Zonlicht en haargroei

Blonde vrouw die tijd in de zon doorbrengt
Foto: Zapylaiev Kostiantyn/Shutterstock
Vraag: Zorgt de zon ervoor dat je haar sneller groeit? Is veel tijd buiten in de zon doorbrengen goed of slecht voor de haargroei?
 
Antwoord: In tegenstelling tot wat sommigen hopen, heeft zonlicht helemaal geen invloed op de snelheid waarmee je haar groeit. Je haarzakjes volgen hun eigen biologische ritme, een natuurlijke groeicyclus die vooral wordt bepaald door genetica, hormonen, voeding en je algehele gezondheid. In tegenstelling tot planten, die via fotosynthese zonlicht omzetten in energie om te groeien, kan menselijk haar geen zonne-energie gebruiken om sneller te groeien.
 
Haargroei vindt plaats onder het oppervlak van je hoofdhuid, waar de haarzakjes nieuwe cellen aanmaken die omhoog worden geduwd om zo de haarstreng te vormen. Dit proces verloopt vrij constant, met een gemiddelde groeisnelheid van ongeveer 1,25 cm per maand, ongeacht hoeveel tijd je buiten doorbrengt.
 
Zonlicht heeft echter wel degelijk invloed op de gezondheid van je bestaande haar en je hoofdhuid, en die effecten zijn overwegend negatief. De ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan zowel je haar als de gevoelige huid van je hoofdhuid. UV-straling breekt de eiwitten in je haar af, met name keratine, het belangrijkste structurele bestanddeel dat je haar zijn sterkte en elasticiteit geeft. Door deze eiwitafbraak wordt het haar broos, droog en gevoeliger voor breuk.
 
Een van de meest zichtbare effecten van langdurige blootstelling aan zonlicht is het langzaam verbleken van je natuurlijke haarkleur. Hoewel sommige mensen deze lichtere highlights aantrekkelijk vinden, is deze verkleuring eigenlijk een teken van schade op moleculair niveau. De UV-stralen breken het melanine af, het pigment dat je haar zijn kleur geeft. Dit proces is onomkeerbaar.
 
De hoofdhuid zelf is extra kwetsbaar voor zonneschade, omdat mensen vaak vergeten om deze in te smeren met zonnebrandcrème. Ernstige verbranding van de hoofdhuid kan zelfs de haarzakjes beschadigen. Wanneer haarzakjes door intense UV-straling beschadigd raken, kunnen ze in een rustfase gaan of volledig stoppen met het produceren van haar, wat kan leiden tot dunner wordend haar of kale plekken op de verbrande plekken.
 
Vrouw die een hoed van stro draagt om haar haren te beschermen tegen de zon
 
Sommige haartypes lopen nog meer risico bij blootstelling aan de zon. Mensen met fijn haar hebben van nature minder bescherming, omdat hun haren dunner en kwetsbaarder zijn. Ook mensen met van nature licht haar, zoals blondines en roodharigen, hebben minder melanine in zowel hun haar als de huid van hun hoofdhuid, waardoor ze gevoeliger zijn voor UV-schade.
 
De opeenstapeling van zonneschade aan het haar zorgt ervoor dat het poreuzer wordt, waardoor het moeilijker vocht vasthoudt. Dit leidt tot droogheid, pluizigheid en haar dat ruw of stug aanvoelt. Zonbeschadigd haar raakt ook makkelijker in de knoop en kan dof ogen omdat het beschadigde buitenlaagje van het haar het licht niet meer goed reflecteert.
 
Kortom: de zon zorgt er niet voor dat je haar sneller groeit, maar kan er op de lange termijn wél voor zorgen dat je haar ongezonder en minder mooi wordt. Door je haar en hoofdhuid actief te beschermen tegen UV-straling, kun je ervoor zorgen dat je haar sterk, glanzend en gezond blijft, hoe vaak je ook van het buitenleven geniet.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haarkleur en zonneschijn