Het smeltpunt van haar

Smeltend haar dat blootgesteld wordt aan hoge temperaturen
Foto: Icons8 Photos/Canva
Vraag: Er zijn mensen, waaronder ikzelf, die bijna dagelijks warme stylingtools zoals een stijltang of krultang gebruiken. Maar wat is het smeltpunt van haar? Bij welke temperatuur is het gevaarlijk om deze hittetools op je haar te gebruiken?
 
Antwoord: Hoewel mensenhaar technisch gezien kan "smelten" bij hoge temperaturen, is het niet hetzelfde als smelten in de traditionele zin. Wanneer een stof smelt, ondergaat ze een fysieke verandering van een vaste stof naar een vloeistof, zoals ijs dat in water verandert. Wanneer haar wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, verandert het niet in een vloeistof. Wanneer het wordt blootgesteld aan hitte, ondergaat het een proces dat thermische degradatie wordt genoemd, en dit zorgt er uiteindelijk voor dat het haar "smelt". Als we het hebben over "smelten" met betrekking tot menselijk haar, hebben we het eigenlijk over "thermische schade". Veel mensen gebruiken echter de term "smelten" en we zullen die dus in dit antwoord gebruiken.
 
Menselijk haar is voornamelijk samengesteld uit een eiwit genaamd keratine, dat het zijn sterkte, textuur en elasticiteit geeft. Keratine bestaat uit aminozuurmoleculen die met elkaar zijn verbonden en heeft een specifiek temperatuurbereik waarin het eiwit wordt afgebroken. Wanneer haar wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, zal het een punt bereiken waarop het de hitte niet langer kan verdragen en de keratine begint af te breken en te ontrafelen, waardoor het haar zijn structurele stabiliteit verliest en beschadigd raakt.
 
Het smeltpunt van menselijk haar varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van de structuur, dikte, kleur en de hoeveelheid vocht die in het haar aanwezig is. Over het algemeen smelt mensenhaar pas als het een temperatuur van 200░C of hoger heeft bereikt. Dit is echter slechts een algemene vuistregel en het werkelijke smeltpunt kan variŰren, afhankelijk van de individuele haarkenmerken. Het is altijd beter om zo voorzichtig mogelijk te zijn en hoge temperaturen zoveel mogelijk te vermijden.
 
De duur van blootstelling aan hitte is een belangrijke factor bij het bepalen van het smeltpunt van mensenhaar. Haar dat langere tijd wordt blootgesteld aan hitte smelt sneller dan haar dat er kortere tijd aan blootgesteld wordt. Daarom is het erg belangrijk om de tijd van blootstelling aan hitte te beperken, om te voorkomen dat het haar smelt. Sommige stylingtools kunnen temperaturen bereiken van 230░C of hoger, wat schade aan het haar kan veroorzaken. Breng vˇˇr het gebruik van hittetools altijd een hittebeschermend product aan om schade aan je haar te beperken!
 
Lang haar met hitteschade door het gebruik van een stijltang
Foto: Africa Images/Canva
Haar heeft niet ÚÚn specifiek smeltpunt. In plaats daarvan doorloopt het een geleidelijk proces van thermische degradatie en wordt het zwakker naarmate het wordt verwarmd. Bij lagere temperaturen beginnen de disulfidebindingen in de keratine af te breken, wat ertoe kan leiden dat het haar zijn kracht, vorm, elasticiteit, structuur en glans verliest. Bij hogere temperaturen breken de keratinevezels verder af, waardoor het haar brozer wordt, vatbaarder wordt voor breuk en gespleten haarpunten, mogelijk verkleurt en een verbrande geur afgeeft.
 
Haar dat dikker is of dichter op elkaar gepakt is, is mogelijk beter bestand tegen hitte, terwijl fijner of dunner haar meer vatbaar is voor beschadiging. Bovendien kunnen de gezondheid en leeftijd van het haar het smeltpunt be´nvloeden. Haar dat ouder is en/of chemisch behandeld is, kan kwetsbaarder zijn en sneller smelten dan haar dat gezonder en/of jonger is.
 
Het vochtgehalte van het haar kan het smeltpunt be´nvloeden, aangezien vocht kan helpen om warmte af te voeren en te voorkomen dat het haar erg warm wordt. Droog of beschadigd haar breekt sneller af omdat het kwetsbaarder is en minder goed tegen hitte kan. Hoge temperaturen kunnen er echter ook voor zorgen dat het vocht in het haar verdampt, wat leidt tot uitdroging en broosheid en waardoor de kans groter wordt dat het haar smelt als de volgende keer hittetools worden gebruikt.
 
Krultang - Hittestyling die het haar kan beschadigen
Foto: Jessica Ticozzelli/Pexels
Donker haar heeft doorgaans een hoger smeltpunt dan lichter haar. Dit komt omdat natuurlijk donker haar meer pigment bevat, dat meer warmte absorbeert en helpt het haar te beschermen tegen beschadiging. Haar dat geverfd is, kan een ander smeltpunt hebben dan onbehandeld haar.
 
Opmerking 1: De temperatuur waarbij haar smelt is niet dezelfde als de temperatuur waarbij het vuur vat. Haar is licht ontvlambaar. Zodra haar in brand vliegt, kan het vuur zich snel verspreiden en ernstige verwondingen veroorzaken. Het ontbrandingspunt van haar kan variŰren, afhankelijk van dezelfde factoren die het smeltpunt be´nvloeden.
 
Opmerking 2: Houd er rekening mee dat het bovenstaande betrekking heeft op echt mensenhaar. Het is niet van toepassing op het synthetische haar dat soms wordt gebruikt voor oefenhoofden voor kappers. Synthetisch haar is gemaakt van plastic vezels zoals nylon, dat een lagere warmtetolerantie heeft dan natuurlijk haar. Bij verhitting met een stijltang of krultang kan synthetisch haar snel smelten doordat de kunststofvezels bij hoge temperaturen zachter worden en vervormen.
 
©Kapsels.net