Haarkleur en zonneschijn

Blond haar in de zon
Foto: Zapylaiev Kostiantyn/Shutterstock
Vraag: Ik vroeg me juist af of haar lichter wordt wanneer het lang blootgesteld wordt aan de zon en indien ja, hoelang het duurt vooraleer het lichter wordt? Wat kunnen we doen om dit te vermijden? Heel erg bedankt.
 
Antwoord: Het haar wordt inderdaad lichter bij blootstelling aan zonneschijn, net zoals het mééste materiaal dat pigmenten bevat. De haren bovenaan en in de buitenste lagen worden stap voor stap opgelicht door de zon
 
Het effect wordt normaal gezien sneller vastgesteld bij mensen met fijn en poreuzer haar. De zonnestralen kunnen namelijk makkelijker in die haren binnendringen om de natuurlijke kleur – de melanine in het haar te verdrijven.
 
Héél wat vrouwen (en mannen) spenderen extra tijd en inspanning om de effecten van de zon op het haar te verhogen. Er bestaan sprays en crèmes om dit effect te versnellen en een oud voorbeeld van een zonaanbidder is citroensap.
 
Alhoewel, niet iederéén houdt van de “arbeid” van de zon op hun haarkleur. Vrouwen die héél wat tijd en geld in het kapsalon gestoken hebben om die “perfecte” haarkleur te hebben, zoeken vaak naar manieren om hun haar te beschermen tegen die verblekende invloeden van de zon.
 
En er zijn ook mensen die gewoon niet houden van de kleureffecten die het resultaat zijn van oplichting door de zon. Veel brunettes vinden dat hun haar té rood wordt bij blootstelling aan de zon en veel roodharigen zeggen dat hun haar de kleur van brons krijgt.
 
Het antwoord om de effecten van de zon op het haar te vermijden is hetzelfde als dat om de huid te beschermen – sunscreen. Wanneer je op het strand bent, kan je eenvoudig wat sunscreen op je haar doen (maak het wél eerst nat) en het zorgvuldig doorkammen. Dit zal het haar óók beschermen tegen uitdroging en schade veroorzaakt door zeewater en chloor.
 
Maar als je je niet zozeer druk maakt over blootstelling aan de zon bij strand- en zwembadtoestanden, maar veeleer over het dagdagelijks blootstellen van je haar aan de zon, zoek dan een shampoo en conditioner die UV bescherming bieden.
 
Véél shampoos en conditioners die speciaal bestemd zijn voor gekleurd haar, hebben sunscreens in hun samenstelling om te vermijden dat de zon de dure kleurbehandelingen teniet doet. Deze producten zullen nét zo goed werken om de natuurlijke haarkleur te beschermen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe je haarkleur langer mooi houden