Oude haarbleektechnieken

Grieks kleed en haarstijl uit het oude Griekenland
 
Vraag: Ik las dat vrouwen uit het oude Rome hun haar bleekten met houtas vermengd met azijn of as en geitenmest (loogzeep). De oude Grieken deden ongeveer hetzelfde.
 
Dit klinkt als een goede niet-chemische manier om het haar te verhelderen, maar heeft deze methode onaangename bijwerkingen?

 
Antwoord: Wel, ik haat het om de brenger van slecht nieuws te zijn, maar de methodes van de oude Grieken en Romeinen om hun haar te bleken, waren de eerste “chemische” methodes om het haar te behandelen.
 
Mengelingen met houtas zijn alkalisch en werden eeuwenlang met dergelijke bedoelingen gebruikt. In feite is het houtas/mest mengsel van loogzeep een voorloper van de moderne bereidingen gebruikt bij het kappen. Deze mengsels werkten gewoonlijk door het doen zwellen van de schubbenlaag, waardoor de zon de natuurlijke haarkleur kon verbleken.
 
Er kunnen serieus onaangename bijwerkingen optreden, tenzij u onderlegd bent in het werken met deze substanties. Alkalische mengsels zijn bijtend en kunnen de huid verbranden – vooral wanneer u overgevoelig bent. Ook is loog een hoofdbestanddeel van haarrelaxer en kan dit de chemische bindingen in het haar permanent afbreken.
 
Wanneer dit product té lang op het haar blijft, kan de structurele integriteit van het haar vernield worden en hebt u op het einde haar dat afbreekt. En het verraderlijke is dat “té lang” nogal varieert van persoon tot persoon. Is uw haar reeds poreus of fijn van structuur, dan kan dit erg snel gaan. U hebt dan veel sneller dan verwacht beschadigd haar.
 
Deze “oude” technieken zijn chemisch van nature en het lijkt me beter om het te houden bij moderne chemische verbeterde technieken die zorgvuldig getest werden en veilig zijn in gebruik. Niet-chemische methodes zullen slechts minimaal efficiënt zijn. Dit is vooral waar wanneer het de bedoeling is om het haar te bleken. De resultaten met “natuurlijke” producten hangen af van de reactie van het haar op de substantie en van de textuur, porositeit en dichtheid van het haar.
 
Wilt u een licht verblekend effect via een meer natuurlijke methode, doe dan zoals de dames uit het Italiaanse renaissancetijdperk. Gebruik citroensap op het haar en zit in de zon zodat de combinatie van zuur sap en zonlicht het haar wat blonder kan maken. In die tijd droegen de vrouwen strohoeden met brede rand waarvan het midden weg was. Ze trokken de bovenste lagen van het haar doorheen de opening en legden die op de rand. De lokken werden verzadigd met citroensap (enkel van verse citroenen) en zo kon het haar drogen (en werd het verbleekt) in de zon.
 
Voor een haarmengsel op basis van citroensap gebruikt u het sap van echte citroenen en doet u twee delen citroensap op één deel water in een fles met spuitdop. Schud goed. Gebruik de spuitfles om het mengsel gelijkmatig over het haar te verdelen. Met zo’n fles hebt u betere controle. U ziet beter wanneer het haar verzadigd is en dus hoe snel het droogt en verbleekt in de zon.
 
Deze methode werkt het best bij goudblond en lichtbruin haar, maar haast elke haarkleur verbleekt wel wat. Het basispigment in het haar zal echter bepalend zijn voor het resultaat – dit betekent dat donkerbruin haar soms rode en oranje tinten zal ontwikkelen.
 
©Kapsels.net
Foto: Elena11/Shutterstock
 
Zie ook: Hoe werkt het bleken van haar?