets dat gevaarlijk is of dat kan leiden tot permanente schade. Als jij je zorgen maakt over een bepaalde behandeling of praktijk, neem dan contact op met je styliste, wat je vraag ook moge zijn.
 
©Kapsels.net