Teruglopende haarlijn

Haar met een teruglopende haarlijn borstelen
Foto: Shutterstock
Vraag: Mijn haar is zowat donkerbruin/zwart. Ik verloor een beetje haar bij mijn teruglopende haarlijn. Aan de zijkanten van mijn haarlijn verloor mijn haar een beetje zijn kleur, het lijkt een beetje wit. Betekent dit dat ik dat haar verlies of komt het terug?
 
Ik heb mijn haar geborsteld omdat ik gehoord heb dat dat een betere bloeddoorstroming geeft voor haargroei. Het haar lijkt niet terug zijn normale kleur te krijgen en lijkt óók niet te verdwijnen. Wat heeft dit te betekenen?

 
Antwoord: In véél gevallen is de term “haarverlies” een verkeerde benaming. Wat in feite gebeurt in de mééste gevallen van “teruglopende haarlijnen” of “mannelijke kaalheid” (en eveneens bij andere vormen van alopecia), is dat het terminale haar (het haar dat dikker, donkerder en gewoonlijk langer is) verandert in vellus haar (fijn, doorzichtig, donzig haar). De korte, bleke haren die jij beschrijft klinken als vellus haren.
 
Vaak zullen mensen langs de haarlijn een dunne strook haar opmerken dat langer is dan de andere vellus haren ervóór, maar niet dik of donker genoeg om te kunnen spreken van terminaal haar. Deze overgangsharen kunnen frustrerend zijn want ze kunnen voor problemen zorgen bij bepaalde kapsels. Wanneer het haar naar achter gedragen wordt, dan steken deze haartjes uit en maken ze dat het kapsel er slordig uitziet.
 
Het haar kan verder ineenkrimpen bij de volgende verliesfase, maar gezien de lengte van de haargroeifases, kan dit een érg traag proces zijn. Natuurlijk kan het gewoon een kwestie van genetische aanleg zijn en kan het dat het haar gewoon blijft zoals het is.
 
Je haar borstelen stimuleert de bloedsomloop in de hoofdhuid en helpt de olieproductie regelen en de oliën opnieuw verdelen langs de haarschacht, maar er bestaat géén bewijs voor de bewering dat borstelen een invloed heeft op de haargroei. In werkelijkheid moet je oppassen dat je het haar niet té veel gaat borstelen. Té vaak borstelen kan leiden tot afbreken en gespleten uiteinden, zaken die zullen verslechteren tenzij ze behandeld worden.
 
Als deze langere vellus haren problemen vormen bij je kapselkeuze, overweeg dan om ze wat bij te knippen tot ze de lengte hebben van de kortere vellus haren. Zo zal je een kapsel hebben dat er verzorgder uitziet.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Omgaan met haaruitval