Haartips om er jonger uit te zien

Oudere vrouw met een verjongend kapsel
Foto: Dreamstime
Vrouwen vragen mij voortdurend naar manieren om er jonger uit te zien door hun kapsel te veranderen. Ik probeer deze dames zo goed mogelijk te adviseren, maar wanneer ik bepaalde suggesties doe waarvan ik denk dat ze erg belangrijk zijn, merk ik meteen dat ze weerstand bieden. Ze willen namelijk niet echt iets aan hun uiterlijk veranderen, ze willen gewoon een "snelle oplossing".
 
Ze willen dat ik een nieuw product, een nieuwe kleurformule of een stylingtruc aanbeveel die hen plotseling tien of twintig jaar jonger zal maken. Het feit is dat als ik dat kon, ik ergens op een prachtige locatie in een landhuis zou zitten, omringd door personeel dat me bedient, terwijl ik mijn waardevolle wijsheid deel met degenen die me royaal belonen met het geld dat nodig is om zo'n levensstijl te behouden.
 
Natuurlijk is dit een absurd idee, maar het idee van een "snelle oplossing" om er jonger uit te zien is ook absurd. Het verouderingsproces is cumulatief en geleidelijk, met talloze factoren die allemaal bijdragen aan hoe we er op dit moment uitzien. Die lijntjes en rimpeltjes rond je ogen begonnen toen je jong was en dacht dat je ongevoelig was voor alles.
 
Ik heb een nichtje dat klaagde dat haar huid er wat verweerd uitzag en rimpels had. Ze vroeg me wat de oorzaak was. Ik moest haar eraan herinneren dat ze, toen ze op de middelbare school zat, samen met haar beste vriendin in de zomer in de tuin aan het zonnebaden was en dat ze hun lichamen insmeerden met allerlei soorten plantaardige olie die bedoeld was om te koken. Ik legde haar uit hoe de schade door de zon cumulatief werkt en dat ze eigenlijk haar huid aan het veranderen was in leer.
 
Natuurlijk zal het stylen van je haar niet helpen in deze situatie, maar je kunt jezelf gemakkelijk helpen om er jonger uit te zien (of op zijn minst vermijden dat je er ouder uitziet) door de volgende tips te volgen met betrekking tot je haar:
 
# 1 Bekijk jezelf terwijl je ondersteboven staat
 
Ik weet het, ik weet het. Het idee dat iemand die er jonger uit wil zien, op haar hoofd gaat staan, lijkt misschien volkomen belachelijk. Maar het is een feit dat we zo gewend zijn geraakt aan hoe we eruitzien dat we onszelf niet meer realistisch kunnen bekijken. Bovendien, aangezien veroudering een cumulatief proces is, verloopt dit zo geleidelijk dat we de veranderingen niet meer opmerken.
 
Maar we kunnen de betovering doorbreken die ervoor zorgt dat we onze behoeften, die voortkomen uit de veranderingen door veroudering, niet zien. En het enige wat we daarvoor nodig hebben, zijn een paar dingen die de meeste mensen in de huidige technologische wereld wel bezitten. Ten eerste heb je een digitale camera nodig waarmee je enkele foto's van jezelf kunt maken.
 
Deze foto's moeten je hoofd laten zien vanaf je schouders tot ongeveer vijf centimeter boven de bovenkant van je hoofd. Gebruik altijd een goede resolutie, zodat je indien nodig kunt inzoomen op verschillende delen van je gezicht. Je kunt een vriendin vragen om de foto's van jou te maken, of je kunt ze zelf maken voor de badkamerspiegel als je dat liever hebt.
 
Verouderingstest
Foto's via Canva
Laad de foto's op je computer met behulp van je favoriete fotobewerkingssoftware en kies een foto waarop je gezicht en hoofd duidelijk zichtbaar zijn. Vergroot de afbeelding zodat deze zoveel mogelijk van het scherm vult en draai de afbeelding vervolgens ondersteboven. Sluit je ogen, tel tot tien en open ze weer, en bekijk het gezicht op de foto.
 
Wees kritisch en let op zaken zoals de kaaklijn (is deze aan het verslappen? Heb je een dubbele kin?), en rond de mond en ogen (hoe diep zijn de lijnen en rimpels in de hoeken en plooien van je gezicht?). Bekijk ook de verhoudingen van de gezichtskenmerken en zaken zoals de haarlijn en zelfs de huidige haarkleur.
 
Door het beeld van je gezicht om te draaien, doorbreek je het patroon van gezichtsherkenning in je hersenen en moet je brein de informatie anders verwerken, waardoor je jezelf op een andere manier kunt zien dan normaal. Maak aantekeningen van zaken die je als "verouderingsproblemen" beschouwt, zodat je deze later met je kapper kunt bespreken.
 
Wanneer je de foto weer rechtop zet, zul je merken dat je je echte zelf zelfs beter kunt zien. Dit kan ertoe leiden dat je je kapsel verandert om de verouderingseffecten die je nu kunt identificeren, aan te pakken.
 
# 2 Vermengen, niet "dekken"
 
De meest voorkomende fouten die vrouwen maken met hun haar en die niet gunstig zijn in het verouderingsproces, hebben waarschijnlijk te maken met het omgaan met grijs haar. Ze denken dat ze het grijze haar moeten bedekken en hun kapsel eruit moeten laten zien zoals toen ze jonger waren. Het probleem is dat wanneer je je haar verft in de donkerste gemeenschappelijke kleur, je de haarkleur volledig egaliseert. Dit ziet er onnatuurlijk uit. In feite kan een vlakke, monotone haarkleur een vrouw ouder laten lijken dan ze daadwerkelijk is.
 
Lees verder ...