Haartips om er jonger uit te zien

Oudere vrouw met een verjongend kapsel
 
Vrouwen vragen mij constant naar manieren om er jonger uit te zien door hun kapsel te veranderen. Ik probeer deze dames zo goed mogelijk te adviseren, maar wanneer ik sommige zaken suggereer waarvan ik denk dat ze zeer belangrijk zijn, dan zie ik hen onmiddellijk blokkeren. Ze willen namelijk niet echt dat ze iets aan hun look moeten veranderen, ze willen gewoon een “snelle oplossing”.
 
Ze willen dat ik een nieuw product of nieuwe kleurformule of stylingtruc aanbeveel die hen plots tien of twintig jaar jonger zal maken. Het feit is dat als ik dit al kon doen, ik dan op een of andere prachtige locatie in een landhuis zou zitten met personeel om mij op mijn wenken te bedienen, terwijl ik mijn magische druppels wijsheid aan het uitdelen was aan hen die me royaal overspoelden met het geld nodig om bovenstaande levensstijl te onderhouden.
 
Natuurlijk is dit een absurd idee, maar dat geldt ook voor het idee van een “snelle oplossing” om je jonger te maken. Het verouderingsproces is een cumulatief en geleidelijk iets, met talloze factoren die allen bijdragen tot de manier waarop we er op dit ogenblik allemaal uitzien. Die lijntjes en rimpeltjes rond je ogen kenden hun start wanneer je jong was en dacht dat je overal ongevoelig voor was.
 
Ik heb een nichtje dat aan het klagen was dat haar huid wat verweerd leek en er gerimpeld en leerachtig uitzag. Ze vroeg me wat hier de oorzaak van was. Ik moest haar eraan herinneren dat ze, toen ze in het middelbaar zat, samen met haar beste vriendin tijdens de zomer in de tuin aan het zonnebaden was en dat ze hun beide lichamen insmeerden met – van alles wat bestaat - plantaardige olie gebruikt om te koken. Ik legde haar uit hoe beschadiging door de zon cumulatief werkt en dat wat ze eigenlijk deed, haar huid veranderen in leder was.
 
Natuurlijk zal het stylen van je haar niet helpen bij deze situatie, maar je kan jezelf makkelijk helpen om er jonger uit te zien (of minstens vermijden dat je jezelf ouder doet lijken) door onderstaande tips over het omgaan met je haar te volgen:
 
# 1 – Bekijk jezelf terwijl je ondersteboven staat
 
Ik weet het, ik weet het. Het idee dat iemand die er jonger wil uitzien op haar hoofd kan staan, lijkt misschien compleet bizar. Maar het is een feit dat we vaak zo gewoon zijn geworden aan de manier waarop we eruitzien dat we onszelf niet meer realistisch bekijken. Bovendien, aangezien verouderen een cumulatief proces is, gaat dit zo geleidelijk dat we de veranderingen niet meer opmerken.
 
Maar we kunnen de betovering doorbreken die ons verhindert om onze noden te zien die te wijten zijn aan de veranderingen door veroudering en het enige wat we daarvoor nodig hebben is een paar zaken waar de meeste mensen in de huidige technologische wereld wel over beschikken. Eerst en vooral heb je een digitaal fototoestel nodig waarmee je enkele foto’s van jezelf zult nemen.
 
Deze foto’s moeten je hoofd van schouder tot ongeveer vijf centimeter boven de bovenkant van het hoofd tonen. Gebruik steeds een goede resolutie zodat je indien nodig kunt inzoomen op verschillende zones van je gezicht. Je kan een vriendin vragen om de foto’s voor jou te nemen of je kan dit zelf doen voor je badkamerspiegel indien je dit verkiest.
 
Laad de foto’s op je computer op met behulp van je favoriete fotosoftware en kies een foto waarop je gezicht en hoofd duidelijk zichtbaar zijn. Vergroot het beeld om zoveel mogelijk ruimte van het scherm te vullen en draai vervolgens het beeld tot het ondersteboven staat. Sluit je ogen, tel tot tien en open ze daarna en bekijk het gezicht op de foto.
 
Wees kritisch en bekijk zaken zoals de kaaklijn; (Is die beginnen te zakken? Ben je een dubbele kin aan het krijgen?) En rond de mond en ogen (Hoe diep zijn de lijnen en rimpels in de hoeken en plooien van je gezicht?). Bekijk de verhoudingen van de gelaatstrekken en zaken zoals de haarlijn en zelfs de huidige kleur van je haar.
 
Door het beeld van je gezicht om te keren, verbreek je het gezichtsherkenningspatroon van de hersenen en moet het brein de input anders opnemen en laat het jezelf zien op een manier waarop dit anders niet kon. Maak aantekeningen over dingen waarvan je meent dat ze “verouderingsproblemen” zijn, zodat je de zaken later met je kapper kan bespreken.
 
En wanneer je de foto opnieuw rechtop zet, zal je merken dat je je echte ik zelfs beter kunt zien. Dit kan ertoe leiden dat je je kapsel verandert door de verouderende effecten die je nu kan identificeren.
 
# 2 – Vermengen; niet “dekken”
 
De meest voorkomende fouten die vrouwen maken met hun haar en die hen geen gunst bewijzen wanneer het gaat om het verouderingsproces, hebben waarschijnlijk te maken met het omgaan met grijs haar. Ze menen dat ze de grijze haren moeten dekken en hun kapsel moeten doen lijken op hoe het was wanneer ze jonger waren. Het probleem is dat wanneer je je haar verft in de donkerste gemeenschappelijke kleur, je de haarkleur compleet afvlakt. Dit ziet er niet natuurlijk uit. In feite kan een vlakke monotone haarkleur een vrouw ouder doen lijken dan ze eigenlijk is.
 
Volgende pagina