Het oefenhoofd

Oefenhoofden om haar te knippen
Foto: Shutterstock
Wie het over een kapsel heeft, denkt automatisch aan een hoofd. Vooraleer je te wagen aan een mensenhoofd kan je als student, maar ook als ervaren kapper aan de slag met een oefenhoofd. Wat dit allemaal inhoudt, lees je hieronder.
 
Wat bedoelen we precies?
 
Zoals de naam al laat blijken, is een oefenhoofd een hoofd om op te oefenen. Het is een anatomische voorstelling van het menselijk hoofd met haarimplantaten die vallen zoals dat bij de mens het geval is. Het oefenen kan zowel gebeuren door de student als door de professional. Experimenteren kan à volonté en hét grote voordeel is dat er niemand nadeel ondervindt wanneer het even fout gaat.
 
Oefenhoofden zijn er in allerlei varianten, met verschillen in geslacht, leeftijdsvoorstelling, haarlengte, haarkleur en bij de mannen aan- of afwezigheid van gezichtshaar. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het grote verschil tussen de vele modellen heeft te maken met het soort haar, maar daarover straks méér.
 
Naast “oefenhoofd” zijn er nog een hele resem andere termen die eigenlijk hetzelfde bedoelen. We geven even de meest gebruikte synoniemen mee: kappershoofd, kaphoofd, trainingshoofd, mannequin hoofd, kapkop, kapperskop, oefenkop, knippop, kappop, haarpop, kniphoofd.
 
Opgelet: wanneer je sommige synoniemen ingeeft op een zoekmachine, kan het wel eens gebeuren dat je bij speelgoedwinkels terechtkomt. Vergis je dus niet. Oefenhoofd, kappershoofd en kapperskop lijken het meest garantie te geven op waar je écht naar op zoek bent.
 

 
Soorten haar
 
Het éne oefenhoofd is het andere niet. Grosso modo kan je ze in drie categorieën onderverdelen.
 
De hoogste kwaliteit vind je bij oefenhoofden die uitsluitend bestaan uit menselijk haar. Die weerspiegelen ook het best de realiteit. In bepaalde armere landen vind je hele haarindustrieën, waar het afgestane haar vaak de enige inkomensbron voor de hele familie is. Bij oefenhoofden die enkel bestaan uit menselijk haar is er nog een bijkomend onderscheid naargelang de haren al dan niet chemisch behandeld werden voor een meer uniforme textuur en/of kleurresultaat.
 
Een tweede categorie is het natuurlijke haar. Dit kan een combinatie van mensenhaar en dierenhaar zijn of kan ook 100% haar zijn afkomstig van een dier. Vooral het haar van de jak wordt gebruikt. Dit dier leent zich hiertoe perfect, gezien zijn lange haren op bepaalde plaatsen en ook gezien zijn haarstructuur.
 
Kappershoofd of knipkop om haar te leren knippen
Foto: Stanislav Sablin/Getty Images/Canva
Onderaan de ladder bevinden zich de oefenhoofden die gemaakt zijn uit synthetische haren.
 
Welk oefenhoofd je precies kiest en koopt, hangt grotendeels af van wat je ermee wil gaan doen en van je beschikbare budget. Een oefenhoofd met synthetisch haar is uiteraard stukken goedkoper dan zijn broertje dat bestaat uit menselijk haar.
 
Waarvoor dient het kappershoofd?
 
Op een kappershoofd kan je alle technieken toepassen die je ook op een mensenhoofd uitoefent. Maar niet elk type haar leent zich tot elke toepassing. Je kunt dus maar beter vooraf goed bedenken waarvoor jouw oefenhoofd moet dienen.
 
Wil je enkel je kniptechniek verfijnen, dan is er geen enkel probleem. Elke haarsoort leent zich hiertoe. Om te knippen maakt het soort haar niets uit, behalve dan voor wat betreft het waarheidsgetrouwe beeld dat je als resultaat krijgt.
 
Lees verder ...