Haar en zwangerschap

Zwangere vrouw met lang haar en haar partner
 
Je hormonen spelen op, wat nu met je haar?
 
Gedurende de zwangerschap veranderen er zoveel dingen in iemands leven. Het brengt mensen samen, mensen worden ineens familie van elkaar en in enkele gevallen kan het zelfs een leven redden. Een zwangerschap zorgt er voor dat er veel veranderingen in het vrouwenlichaam plaatsvinden. Wanneer je verder kijkt dan de duidelijk dikkere buik zie je ook veranderingen bij andere lichaamsdelen. De huid en gewrichten veranderen en het maakt of breekt de kroon van je lichaam ... het haar.
 
De hormonen die met een zwangerschap worden geassocieerd kunnen zorgen voor vreemde veranderingen bij een normaal lijf. Het begint vaak al voordat je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan. De invloed van hormonen is merkbaar vanaf het moment van bevruchting. Wanneer de juiste hormonen niet aanwezig zijn dan zal het lichaam alles afstoten inclusief de bevruchte eicel.
 
Iedereen die zwanger is geweest en 's morgens de misselijkheid heeft ervaren kan al in een heel vroeg stadium duidelijk aangeven wanneer er sprake is van een zwangerschap. De extreme vermoeidheid, de misselijkheid, het braken, de gevoeligheid voor temperatuur, geur en het ontstaan van puistjes zullen versterken onder invloed van de hormonen.
 
Mensen die bekend zijn met zwangerschap weten ook van alle geweldige prenatale vitamines. Vroeger was er nog niet zoveel bekend over prematuren en het aantal afwijkingen aan de baby's was te wijten aan de leefstijl van de moeders. De doktoren kwamen er langzamerhand achter dat vitamines niet alleen de gezondheid van de ongeborene stimuleerde, maar dat het ook een hele goede invloed heeft op de gezondheid van mama's haar en nagels.
 
Vele zwangere vrouwen ervaren dat hun haardos dikker, glansrijker en volumineuzer wordt en tevens zien ze dat hun nagels groeien en sterker worden. Er zijn er ook veel die de andere kant van de medaille ervaren. Haar dat droog wordt, breekt en uitvalt zijn veel gehoorde klachten van zwangere vrouwen. Het goede nieuws is, je hoeft niet te wachten tot de geboorte om je "normale" haar weer terug te krijgen. De strijdt tegen droogte kan worden aangegaan met een passende en goed werkende conditioner. Het breken is lastig te voorkomen, maar je kunt zorgen voor goede styling producten om het te verdoezelen. Haar breekt meestal een paar centimeter vanaf de haarwortel en de uiteindjes zien er dan niet netjes uit.
 
Dan is er de veelvuldige klacht over haaruitval. Dit gebeurt meestal niet tijdens, maar na de zwangerschap. Bij mijn eerste kind werd mijn dikke haar, nog dikker en groeide ongelofelijk snel. Drie maanden na de geboorte merkte ik dat het haar van mijn baby begon uit te vallen en niet alleen op het achterhoofdje. Toen merkte ik op dat niet alleen haar haar uitviel, maar ook het mijne en niet zo'n klein beetje ook.
 
Al het extra haar dat ik tijdens de zwangerschap had verkregen liet me nu in de steek, het voelde alsof mijn haar dunner werd dan ooit tevoren, maar het was ook een enorme overgang doordat ik het nu vergeleek met het extra dikke haar. Op het moment dat het haar van mijn dochter weer begon te groeien volgde ook mijn eigen haar deze weg. Dus als het jou gebeurd, raak dan niet in paniek, het lost zich vanzelf weer op. En als dit zich eenmaal heeft voorgedaan wil dat niet zeggen dat het bij alle zwangerschappen zal gebeuren. Elke zwangerschap is er eentje op zich.
 
Net zoals alle zwangerschappen verschillend zijn, zijn er ook vele opinies aangaande permanent en kleuring gedurende een zwangerschap. Het is nooit specifiek aangetoond dat deze behandelingen slecht zouden zijn voor de ontwikkeling van de foetus, maar er wordt aangeraden om het niet te doen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Na deze beginmaanden is het raadzaam de adviezen van je verloskundige goed in acht te nemen. Uiteindelijk is het maar negen maanden die je moet overbruggen wanneer een arts of verloskundige neen zou zeggen. Het is jouw ijdelheid t.o.v. het welzijn van de foetus.
 
Zorg dat je je niet gek laat maken omwille van je haar, terwijl de zwangerschapshormonen al genoeg effect op je leven hebben. Er is weinig dat je kunt doen als de waterlanders beginnen te stromen wanneer je naar een gevoelig liedje luistert, maar er is wel veel dat je kunt doen aan de veranderingen van je haar. Raak niet in paniek van deze veranderingen. Stop en denk aan wat er gebeuren moet totdat je hormoonhuishouding weer op normale krachten draait. Je haar zal terugkomen, maar reken er niet op dat je tranen eenvoudig zullen wegblijven.
 
©Kapsels.net
Foto: Melnikof/Shutterstock
 
Zie ook: Stijltangen gebruiken tijdens de zwangerschap