Citroensap, highlights & lowlights

Haar highlighten met citroensap
Foto: Victoria Brassey/Shutterstock
Vraag: Hallo, ik ben 14 jaar en mijn haar is lichtbruin/donkerblond en het begint me te vervelen. Mijn ma is niet zeker of ik er al iets mee mag doen. Ze zegt dat als je citroensap erin doet, je dan highlights creŽert. Klopt dat? Aan de andere kant zegt mijn vriend dat ik lowlights moet toepassen. Wat is het verschil tussen highlights en lowlights en hoe weet ik welke kleur ik best gebruik?
 
Zou het ook even goed zijn om te werken met een zelf gekocht product in plaats van naar de kapper te gaan? Indien ja, welk merk moet ik dan kiezen? Ik weet dat dit heel wat vragen zijn, maar ik heb nog nooit iets gedaan met mijn haar en ik voel me onzeker en weet niet wat het beste resultaat zou geven. Heel erg bedankt!

 
Antwoord: Citroensap werd lange tijd gebruikt om ďdoor de zon gebleektĒ haar te creŽren bij veel jonge vrouwen (en jonge mannen). Het zuur in citroensap doet de cuticula (schubbenlaag) van het haar zwellen en helpt om kleine hoeveelheden haarpigment te doen uiteengaan.
 
Om echt efficiŽnt te werken, moet je het citroensap gebruiken in combinatie met blootstelling aan zonlicht. Het is een natuurlijke methode, maar denk eraan dat citroensap het haar kan beschadigen bij overdadig gebruik.
 
Ik moet je moeder feliciteren om je aan te moedigen om goed na te denken vooraleer een chemische methode toe te passen op je haar. Al te vaak gaan jonge vrouwen hun haar heel snel kleuren, highlightenen of permanenten en stellen ze achteraf vast dat ze het haten om deze methodes te onderhouden. Vervolgens maken ze er een zootje van, tenzij ze voorbereid zijn om hun haar te onderhouden.
 
Ik wil ook graag een antwoord geven op je vraag over het verschil tussen highlights en lowlights: highlights worden gecreŽerd door kleine groepjes lokken overal op het hoofd te verhelderen om de indruk te geven van mťťr diepte in de haarkleur. Lowlights dienen eveneens om de indruk te wekken van bijkomende kleurdiepte, maar gebruiken een kleur die lichtjes donkerder is dan de hoofdkleur van het haar om dit effect te bekomen.
 
Ik raad echter niet aan om dit alles thuis uit te proberen, tenzij je je meer op je gemak voelt. Vergeet niet om onze verschillende artikels over haarkleuring te lezen.
 
Eťn iets wat ik je aanraad vooraleer drastische stappen te ondernemen, is dat je eens ťťn van de nieuwe shampoos en conditioners gebruikt die speciaal bestemd zijn om het kleureffect te verhogen. Gebruik zoín producten eens gedurende een weekje. Je zou moeten merken dat je haar een diepere kleur krijgt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haar oplichten met middeltjes uit grootmoeders tijd