Spelen met haar

Aan het haar zitten prutsen
Foto: Depositphotos
Vraag: Ik heb de slechte gewoonte om met mijn handen door mijn lange haren te gaan en heel de tijd te spelen en prutsen met mijn haarpunten. Vooral dat spelen maakt mijn moeder gek. Ze zegt dat ik mijn haar kort moet laten knippen omdat het hoe dan ook zal beschadigd geraken. Heeft ze gelijk?
 
Ik kan mij inbeelden dat het spelen niet het slimste is wat men kan doen, maar zal mijn haar echt beschadigd geraken door er gewoon door te gaan met mijn handen?

 
Antwoord: Ik doe hier een gokje en veronderstel dat uw moeder een hekel heeft aan mensen die met hun haar spelen. Het is niet ongewoon dat ze dat doen, want vooral tienermeisjes kunnen in het middelbaar volledig geobsedeerd zijn door hun haar en hun voorkomen in het algemeen. Het staat bekend dat mensen in deze leeftijdsgroep zelfbewust zijn en bezorgd zijn om hun uiterlijk en vooral hun haar. Dit kan irritant zijn voor de rest van de bevolking.
 
Vooral dan voor drukke moeders die worstelen met hun verveeld kijkende tienerdochter die veel met haar ogen rolt en met de haren draait en prutst alsof ze zich geen zorgen maakt, behalve dan over wat ze de volgende dag zal dragen. Ik weet dat dit een stereotype is, maar ik hoop dat u het snapt.
 
Raakt uw haar beschadigd wanneer u er veel met de vingers doorheen gaat? Neen. U maakt het misschien vettiger, omdat u de haarfollikels voortdurend stimuleert en de natuurlijke oliën over de haarlengte verdeelt met uw handen. Maar ik veronderstel dat u uw haar ook één keer per dag of om de twee dagen wast, aangezien u er graag mee speelt.
 
Draaien met het haar of trekken aan de punten kan het haar wél beschadigen, vooral wanneer u veel warmtestyling toepast of enkele gespleten punten hebt. Ik zou voorstellen om voorzichtig te zijn met de punten en om de vier à zes maanden uw haar te laten bijknippen.
 
Het is duidelijk dat uw moeder wil dat u uw haar laat knippen omdat het haar irriteert wanneer u ermee speelt. Ik denk niet dat u dit moet doen. De meeste meisjes zullen ontgoocheld zijn wanneer ze hun lange haren laten knippen om iemand anders tevreden te stellen. Het laten knippen van uw haar zou echt een beslissing moeten zijn die u voor uzelf maakt en u moet ook emotioneel klaar zijn voor de verandering.
 
Als ik u was, dan zou ik eerder proberen achter de ware reden van uw moeders irritatie over uw haar te komen. Vindt ze dit vies? Voelt het aan alsof u haar bewust irriteert met het spelen met uw haar? Denkt ze dat u met de punten speelt wanneer u haar bewust ontkent? Begrijpt u waar ik wil komen? Probeer te begrijpen wat de echte reden is van haar irritatie.
 
Eens u dit te weten gekomen bent, probeer dan een compromis te vinden. Als ze vindt dat haar vies is en dat het niet hygiënisch is om er voortdurend mee te spelen, vraag haar dan om een flesje desinfecterende handzeep zodat u de handen kunt wassen vooraleer u begint aan taken zoals het eten klaarmaken enz…
 
Verzeker haar ervan dat u niet met uw haar speelt om haar bewust te irriteren, maar dat het eerder een gewoonte is waar u van geniet omdat u trots bent op uw haar en heel wat moeite doet om het in goede vorm te houden. Toon haar dat u echt naar haar luistert terwijl ze spreekt en begin niet met uw haar te spelen wanneer er een meningsverschil is. Dit kan echt frustrerend werken voor een ouder.
 
Misschien vindt ze wel dat uw haar té veel kost om het te onderhouden. Stel dan eens voor om met uw eigen geld enkele producten te kopen enz…
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Je gezicht verbergen met je haar
 
Waarom is haar iets dat zo emotioneel is?