Lang haar veroorzaakt haarverlies

Haarverlies
Foto: Dreamstime
Vraag: Mijn haar reikt tot mijn taille. Het is ongeveer 40% dunner geworden dan het was toen ik jong was. Mijn zus zegt dat lang haar zorgt voor haarverlies. Is dit waar? Moet ik het knippen om dit haarverlies te stoppen? Dank alvast bij voorbaat.
 
Antwoord: Ik weet niet naar wie uw zus geluisterd heeft, maar de idee dat lang haar haarverlies veroorzaakt, is nieuw voor mij. Het is wel voor de hand liggend dat langer haar meer vatbaar is voor beschadiging en haarbreuk, gewoon omdat hoe langer het haar is, hoe langer het er al is.
 
Een voorbeeld: aangezien haar een goede cm per maand groeit, is het onderste deel van haar van 30 cm lang dus minstens 2 jaar oud. Lang haar wordt typisch blootgesteld aan langere periodes van stylingmanipulatie en dagelijkse stress veroorzaakt door styling is cumulatief.
 
Wat u echter vermoedelijk meemaakt, is “normaal” haarverlies dat plaatsvindt naarmate iemand veroudert. U geeft geen enkel referentiepunt wanneer u stelt dat uw haar 40% dunner is dan wanneer u jonger was, dus kan ik niet weten wat uw huidige leeftijd is of hoe oud u bedoelt met “jonger”. Niettemin moet u weten dat een foetus op de leeftijd van 22 weken (voor de geboorte) zijn of haar haarfollikels reeds ontwikkeld heeft en er achteraf nooit meer bijkomen.
 
Er bevinden zich ongeveer 5 miljoen haarfollikels op het lichaam, waarvan 1 miljoen op het hoofd en daarvan zorgen er ongeveer honderdduizend voor het haar van de hoofdhuid. Het haar zal dunner lijken naarmate u groeit, omdat de huid uitzet over de schedel, maar het aantal follikels niet toeneemt: die follikels worden gewoon verspreid.
 
Wanneer u dit effect combineert met de normale veranderingen in groeipatroon en natuurlijk haarverlies, dan hebt u misschien gewoon te maken met wat “normaal” is in uw geval.
 
Is uw haar duidelijk minder dicht dan bij andere vrouwen in uw familie (moeders, zussen, tantes enz…), dan kunt u best eens met uw dokter praten over de mogelijkheid dat het haarverlies abnormaal is en opties bespreken, maar tenzij u een drastische verandering merkt in de dichtheid van uw haar, gaat het vermoedelijk om iets wat natuurlijk voorkomt.
 
©kapsels.net
 
Zie ook: Lang haar versus kort haar