De waarheid over haarverlies

Uitgevallen haar in een borstel
Foto: Siam Pukkato/Shutterstock
Het is volledig normaal om elke dag haar te verliezen: dagelijks verliezen we gemiddeld 100 tot 125 haartjes. Het haar valt uit op het einde van zijn groeicyclus. Op elk moment is zowat 10 % van ons haar in een “rustfase” en na 2 à 3 maanden gerust te hebben, valt het haar uit en groeit er op die plaats nieuw haar. Sommige mensen ervaren echter méér haarverlies dan normaal.
 
Bij het ouder worden, hebben zowel mannen als vrouwen te kampen met een beetje haaruitval. Dit is een normaal onderdeel van het verouderingsproces en heet androgene alopecia. Dit is verantwoordelijk voor 95 % van alle haarverlies. Androgene alopecia komt vaak voor in bepaalde families en treft sommige mensen méér dan andere. Bij mannen spreekt men vaak over het mannelijk haarverlies patroon.
 
Karakteristiek bij heren is een teruglopende haarlijn en kaalheid bovenaan het hoofd. Vrouwen daarentegen worden niet volledig kaal wanneer ze zwaar haarverlies hebben. Bij hen verspreidt dit fenomeen zich gelijkmatig over de gehele hoofdhuid.
 
Bij androgene alopecia spelen hormonen een hoofdrol. Zowel mannen als vrouwen produceren testosteron. Testosteron kan omgezet worden in dihydrotestosteron (DHT) met behulp van het enzym 5-alfa-reductase. Dihydrotestosteron doet haarfollikels krimpen, waardoor de membranen in de hoofdhuid dikker worden, niet meer elastisch zijn en de bloedtoevoer beperken. Zo komt het dat de haarfollikels wegkwijnen. En als resultaat daarvan wordt een haartje dat uitvalt, niet vervangen.
 
Onnodig te zeggen dat mannen méér testosteron produceren dan vrouwen en dus ook méér haarverlies hebben.
 
Androgene alopecia mag dan wel de hoofdoorzaak zijn waarom iemand haarverlies heeft, het is niet de enige oorzaak. Medische aandoeningen zoals hypothyroïdisme (verminderde schildklierwerking), dauwworm en schimmelinfecties kunnen haarverlies veroorzaken. Bepaalde geneesmiddelen zoals bloedverdunners, geneesmiddelen tegen jicht, anticonceptiva en té veel vitamine A kunnen een plots of abnormaal haarverlies tot gevolg hebben, net als het volgen van een crashdieet, plotse hormonale schommelingen, chemotherapie en bestraling.
 
Emotionele stress, zwangerschap of chirurgie kunnen er ook voor zorgen dat ons haar uitvalt en gewoonlijk wordt dit niet opgemerkt tot zo’n 3 à 4 maanden na de stressvolle gebeurtenis. Stress kan de nieuwe haargroei eveneens vertragen, omdat een groter aantal haarfollikels in rustfase zit en er geen nieuwe haargroei is.
 
Nog een reden waarom mensen aan haarverlies lijden is te wijten aan mechanische stressoren op haar en hoofdhuid. Vlechtjes, cornrows of strakke rollers – waarbij dus aan het haar getrokken wordt – kunnen littekens vormen op de hoofdhuid en permanent haarverlies veroorzaken. Haarproducten zoals hete olie behandelingen en chemicaliën gebruikt voor permanenten kunnen ontstekingen van de haarfollikels tot gevolg hebben, wat kan leiden tot littekens en haarverlies.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haargroeimiddel