De betekenis van de Ph waarde

Ph waarden
Afbeelding: Dreamstime
Vraag: Ik hoor steeds over Ph uitgebalanceerde shampoos. Wat betekent Ph eigenlijk?
 
Antwoord: Dit vraagt om een klein beetje wetenschappelijke benadering. De term pH stamt af van de Franse term "pouvoir hydrogen" of "waterstof kracht" en wordt bijvoorbeeld in het Engels volledig uitgedrukt als "parts hydrogen". pH verwijst naar het aantal waterstof ionen dat in een bepaalde stof gevonden wordt. Het aantal waterstof ionen bepaalt de zuurgraad van die stof.
 
pH waarden worden uitgedrukt op een logaritmische schaal die varieert van "0" tot "14". Men spreekt van een zure stof als de waarde dichter naar de "0" ligt en van een alkalische of basische stof als de waarde dichter naar "14" ligt. Een pH waarde van "7" (het midden) noemt men "neutraal" - gedistilleerd water heeft een pH waarde van "7".
 
Hier volgen wat voorbeeldjes van enkele allerdaagse stoffen en hun pH waarden: citroensap pH 2.2, azijn pH 3, jenever pH 8, ammoniak pH 12, caustic soda (ontstopper) pH 14.
 
Elk heel nummer in de schaal bepaalt een toename of afname van de zuurgraad met een factor 10. Ammoniak is dus meer dan 1000 keer meer basisch of alkalisch dan jenever en citroensap is bijna 10 keer zuurder dan azijn.
 
Alkalische stoffen en zuren hebben elk hun eigen effecten op het haar. Zuren zullen de haren verharden en verdichten, terwijl alkalische stoffen de haren laten uitzetten en de haarschacht verzachten. Ons haar en onze huid heeft van nature een pH waarde die ligt tussen 4.5 en 5.5 (gemiddeld 5), dus een toevoeging van een zure of alkalische stof zal deze waarden wijzigen waardoor fysieke veranderingen ontstaan. Shampoos, conditioners en andere chemische haarproducten maken gebruik van zure en alkalische stoffen om veranderingen in het haar aan te brengen.
 
Vele zuiverende shampoos maken gebruik van alkalische ingrediŽnten om de haar op te laten zwellen en de werkzame stof dieper door te laten dringen. De meeste chemische ontkrullers gebruiken sterke alkalische stoffen om het haar zacht te maken, de microfibrillen in het haar te verbreken (de ketens van natrium, waterstof en bi-sulfide (zwavel) verbindingen) en zo de krullen te verwijderen. Aan de andere kant maken conditioners en vochtinbrengende shampoos juist gebruik van zuren om de haren te verdichten, gladder te maken en het vocht op te sluiten.
 
Een heel duidelijk voorbeeld van de werking van pH is het volgende. Je hebt gelezen dat gedistilleerd water een waarde heeft van pH 7, dus neutraal is. Dit is 100 keer meer alkalisch dan de pH van een mensenhaar (pH 5) en is daarom in staat de haar tot 20% te laten opzwellen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe reinigt shampoo het haar?