Wrijving van haar en beschadiging

Schouderlange bob gecombineerd met een blouse
Foto: Depositphotos
Vraag: Ik liet mijn haar knippen in een bob tot net boven de schouders. Mijn haar is steil en nu heb ik gemerkt dat het constant mijn schouderbladen raakt. Het wrijft heel de tijd tegen mijn bloes.
 
Zal de constante wrijving tussen mijn haar en de stof van mijn bloes op schouderniveau gespleten haarpunten veroorzaken? Zal mijn haar beschadigd geraken?

 
Antwoord: Het is hoogst onwaarschijnlijk dat uw kledij de punten van uw haar zal beschadigen, vooral omwille van de zachte stof waaruit truien en bloesjes gemaakt zijn.
 
Als u wat opzoekwerk doet, dan zult u merken dat n van de trucjes om uw haar echt lang te laten groeien, bestaat uit het niet wrijven met een handdoek. In plaats daarvan wikkelt u het haar in een T-shirt en dept u het zachtjes droog op die manier. Dit komt doordat het haar het meest breekbaar is wanneer het nat is en ook meest vatbaar is voor breuk op dat moment. Het materiaal van een zachte trui of bloes veroorzaakt veel minder wrijving tussen het haar en het materiaal dan het geval is bij handdoeken.
 
Heeft uw haar reeds gespleten punten, dan is dit natuurlijk een heel ander verhaal. In dat geval is het erg waarschijnlijk dat de constante wrijving tussen haar en materiaal ervoor zal zorgen dat de gespleten punten vast komen te zitten op het materiaal en zelfs nog verder splijten.
 
Als ik een beredeneerde gok mag wagen: ik denk dat dit niet het geval is bij u, want u bent duidelijk erg bezorgd om de gezondheid van uw haar en neemt voorzorgen om uw haar te beschermen tegen onopzettelijke beschadiging. Maar dan nog gaat u best naar het kapsalon en laat u best uw punten bekijken door de kapper. Zijn er inderdaad gespleten punten, dan volstaat het waarschijnlijk om een klein beetje haar te laten knippen om die kapotte punten kwijt te raken.
 
De grootste kans op beschadiging bij een schouderlange bob brengt men zichzelf toe. Daarmee bedoel ik dat mensen soms spelen met haar van deze lengte of langer. We nemen graag de puntjes vast of draaien rondjes ermee terwijl we aan het denken zijn, tegen iemand spreken of in klas of op kantoor zitten terwijl we luisteren naar een lezing of meeting. Deze gewoonte beschadigt het haar in grote mate, want die veroorzaakt intense structurele stress en wrijving bij de haarstructuur. Mensen beseffen dit zelden, maar ze zijn letterlijk de eind- of middenstructuur van hun haar aan het breken of splijten.
 
Het andere gevaar van deze haarlengte is dat mensen hun haar in een paardenstaart doen wanneer het hen irriteert in hun nek of op hun schouders. Haarbandjes brengen heel wat schade toe aan het haar wanneer het constant naar achter gebonden is of wanneer het haarbandje van slechte kwaliteit is.
 
Bindt u toch uw haar naar achter, zorg er dan zeker voor dat het haarbandje van goede kwaliteit is en niet zon metalen stukje heeft waar de eindjes van het bandje samenkomen. Dat metalen stukje oefent beschadiging uit op het haar, omdat het het haar afbreekt of de haarstructuur doet splijten. Koop liever haarbandjes zonder zon tussenstukje.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Split-Ender
 
Haar beschadigd door een wollen jas
 
Zijde en satijn voor gezond haar
 
Je haar beschermen tijdens je slaap